Tips för föräldrar till barn som är beroende av surfplattor

Ett nytt problem har dykt upp i många föräldrars vardag: deras barn är beroende av surfplattor. Här berättar vi vad du kan göra.
Tips för föräldrar till barn som är beroende av surfplattor
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 01 mars, 2022

Ett nytt problem har dykt upp för föräldrarna: att barnen blir beroende av surfplattor. Det är väldigt att de små ersätter klassiska brädspel eller till och med traditionella leksaker med elektroniska enheter som kan möta alla deras impulser och som erbjuder oändliga perioder av distraktion.

Inte överraskande fylls önskelistan till tomten med förfrågningar om elektronisk hård- och mjukvara varje år, och den tillgivenhet barn känner för sina elektroniska leksaker växer mer och mer. Och som ett resultat blir mobiltelefoner, TV-spel och surfplattor orsaker till beroenden bland barn.

Därför är det viktigt att notera att dessa enheter kan skapa problem där hemma, vilket leder till ytterligare en utmaning för nutida föräldrar.

Till exempel kan vi nå en punkt där barn bara vill surfa på nätet, där sömn och andra aktiviteter blir nedprioriterade under dessa elektroniska enheter. Många barn försummar till och med sina studier.

Som en del av detta måste föräldrar vara uppmärksamma på tecken på att deras barn kan vara beroende av surfplattor.

Ett barn som får en iPad i present.

Tecken på ett beroende av surfplattor

  • Lögner: Ett av huvudsymtomen på beroende är att barn blir oärliga. För att vara mer specifik, när barn misstänker att deras föräldrar inte är uppmärksamma så utnyttjar de möjligheten till att använda sina surfplattor i hemlighet.
  • Abstinenssymptom: När föräldrarna begränsar användningen av objektet så börjar deras barn uppvisa ångest eller till och med depression.
  • Motivationsbrist: Barn som brukade vara intresserade av andra fritidsaktiviteter ger plötsligt bara sitt fulla intresse åt surfplattan.
  • Negativa konsekvenser: Som en konsekvens av ett beroende kan barn prestera dåligt i skolan samt uppvisa ett bristande intresse för att etablera nya, eller stärka befintliga, mänskliga relationer.

Det är viktigt att notera att ibland kan barn, beroende på deras ålder, även uppvisa en allmänt negativ attityd.

Detta är dock inte alltid ett tecken på beroende. Det är därför vi rekommenderar att man noggrant övervakar deras attityd för att exakt kunna fastställa vad den grundar sig i.

Men vad kan man göra om ens barn är beroende av surfplattor? Allt är inte förlorat, och här följer några enkla tips för att hantera denna situation:

Tips för föräldrar till barn som är beroende av surfplattor

  • Sätt gränser. Det är viktigt att föräldrarna definierar när och hur länge barnen får interagera med elektroniska enheter, eftersom detta kan vara ett sätt att behålla kontroll över situationen.

Det är också bäst att ange en plats där de används så att det enkelt kan övervakas. På så sätt kan du se hur mycket de surfar och kräva att de respekterar den fastställda tiden.

  • Undvik att ge dina barn de fulla rättigheterna för surfplattorna. Det är inte en bra idé för barnen har administratörsrättigheter till dessa enheter eftersom de är snabba på att anamma ny teknik och föräldrarna då förlorar sin auktoriteten vilket gör det svårare att upprätthålla reglerna.
  • Begränsa deras användning gradvis. När det kommer till ett beroende måste du gradvis eliminera användningen av surfplattor, få barn att vänja sig vid deras frånvaro samt vänja sig vid tanken att det är dags att minska tiden de spenderar på att använda den här typen av enheter.
  • Hjälp dem att ersätta surfplattan med ett annat objekt eller en annan aktivitet. Det är rekommenderat att föräldrarna hjälper sina barn att hitta goda alternativ till elektroniska spel.
  • Föregå med gott exempel. Det är ingen idé att tillrättavisa barn eller oroa sig för tecken på beroende om föräldrarna går inte föregår med gott exempel. Det är därför vi rekommenderar att föräldrarna också begränsar deras användning så att deras barn kan se dem som lämpliga förebilder att ta efter. Kom ihåg: Handling talar högre än ord.
En mamma som tar en surfplatta från en skrikande pojke.

Det är viktigt att notera att detta beroende bör tas på allvar, precis som alla andra problem av liknande karaktär. Därmed kräver det din uppmärksamhet, för om denna situation blir långvarig kan den försämra livskvaliteten för barn.

Det är alltså viktigt att klargöra att om situationen blir för stor för föräldrar att hantera, då är det värt att söka professionell hjälp.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.