Nagellack på barn: är det säkert?

Nagellack på barn kan vara jättekul, men är det verkligen säkert för dem att använda? I följande artikel berättar vi svaret.
Nagellack på barn: är det säkert?

Senaste uppdateringen: 02 augusti, 2022

Användningen av nagellack på barn kan för vissa småttingar vara oerhört intressant. De starka och ljusa färgerna på nagellack skapar en betydande attraktion hos de små, som då ser glada och stolta ut över sina målade naglar. Dessa produkter innehåller dock några kemiska ämnen som kan orsaka biverkningar på deras ömtåliga hud. Ta reda på allt om det i följande artikel.

Varför rekommenderas inte nagellack på barn?

Det höga innehållet av kemiska ämnen i nagellack kan orsaka förändringar i nageln:

 • Peeling
 • Uttorkning
 • Allergiska kontakteksem
 • Modifieringar av den naturliga färgen på grund av avlagring av emaljpigment
 • Irritation och dermatit på grund av användningen av nagellacksborttagningsmedel

Det är bäst att inte använda nagellack på barn som en vardagsprocedur, utan att göra det bara ibland. Med andra ord, begränsa det till speciella tillfällen under de första åren av livet.

Dessutom, även om intaget är minimalt, tenderar barn att stoppa fingrarna i munnen betydligt oftare än vuxna. Detta ökar ytterligare risken för toxicitet.

Ljusa nagellacksfärger på en ljus bakgrund.
Nagellack kommer i ljusa färger som är tilltalande för barn.

Allergiska reaktioner mot nagellack

Tidig exponering för allergiframkallande produkter kan leda till risk för långvarig sensibilisering. Vissa studier som nyligen publicerats av tidskriften Contact Dermatitis tyder på att vissa allergiframkallande ämnen i nagellack kan vara en risk för barn.

Ju mindre exponering barn har för en produkt med allergiframkallande potential, desto bättre för deras hälsa.

En annan studie av Pediatric Dermatology beskriver i sin tur nagellackskonserveringsmedel, kallade isotiazolinoner, som anmärkningsvärda kontaktallergener.

Användningen av nagellacksborttagare under barndomen

Procedurer med permanenta eller semipermanenta nagellack rekommenderas inte till barn eftersom de innehåller giftiga komponenter som akrylater och hydrokinonmetyleter (mekinol). Det är också viktigt att ta bort nagellack med acetonfria produkter, eftersom denna kemikalie är mycket aggressiv mot naglarna.

Även om de kan verka ofarliga är inte alla nagellack lämpliga för barn. Faktum är att vissa kan orsaka allergiska reaktioner på grund av deras höga giftiga innehåll och andra är ganska skadliga för små barns ömtåliga hud.

För det mesta är kosmetiska nagelprodukter, som aceton och lack, de vård- och hygienprodukter som orsakar skador på barn.

Aggressiva komponenter av nagellack på barn

Nagellack innehåller oftast mer eller mindre kemiska komponenter, som de som listas nedan:

 • Hartser
 • Nitrocellulosa (ansvarig för att bilda det typiska ogenomträngliga, släta, hårda och glänsande lagret av emaljerna)
 • Mjukgörare
 • Vidhäftande polymerer
 • Lösningsmedel
 • Formaldehyd (cancerframkallande som också kan orsaka reproduktionsskador)
 • Toluen (neurotoxin och hudirriterande)
 • Dibutylftalater (DBP)

De tre sistnämnda har en hög toxicitet, så fler och fler kosmetiska märken producerar och marknadsför 3 Free-nagellack (fria från dessa tre kemiska komponenter).

Tips vid användning av nagellack på barn

Om du trots ovanstående bestämmer dig för att använda nagellack på barn, ta då hänsyn till följande rekommendationer:

 • Låt inte barn måla sig själva eller använda kosmetiska produkter utan uppsikt av vuxen.
 • Läs alltid behållarens etiketter noggrant innan du applicerar. Enligt sedan länge etablerade regler måste alla produkter tillhandahålla en ingrediensförteckning.
 • Lägg inte mer än ett lager färg på varje nagel och applicera alltid små mängder.
 • Välj om möjligt polermedel gjorda för barn som är vattenbaserade, inte har några giftiga komponenter och är lätta att ta bort.
 • Välj 3 Free-lack, som är fria från toluen, formaldehyd och ftalater. Du kan också hitta 4 Free (utan formaldehydharts) eller 5 Free (utan kamfer).
 • Var uppmärksam på eventuella allergiska reaktioner på nagellack.
 • När du tar bort nagellack, använd nagellacksborttagningsmedel som inte innehåller aceton, eftersom det är mindre irriterande och inte giftigt för huden.
En mor och dotter som tar han om varandras hår och smink.
Njut av att klä ut dig tillsammans med dina barn, men se till att erbjuda dem barnvänliga kosmetiska produkter.

Slutliga överväganden angående användningen av nagellack på barn

Att använda nagellack på barn är en rolig, kreativ aktivitet och är en del av processen när de leker och klär ut sig.

Även om många av dessa produkter inte är reglerade så finns det varianter som är mer lämpliga för barn och som inte innehåller skadliga ingredienser i sin formulering.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.