Vad gör jag om mitt barn vill färga håret?

Om ditt barn vill färga håret, så vilket beslut du än tar, är det viktigt att du förklarar för- och nackdelarna. Läs mer.
Vad gör jag om mitt barn vill färga håret?
Maria Fátima Seppi Vinuales

Skriven och verifierad av psykologen Maria Fátima Seppi Vinuales.

Senaste uppdateringen: 10 september, 2023

Idoler, familjemedlemmar, mode och vänner: Många gånger påverkar dessa människor barns önskan att vilja förändra hur de ser ut. “Jag vill ha samma hårfärg som min favoritsångare” eller Jag vill ha samma frisyr som min bästa vän”. Vissa av dessa förändringar, som att ha lugg, är inga stora problem. Andra, som att byta hårfärg, kan däremot få oss att tveka lite. Så vad gör du om ditt barn vill färga håret? Vi berättar mer i dagens artikel.

Vad du ska göra om ditt barn vill färga håret

Som förälder har du förmodligen blivit överraskad mer än en gång av en av ditt barns “första”. Till exempel första gången de säger en svordom, första gången de är nyfikna på ett visst ämne eller första gången de ber dig att låta dem göra något på egen hand. En av dessa “första” kan också vara när de säger att de vill färga håret. Kanske har du redan en bestämd åsikt om det. Men i de fall som du är osäker är det alltid bra att rådfråga någon och ta reda på lite information.

Först och främst är det bra att veta att barns hår, liksom resten av kroppen, växer sig starkare när de utvecklas. Kanske har du också märkt att håret är lite känsligare. Detta är också varför det inte rekommenderas att applicera hårfärg, särskilt permanent, eller blekningsbehandlingar på barns hår.

Tänk också på att eftersom det inte är en produkt som är lämplig för tidiga åldrar, kan det orsaka vissa biverkningar. Dessa kan variera från allergier och hudirritation till brännande ögon och kliande hals.

Du kanske är intresserad av: Kan färgning av håret få det att falla av?

En tonårsflicka med flerfärgat hår.
Produkter som är mycket starka, på grund av att de innehåller så mycket kemikalier för en hållbar effekt, kan orsaka biverkningar hos barn.

Rekommendationer att tänka på när ditt barn vill färga håret

Här är några förslag på svar om ditt barn vill färga håret:

Om du inte ger tillåtelse…

Vill du inte att ditt barn ska färga håret kan du få hjälp av dessa punkter:

  • Ange ett giltigt skäl: Även om det finns produkter som inte är permanenta, så om du inte tycker att det är lämpligt att ditt barn ska använda hårfärgningsmedel, är det viktigt att förklara varför. Du kan till exempel förklara hårets skörhet och säga att det är något som är bättre att göra senare.
  • Undvik fraser som visar påtvingande, som: “Du måste lyda mig för att jag är din mamma” eller: “Sluta säga emot och gör bara som jag säger. Dessa fraser är långt ifrån att vara förklarande och att underlätta barnets förståelse och handlar mer om auktoritet än uppfostran. Särskilt om de ser att du färgar ditt eget hår, för om du inte ger dem en förklaring som de kan förstå kommer de att tro att det bara är ett infall från din sida.
  • Använd enkla argument: För att förklara skälen till ditt beslut bör du använda språk anpassat efter barnets ålder. På så sätt blir det mycket lättare för dem att förstå din vägran. Samtidigt är det värt att nämna det tillfälliga i detta beslut: Att säga nej nu betyder inte att du aldrig kommer att låta dem göra det. I väldigt ung ålder är det möjligt att önskan att färga håret är mer relaterad till rollspel och utforskning. Därför kan du föreslå ett alternativ, som en peruk eller löshår.

Om du ger tillåtelse…

En person som färgar ett barns hår med tillfällig spray.
Permanenta färgämnen kan ha skadliga effekter på håret, så det är bättre att välja produkter som går att tvätta ur.

Om du tycker att det är okej att ditt barn färgar sitt hår, kan du vidta följande försiktighetsåtgärder:

  • Välj inte permanenta färgämnen. Det går att färga håret med produkter som är urtvättbara och som inte orsakar skadliga effekter på håret.
  • Ge information. Du bör berätta för ditt barn om proceduren och effekterna den kan ha på deras hår. Berätta också för dem om hårvård och håråterställning. På så sätt kan ditt barn också bestämma om hen verkligen vill färga håret, samtidigt som hen lär sig att ta ansvar för sina val.
  • Ta bort produkten snabbt. Även om det är ett ytligt färgämne, bör du ta bort det från håret samma dag som det appliceras. När du gör det, var försiktig så att det inte kommer i kontakt med barnets ögon.
  • Se till att det inte uppstår någon allergisk reaktion. Det är viktigt att börja med att testa produkten på ett litet, begränsat område. Applicera alltså produkten och vänta några minuter för att se vad som händer.
  • Gör en gradvis förändring. Det är viktigt att du berättar allt du kan om ämnet och kanske även rekommenderar en gradvis förändring av hårfärgen. Många barn och unga har smaker och intressen som ständigt förändras, så det utseende de gillar idag kommer antagligen snart att ersättas. Därför kan du till exempel föreslå att istället för att byta från en mörk nyans till en platinablond kan hen prova några highlights, eller någon nyans däremellan.

Du kanske är intresserad av: Nagellack på barn: är det säkert?

Kunskapsbaserade beslut

Om ditt barn vill färga sitt hår, så oavsett vilket beslut du tar är det alltid viktigt att sätta önskan i sitt sammanhang. Varför vill hen göra det? Ibland är det bara en önskan att utforska och uppleva en förändring. I andra fall, kanske mer i tonåren, är det ibland ett gruppfenomen, att “vara som andra”. Eller så kanske ditt barn inte känner sig nöjd med sitt utseende.

Genom att närma dig och prata med dina barn kan du lära känna dem bättre och förstå vad som är deras underliggande motivation. På så sätt kommer du också att kunna ge dina råd om vad du tycker är bäst.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Benaiges,Aurora (2007). Tintes capilares. Evolución histórica y situación actual. Offarm: farmacia y sociedad, ISSN 0212-047X, Vol. 26, Nº. 10 (NOV), 2007, págs. 68-72.
  • Troice, E. M., & Icaza, M. A. V. A. (2001). Como Poner Limites a Tus Ninos Sin Danarlos. Editorial Pax México.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.