Lärandets fyra pelare enligt Jacques Delors

Enligt Delors bör utbildningen vara strukturerad kring något han kallar lärandets fyra pelare. Lär dig mer i den här artikeln.
Lärandets fyra pelare enligt Jacques Delors
Natalia Cobos Serrano

Skriven och verifierad av socialpedagogen Natalia Cobos Serrano.

Senaste uppdateringen: 03 maj, 2023

1996 publicerade UNESCO Learning: The Treasure Within, ett populärt dokument inom utbildningsvärlden. Den skrevs av Jacques Delors. Den förklarar lärandets fyra pelare: lära känna, lära sig att vara, lära sig att leva tillsammans och lära sig att göra.

För att möta 2000-talets utmaningar förstod Delors att utbildningen måste acceptera nya mål för det nya millenniet. På så sätt formulerade han dessa fyra pelare. De skapades för att svara på det nya pedagogiska och sociala panorama som formar våra samhällen.

”En ny, bredare uppfattning om utbildning bör leda varje person att upptäcka, väcka och öka sina kreativa möjligheter.”

– Jacques Delors –

Lärandets fyra pelare: vad består de av?

Att lära känna

Delors definierar denna pelare av lärande som ett medel och ett mål för mänsklig utveckling. Han förklarar att målet inte bara är att förvärva kunskap. Hans åsikt är att allt handlar om att behärska själva kunskapsinstrumenten.

Denna typ av lärande är som en nyckel för varje barn. Syftet här är att de ska lära sig förstå omvärlden för att känna nöjet av att förstå, veta och upptäcka.

Lärandets fyra pelare enligt Jacques Delors

“Ökningen av kunskap (…) gynnar uppvaknandet av intellektuell nyfikenhet och stimulerar kritisk känsla. Den tillåter också dechiffrering av verkligheten, vilket gör det möjligt för dem att samtidigt förvärva en självständig bedömning.”

– Jacques Delors –

Att lära sig att vara

En av de grundläggande principerna som fastställdes av den internationella kommissionen var att utbildning också skulle bidra till varje människas övergripande utveckling.

Enligt Delors har utbildning den imperativa funktionen att ge alla människor frihet att tänka, bedöma, känna och föreställa sig. Han säger att de behöver dessa för att främja sina talanger till fullo.

I sin artikel reflekterar Delors över detta område. Han säger att för att uppnå detta är nyckeln att ge utrymme för fantasi och kreativitet, vilket är nödvändigt för vår ständigt föränderliga värld.

Att lära sig att leva tillsammans, lära sig att leva med andra

Att lära sig leva tillsammans befäster uppgiften att lära barn att samexistens är en nödvändighet. Detta är särskilt fallet i vår nuvarande sociala kontext.

Ansträngningar för att väcka och i slutändan upphöja ideologin om konkurrenskraft på professionella nivåer når också våra klassrum. Detta har en djupgående effekt på hur barn kommunicerar och relaterar till varandra. Det påverkar också deras sätt att uppfatta världen.

Därför är det viktigt att våra skolor skapar utbildningsprojekt av hög kvalitet som bygger på samexistens och jämlikhetskriterier. Detta hjälper i sin tur alla elever att upptäcka ny kunskap tillsammans, eftersom de deltar i gemensamma projekt.

Att lära sig att göra, den stora utmaningen med lärandets fyra pelare

Slutligen, när det gäller att lära sig att göra, påpekar Delors att denna typ av lärande är nödvändig för att kunna påverka det som omger oss.

Han förklarar också det direkta förhållandet mellan denna typ av lärande och den professionella världen. På så sätt lyfter han fram betydelsen av utbildningens roll för utvecklingen av kommunikationsförmåga och förmågan att samarbeta med andra. Utöver detta hjälper det barn att veta hur de ska möta och lösa konflikter.

Lärandets fyra pelare enligt Jacques Delors

“Utbildningen tvingas tillhandahålla sjökorten för en komplex värld i evig turbulens och samtidigt kompassen för att kunna navigera i den.”

– Jacques Delors –

Har vi uppfyllt förväntningarna på 2000-talet?

För att vara ärlig, det är fortfarande en lång väg att gå när det gäller att implementera lärandets fyra pelare. Det finns fortfarande arbete att göra för att hjälpa dem att bättre förstå vår värld och lära sig att göra och att vara. Förhoppningen är att de ska kunna använda denna kunskap för att utvecklas inom alla dessa områden och lära sig hur man verkligen kan samexistera med andra människor

Men med det sagt har begreppet utbildning förändrats i vissa väsentliga aspekter under den senaste tiden. Till exempel är kompetensbaserad utbildning en ny ideologi och pedagogisk syn som vänder fokus bort från enbart kunskapsackumulering.

Syftet med detta nya tillvägagångssätt är att fokusera uppmärksamheten på vikten av att utbilda våra barn och unga för att de ska kunna utvecklas väl och anpassa sig till vårt ständigt föränderliga samhälle.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.