6 nycklar till att sätta gränser för tonåringar

Att sätta gränser för tonåringar kommer att hjälpa dem att respektera sina egna och andras rättigheter, samt säkerställa en bättre samexistens.
6 nycklar till att sätta gränser för tonåringar
Maria Fátima Seppi Vinuales

Skriven och verifierad av psykologen Maria Fátima Seppi Vinuales.

Senaste uppdateringen: 06 december, 2022

Du kanske tror att orden “gränser” och “tonåring” inte går hand i hand, och du kan föreställa dig att du är indragen i en ständig kamp med ditt barn. Men tonåren är inte allt som de säger, och det är inte heller en omöjlig uppgift att sätta gränser för tonåringar.

Syftet med att sätta gränser för tonåringar är inte att straffa eller skapa konflikter, utan tvärtom. Det handlar om att kunna indikera att handlingar har konsekvenser, helt enkelt för att vi lever tillsammans med andra människor som också har rättigheter. Så gränser bör vara inriktade mot värderingar, mot det som bidrar och inte mot det som hindrar.

Denna ålder är en tid präglad av konflikter som är förväntade och typiska för tonåren, eftersom det finns vissa utmaningar som unga människor möter. Men mycket av hur de utvecklas har att göra med de gränser som redan lärts sedan barndomen. Därför är det bästa man kan göra att applicera regler lugnt, utan att tappa huvudet, men redan från en tidig ålder. Detta kommer inte bara att leda till att många konflikter undviks, utan också att tillåta dig att skapa en bra grund till förtroende.

Nycklar till att sätta gränser för tonåringar

Sätt gränser, sedan när? Sedan alltid. Gränser bör sättas i tidig ålder av många anledningar. En av dem har att göra med de anslutningar i hjärnan som stärks eller försvagas varje gång ett beteende upprepas eller undviks. Att sätta gränser är hälsosamt eftersom vi lär ungdomar att respektera andras rättigheter och att upprätthålla sina egna.

Några rekommendationer för att sätta gränser för ungdomar är följande:

1. Sätt gränser i tid

När möjligheten dyker upp, sätt en gräns. Vänta inte tills situationen svalnar, för då är det svårt att förstå innebörden. Detta betyder inte att det är okej att agera med dåligt uppförande eller ilska utan hänvisar till den tidpunktvi indikerar vad som är rätt eller fel med en given handling.

En far och hans tonårsdotter bråkar.
Det är viktigt att förklara för unga vad som är rätt och vad som är fel, precis som de ska lära sig att respektera andra. Det är i alla fall viktigt att göra det lugnt och undvika att agera av ilska.

2. Var konsekvent

Du kan inte skapa regler som sedan bryts eller ändras nästa dag. Det finns vissa åtgärder som inte är förhandlingsbara och som alltid bör verkställas. När regler skapas och får brytas skickar vi blandade meddelanden. Likaså måste vi som vuxna vara de första att respektera dessa regler.

3. Förklara att reglerna har en betydelse

Regler är inte gjorda på ett infall (eller åtminstone borde de inte vara det). De regler vi sätter ska underlätta samexistens, undvika fara och bidra till att göra oss till bättre människor. Det vill säga, det handlar om att tydliggöra de värderingar som ligger bakom det önskade eller oönskade beteendet.

4. Gör det självsäkert

När du sätter gränser är det viktigt att göra det bestämt, kommunicera tilltro till att vi vet vad vi gör och att det har ett bra syfte. Men kom ihåg att fasthet inte betyder våld, skrik eller förnedring. Dessa typer av åtgärder är långt ifrån att främja positivt och självsäkert lärande.

5. Ge enkla instruktioner och undvik dubbla meddelanden

När vi sätter gränser måste vi vara tydliga med vad våra barn ska göra och vad vi förväntar oss av dem. En annan punkt att ta hänsyn till är att båda föräldrarna ska vara överens om vad som är viktigt för ungdomens utbildning och att det inte ska finnas några motsättningar.

6. Ändra negativa fraser till positiva

Hjärnan förstår bättre när vi anger vägen att följa, istället för att tala om för den vilken väg den ska undvika. Av denna anledning är det bäst att uttrycka oss genom affirmationer. Vi kan till exempel säga “jag föredrar att du gör så och så” istället för “gör inte så här”.

En far och hans tonårsson för ett positivt samtal på en parkbänk.
Att sätta gränser för ungdomar hjälper dem att lära sig att respektera andra och att självreglera sig. Det är också en resurs för dem att kunna lösa situationer på egen hand på bästa sätt. För det är bra kommunikation nyckeln.

Vad vinner vi på att sätta gränser för tonåringar?

När vi sätter gränser lär sig unga människor att respektera andra, självreglera och sluta tidigt med negativa beteenden. På så sätt undviker vi beteendeproblem i framtiden. Att sätta regler ger dem också resurser att lösa situationer på bästa möjliga sätt.

Du kanske är intresserad av: Nycklarna till att uppfostra som ett lag

Lär dig hantera dina egna känslor

Det finns en viss rädsla, som är logisk och förväntad hos föräldrar, när det gäller att sätta gränser för tonåringar. Vad är det bästa sättet att gå till väga? När räcker det och när har vi gått för långt? För att utbilda med respekt behöver vi också en stunds reflektion och lära oss att känna igen och hantera våra egna känslor.

Vi lever med våra egna vardagsproblem och att komma hem och få en lapp från ditt barns skola kan tyckas mycket allvarligt. Men om du tänker på det i lugn och ro och pratar med din tonåring kanske du kan förstå orsaken till dess beteende och lägga grunden så att det inte händer igen. I tonåren värderar ungdomar kommunikation och ett genuint intresse för att förstå vad som händer med dem.

Dessutom är det viktigt att klargöra vilka förväntningar vi har på vårt barn. Många gånger reagerar vi mot det på grund av en idé som inte har mycket med verkligheten att göra.

Slutligen, att vara ärlig om dessa förväntningar kommer att vara en bra utgångspunkt för att förstå vad som ligger bakom våra handlingar och vad vi behöver förbättra. När allt kommer omkring är barnuppfostran också ett lärande om sina egna gränser.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bilbao, Alvaro (2015) El cerebro del niño explicado a los padres. Plataforma Actual.
  • Goleman, Daniel. El cerebro y la inteligencia emocional: nuevos descubrimientos. B de Books, 2015.
  • Seitun, Maritchu (2013), Capacitación emocional para la familia, Grijalbo.
  • Gaete, Verónica. (2015). Desarrollo psicosocial del adolescente. Revista chilena de pediatría86(6), 436-443. https://dx.doi.org/10.1016/j.rchipe.2015.07.005

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.