Nycklarna till att uppfostra som ett lag

Det finns få saker som är bättre för barn än att uppfostra dem som ett lag. Det kan låta svårt, men resultatet blir lugn och harmoni i hemmet.
Nycklarna till att uppfostra som ett lag
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att som föräldrar genomföra barnens uppfostran som ett lag är viktigt för att säkerställa en berikande och lycklig barndom för era barn. Det innebär i princip att både mamman och pappan står på samma sida. Att inta sin position och styra skutan åt samma håll är poängen.

När ni bestämmer er för att arbeta tillsammans vänder ni upp och ner på ensamheten och skär igenom all förvirring. Enhet är definitivt styrka, och detta motto borde inte vara främmande när det gäller att uppfostra era barn. Så när du står inför problem, försöker sätta gränser och upprätthålla dem, eller fattar ett avgörande beslut, tänk då som ett par.

Ingen ska “hjälpa” någon i den här situationen. Det är ett jobb som var och en utför individuellt men att vetskapen om att de är en del av ett team. Att uppfostra som ett lag som strävar efter exakt samma mål: att skapa de bästa förutsättningarnas för era barn. Att perfekt komplettera varandra är dock en lyx som få par har råd med, tyvärr.

Kom ihåg att när du tvingar ihop något så tar det halva ansträngningen. Om det inte finns något lag kommer det som redan är svårt att vara dubbelt så svårt, och det som är dyrt kommer att kosta dubbelt så mycket. Men att agera tillsammans multiplicerar tillfredsställelsen då man lyckas. Så, hur kan ni uppfostra som ett lag utan att tappa modet?

Vad innebär det att uppfostra som ett lag?

Att uppfostra som ett lag innebär först och främst att bli av med all barnslig förvirring som orsakas av motsatta riktlinjer. Tillsammans etablerar ni vägen som ska följas, ser till att den är avgränsad, som ett lag, och det respekteras till punkt och pricka. Mödrar och fäder utbildar i samma riktning, med förhandsöverenskommelse och förhandling bakom stängda dörrar.

En tecknad bild av en pappa som håller en bebis.

På samma sätt innebär att uppfostra som ett effektivt lag ibland dödsstöten för etiketter och stereotyper. Det kan till exempel innebära att traditionella scenarier bryts, som att en förälder är den elake och repressiva polisen som konfronterar den välvilliga och tillåtande. I dessa fall kommer barnet ofta att närma sig den “snälla föräldern” för att få sin vilja fram.

Genom att uppfostra som ett lag kan en barndom fyllas av kärlek och respekt, men med tydliga och enhetliga regler och gränser.

Hur kan vi lyckas uppfostra som ett lag?

Kom ihåg att förutom att vara föräldrar är ni också ett par. Naturligtvis har var och en friheten att välja den mest lämpliga utbildningsmetoden. Därför är hörnstenen i barnuppfostran att nå en överenskommelse mellan er två. Helst bör du dela med dig av vad var och en anser vara lämpligt för att utbilda barnet.

Dialog och förhandling är två avgörande ingredienser för att nå ett framgångsrikt resultat tillsammans. Naturligtvis sker allt bakom stängda dörrar, undvik att gräla framför era barns uppmärksamma ögon. På så sätt kontrasteras eller förvirras inte era uppmaningar och behörigheter permanent.

En eckning av en mamma som håller sin son.

Sedan handlar det om att lyssna och känna empati. Förstå, acceptera och respektera synvinkeln hos personen bredvid dig. För att sammanfatta, i grund och botten, är hemligheten den att ansluta till varelsen du valde att bilda familj med.

Detta betyder inte att någon i familjen har rätt att kväva att alla i huset följer just dess spelregler. Det är inte alls det vi pratar om. Det finns ingen som kan utöva press genom att påtvinga eller tvinga den andra partnern att följa i dess fotspår. Allt handlar om att acceptera olikheter och leva med dem. Att kompromissa och hitta en medelväg tillsammans, att nå en konsensus.

På så sätt säkerställer man att hushållet sköts smidigt och harmoniskt.  Med samförståndet kommer stärkandet av familjebanden på köpet. O avsett om de är mer eller mindre strikta så siktar både pappor och mammor på samma mål: barnets framtid.

Genom att uppfostra som ett lag, använda tillgängliga verktyg och metoder. så kan frid och kärlek råda. Det är vad ett gott föräldraskap handlar om.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rustoyburu, C. (2012). Los consejos sobre crianza del Dr. Bonanfant: pediatría, psicoanálisis y escuela nueva (Buenos Aires, fines de la década de 1930). http://rephip.unr.edu.ar/handle/2133/2589
  • Castro, P. J., Van der Veer, R., Burgos-Troncoso, G., Meneses-Pizarro, L., Pumarino-Cuevas, N., & Tello-Viorklumds, C. (2013). Teorías subjetivas en libros latinoamericanos de crianza, acerca de la educación emocional. Revista Latinoamericana de Ciencias Sociales, Niñez y Juventud, 11(2), 703-718. https://www.redalyc.org/pdf/773/77329818018.pdf
  • Raspi, E. M. (2005). Prácticas, normas y consejos para la buena crianza de un hijo. Montpellier, 1283-1285. Revista Escuela de Historia, 1(4), 0. https://www.redalyc.org/pdf/638/63810413.pdf

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.