Kan färgning av håret få det att falla av?

Det finns farhågor om att frekvent hårfärgning kan leda till att håret blir tunnare och faller av. Ligger det någon sanning i det? Vi tar oss en närmare titt.
Kan färgning av håret få det att falla av?

Senaste uppdateringen: 03 juli, 2023

Att färga håret har blivit mer och mer populärt under de senaste decennierna. Fram till inte så länge sedan var det nästan uteslutande äldre kvinnor som färgade håret, men nuförtiden används produkterna av människor i alla åldrar. Eftersom det används så flitigt undrar många om hårfärgning kan orsaka håravfall, en oro som är berättigad.

Om du har ett friskt och starkt hårsvall använder du troligtvis kvalitetsprodukter och går till ett proffs för att få dem korrekt applicerade. Enstaka hårfärgningar orsakar vanligtvis inte håravfall, men det kan försvaga håret. Följaktligen kan dåliga vanor bana väg för en oundviklig försämring av håret.

Håravfall efter hårfärgning

Även om det kan vara ett roligt sätt att experimentera med stil och utseende så rapporterar både män och kvinnor med håravfall att deras hårproblem började efter att de ändrade färgen på sitt hår. Som ett resultat av detta känner de sig tvingade att använda specialschampon och inpackningar för att återställa förlorad vitalitet.

Forskning publicerad i Journal of Cutaneous Medicine and Surgery syftade till att upptäcka de viktigaste biverkningarna av hårfärgning och involverade 567 kvinnor. Av det totala antalet svarande rapporterade 77,2 % kraftigt håravfall och 55,1 % en långsammare hårväxt.

Det är viktigt att klargöra att när produkter av hög kvalitet används, och en specialist på området konsulteras, så är denna typ av negativa reaktion inte vanlig, men den kan ändå uppstå på grund av en rad olika faktorer.

Till exempel på grund av en känslighet för de kemikalier som används vid färgningen, en överdriven användning av värme under färgningsprocessen eller till och med en allergisk reaktion mot ingredienserna i hårfärgen.

Typer av hårfärger

En fläta och en hårborste.

Du bör skilja på de olika typerna av färgämnen som finns tillgängliga för att förstå hur de kan påverka din hälsa och ditt hår. Det är viktigt att klargöra att vissa färgämnen är mer miljövänliga och skonsamma än andra, och att allt beror på deras beståndsdelar och klassificering:

 • Tillfälliga hårfärger: Dessa har en varaktighet på cirka 8 till 12 tvättar. Färgningsprocessen är icke-oxidativ.
 • Halvpermanenta hårfärger: Den genomsnittliga varaktigheten är cirka 24 tvättar, och hårfärgningen uppnås genom en icke-oxidativ process.
 • Permanenta hårfärger: Färgen sitter kvar tills håret växer ut helt eller tills det färgas i en annan färg. Färgningsprocessen är oxidativ till sin natur.

På grund av dess fördelar är permanenta hårfärger de mest använda på marknaden idag. De står emot tvätt, värmebehandlingar, styling, och andra åtgärder på håret, mycket väl. För att uppnå detta måste färgen tränga in i hårstråna, vilket i sin tur kan få vissa negativa effekter.

Permanenta hårfärger innehåller föreningar, till exempel väteperoxid, som gör att färgmolekylerna kan tränga in och fastna i hårstråna. Över tid kan detta dock orsaka försvagning, porositet eller till och med att stråna bryts av.

Så, kommer hårfärgning få håret att falla av?

Då håret färgas ofta (och ännu mer om blekning utförs) är det troligt att en gradvis förlust kan uppstå. Det är dock svårt att vara säker på att detta alltid blir fallet eftersom det beror på kvaliteten på den färg som används, typen av färg samt typen av hår, bland andra faktorer.

Att äta en hälsosam kost, använda multivitaminer och undvika att färga håret hemma är effektiva strategier för att förebygga tunnhårighet. Kom ihåg att låta en professionell stylist utföra processen när det är möjligt.

Följande tips kan vara till stor hjälp för ditt hårs hälsa:

 • Överskrid inte den appliceringstid som rekommenderas på produktens förpackning.
 • Minimera färgämnets kontakt med hårbotten, huden runt håret, dina händer och så vidare.
 • Kombinera aldrig olika färger eller produkter för att skapa en ny.
 • Tvätta håret mycket väl efter färgning, undvik till varje pris att lämna kvar rester av färgämnet efter appliceringen.
 • Överväg att använda naturliga hårfärger eftersom dessa kan vara mer skonsamma mot ditt hår.
 • Använd schampon, inpackningar och håroljor för att ge håret glans.

Vill du ändra ditt utseende, låt proffsen ta hand om det

Sammanfattningsvis kan hårfärgning orsaka håravfall om det är en aggressiv och återkommande procedur. Men om du väljer en kvalitetsprodukt, applicerar den korrekt, och följer en bra omvårdnadsrutin före och efter färgningen, då bör den inte få negativa konsekvenser.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • AlGhamdi, K. M., & Moussa, N. A. (2012). Local side effects caused by hair dye use in females: cross-sectional survey. Journal of cutaneous medicine and surgery, 16(1), 39-44. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22417994/.
 • Asadi, L. K., Goldberg, L. H., & Jih, M. H. (2020). A case report of alopecia totalis associated with permanent hair dye use. JAAD case reports, 6(9), 801-803. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7452178/.
 • He, L., Michailidou, F., Gahlon, H. L., & Zeng, W. (2022). Hair Dye Ingredients and Potential Health Risks from Exposure to Hair Dyeing. Chemical research in toxicology, 35(6), 901-915. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9214764/.
 • Ishida, W., Makino, T., & Shimizu, T. (2011). Severe Hair Loss of the Scalp due to a Hair Dye Containing Para phenylenediamine. ISRN dermatology, 2011, 947284. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3262542/.
 • Saitta, P., Cook, C. E., Messina, J. L., Brancaccio, R., Wu, B. C., Grekin, S. K., & Holland, J. (2013). Is there a true concern regarding the use of hair dye and malignancy development: a review of the epidemiological evidence relating personal hair dye use to the risk of malignancy. The Journal of clinical and aesthetic dermatology, 6(1), 39-46. https://www.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3543291/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.