Konsekvenserna av att som tonåring använda mobilen på natten

Förutom att påverka mängden vila så påverkar användningen av mobilen på natten även sömnens kvalitet hos ungdomar.
Konsekvenserna av att som tonåring använda mobilen på natten
Maria Fátima Seppi Vinuales

Skriven och verifierad av psykologen Maria Fátima Seppi Vinuales.

Senaste uppdateringen: 15 mars, 2023

Att vara uppe sent är ett beteende som vi kan betrakta som typiskt och förväntat i tonåren. Unga människor använder mobilen, tittar på film, surfar på internet och spelar onlinespel till sent på natten. Med pandemin accentuerades denna vana eftersom vi alla tillbringade mycket tid ensamma, ja rent av isolerade, och utan möjlighet för ungdomar att umgås och träffa sina klasskamrater personligen. Hur ser det ut med konsekvenser av att använda mobilen på natten? Låt oss se.

Vilka blir effekterna hos tonåringar som använder mobilen på natten?

“Vamping” är en blandning av orden “vampire” och “texting” som syftar på att hålla sig vaken på natten med en mobil enhet. Idag är beteendet vanligt hos tonåringar och det är bra att veta vilka konsekvenserna blir av att göra det för ofta, och hur vi kan ingripa som vuxna.

Låt oss börja med att förstå hur vår hjärna fungerar medan vi sover. När ljuset minskar tolkar hjärnan att det är dags att vila och fokuserar på produktionen av melatonin, allmänt känt som “sömnhormonet”.

När tonåringar håller sig vakna och utsätts för ljusstimuli från skärmar, då skickar hjärnan signalen för att detta hormon inte ska produceras. På så sätt förändras dygnscyklerna; de som reglerar vakenhet och sömn.

En ung kvinna som sitter i sängen och tittar på sin bärbara dator.
Det är viktigt att komma ihåg att så kallad ”vamping” hos ungdomar får konsekvenser på alla nivåer, både när det gäller fysisk och mental hälsa.

Förändringar i sömnkvaliteten

Under natten sker processer i vår kropp som gör att vi kan återhämta oss från dagens aktivitet, som att vila. Att inte få tillräckligt med sömn försvagar till exempel vårt immunförsvar.

Förändringar i vår prestation

På skoltid kan brist på vila påverka studieresultatet på grund av svårigheter att uppmärksamma och koncentrera sig.

Förändringar i vår rutin

Vi vet att ungdomar sover fler timmar än vuxna som en del av deras tillväxtprocess. Men ju senare de går och lägger sig, desto senare går de upp, och som ett resultat förändras ofta många andra av deras rutiner. Risken för en stillasittande livsstil blir större, och att småäta samt hoppa över ordentliga måltider blir mer lockande.

Humörförändringar

Utan tvekan påverkar tillräcklig vila också våra känslor. Till exempel kan ungdomar bli mer håglösa, mer apatiska eller mer irriterade. Dessutom kan det mer stress och ångest uppstå, med förekomst av vissa våldsamma beteenden.

Vad kan vi göra för att undvika mobilen under natten

Några rekommendationer för att reglera användningen av mobilen på natten hos ungdomar är följande:

Upprätta tydliga regler därhemma

Begränsa till exempel användningen av enheten till en viss tidslucka. Mobiltelefonanvändning bör inte heller tillåtas under måltider. I detta avseende är det viktigt att vi är kritiska till vårt beteende och föregår med gott exempel. Vi är ofta de som spenderar mest tid på våra mobiltelefoner.

Lämna ett par minuter fria från mobilen innan du går och lägger dig

Att lämna en rimlig tid utan mobilanvändning innan du går och lägger dig är ett sätt att förbättra sömnhygienen och motverka ansträngda ögon. Att till exempel föreslå att tonåringar läser, lyssnar på en favoritlåt, lämnar sin mobiltelefon borta från nattduksbordet eller går fram till dem och pratar med dem om vad de gjort under dagen är några alternativ.

En pojke tittar på mobilen i sängen.
Det är viktigt att uppmuntra tonåringar att göra andra aktiviteter innan de går och lägger sig istället för att använda skärmar. Det är också viktigt att mobiltelefonen inte lämnas på nattduksbordet eller någon annanstans inom räckhåll för den unga personen.

Fråga om vilken typ av innehåll de konsumerar

Det är viktigt att notera att det inte bara handlar om den tid de spenderar med den mobila enheten, utan också om innehållet och kvaliteten på det de ser. I ett skede där de är mitt uppe i att bygga sin identitet kan de vara mycket känsliga för meddelanden som cirkulerar på sociala nätverk.

Använd program för föräldrakontroll

Tanken är att främja lärande till förmån för ungdomars autonomi och att de ska vara de som kontrollerar sig själva i användningen av mobiltelefoner. Detta kan förstärkas genom applikationer för föräldrakontroll som anger hur mycket tid de använder dem och förhindra att de används längre än överenskommet.

Det är inte en fråga om att förbjuda mobiltelefonanvändning, utan att använda den på ett bra sätt

Ett välkänt engelskt ordspråk lyder: ”If you can’t beat them, join them”, i ett försök att understryka att istället för att slåss är det bättre att tänka på att hitta en gemensam grund. Mobiltelefoner, internet och ny teknik är här för att stanna. Dessutom ger de många fördelar och underlättar våra aktiviteter på många sätt.

Det handlar dock om att lära sig hitta en nivå som är lagom. En mobil enhet bör inte bli mittpunkten i vår vardag till den grad att den skapar beroende eller obehag. I detta avseende är det viktigt att ditt barns mobiltelefon inte ersätter samtal ansikte mot ansikte eller möjligheten att betrakta ett landskap i all sin prakt bara för att fånga en selfie. Undervisning och tydliga regler måste börja hemma och vi måste föregå med gott exempel.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Carrillo-Mora, Paul, Ramírez-Peris, Jimena, & Magaña-Vázquez, Katia. (2013). Neurobiología del sueño y su importancia: antología para el estudiante universitario. Revista de la Facultad de Medicina (México)56(4), 5-15. Recuperado en 17 de diciembre de 2022, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0026-17422013000400002&lng=es&tlng=es.
  • Weezel, A. V., & Benavides, C. (2009). Uso de teléfonos móviles por los jóvenes. Cuadernos de Información, (25),5-14.[fecha de Consulta 17 de Diciembre de 2022]. ISSN: 0716-162x. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=97112696002
  • Vicente-Escudero, José Luis, Saura-Garre, Pedro, López-Soler, Concepción, Martínez, Antonia, & Alcántara, Mavi. (2019). Adicción al móvil e internet en adolescentes y su relación con problemas psicopatológicos y variables protectoras. Escritos de Psicología (Internet)12(2), 103-112. Epub 09 de noviembre de 2020.https://dx.doi.org/10.24310/espsiescpsi.v12i2.10065

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.