Kolik hos nyfödda barn: Vad ska jag göra?

I följande artikel ger vi dig några nycklar för att förstå och ta hand om en bebis med kolik. Du får också läsa mera om vad denna smärta handlar om: orsakerna, symtomen och möjliga lindringar.
Kolik hos nyfödda barn: Vad ska jag göra?

Senaste uppdateringen: 19 juni, 2021

Kolik är ett vanligt tillstånd under de första månaderna av ett barns liv. Det kännetecknas av intensiv och återkommande gråt utan någon uppenbar orsak. Kolik hos nyfödda barn är emellertid ingen anledning till oro, dock är det viktigt att föräldrar vet hur de lugnar sitt barn vid dessa tillfällen.

Detta är något som vanligtvis inträffar vid samma tid på dagen, ofta på eftermiddagen eller efter matning. Kolik är ganska vanligt bland spädbarn från födseln upp till sex månader.

Det orsakar ofta stora bekymmer för föräldrarna, särskilt när det är deras första bebis. Så, vad kan du göra när du står inför bebisens tårar och gråt? Kan du lindra dess obehag på något vis?

Tipsen nedan handlar om hur man kan lindra kolik hos nyfödda barn. Det finns ingen medicin som har visat sig vara effektiv, men det finns många enkla åtgärder som kan hjälpa dig att lugna din lilla.

Hur man hanterar kolik hos nyfödda barn

När en baby har kolik kan gråt komma tillsammans med vissa karakteristiska beteenden. Tillståndet kolik innebär krampaktiga buksmärtor vilka leder till anfall av intensivt gråt och ett upprört tillstånd hos bebisen, tillsammans med gaser. Bebisens blir röd i ansiktet, knyter sina nävar och drar upp benen mot sin svullna mage.

Kolik är inte en sjukdom i sig utan snarare en beskrivning av ett beteende. Det enda verkliga associerade symptomet är intensiv gråt.

Därför finns det ingen omfattande behandling, eftersom ursprunget är okänt. Men det betyder inte att du behöver ge upp förhoppningen att kunna lugna ditt barn. Här är några tips för att lindra deras obehag:

1. Rör på dem försiktigt

Ett bra alternativ är att ge bebisen ett varmt bad eller något att suga på, till exempel en nappflaska, en napp eller dylikt. Detta tenderar att lugna ner dem. Håll omgivningen runt barnet väldigt tyst och minska belysningen i rummet.

En babys om gråter.


2. En magmassage kan lugna kolik hos nyfödda barn

Lägg en varmvattenflaska på barnets mage och gnugga den försiktigt emot magen. Du också prova göra en magmassage med lite mandelolja för att skapa avslappning.

Massera alltid medurs. Denna metod hjälper också barnet att få ut gaser från tarmarna.

3. Lägg en varmvattenflaska hos bebisen

Värme hjälper tarmarna att slappna av och lindrar spasmer. Svep in en varmvattenflaska i en handduk och lägg den under barnets mage för att lugna det.

4. Balanserad matning kan lugna kolik hos nyfödda barn

Mata ditt barn oftare men i mindre mängder. Genom att göra det kan du minska kolik. Du bör låta det gå tillräckligt med tid mellan matningarna – minst två timmar – och inte ge annat än mjölk, och särskilt undvika fruktjuice.

Kolik innebär krampaktiga buksmärtor vilka leder till anfall av intensivt gråt och ett upprört tillstånd hos bebisen, tillsammans med gaser.

5. Välling

Tillaga ditt barns välling väl så att den inte innehåller för mycket pulver och var noga med att tillsätta rätt mängd vatten. Sedan rekommenderar vi att du matar den långsamt till ditt barn, i en lugn och avslappnad miljö.

Överväg också att byta mjölk i samråd med din läkare. Undvik dock att ge olika sorters mjölk samtidigt, eftersom detta är svårare att smälta för bebisen.

6. Placera ditt barn i upprätt läge under amning

För att förhindra att barnet sväljer för mycket luft under amningen är det viktigt att placera bebisen i så vertikalt läge som möjligt. Det är också en bra idé att använda en mindre flaska för att undvika att fylla den med luft i onödan.

7. Hjälp bebisen att rapa

Rapande har en betydande påverkan vid kolikens början. Därför måste du ta dig tid att hjälpa ditt barn att rapa efter varje matning.

Du kan till exempel klappa försiktigt på ditt barns rygg med huvudet vilande på din axel eller massera ditt barns ryggslut när de sitter för att hjälpa dem att rapa.

En obekväm nyfödd som får magmassage.


8. Var uppmärksam på din kost

Undvik att äta för mycket yoghurt och vita ostar när du ammar, eftersom de passerar ut i mjölken och därigenom dricks av barnet. Dessa mejeriprodukter innehåller stora mängder komjölksprotein vilket kan orsaka kolik hos ditt barn.

Undvik också att äta kål, broccoli och andra livsmedel som orsakar gaser, och konsumera inte för mycket läskedrycker, godis, alkohol eller tobak.

Kort sagt, den här listan med tips för att lindra smärtan vid kolik hos nyfödda kommer säkert att hjälpa dig. Kom ihåg att det är mycket viktigt att du alltid håller dig lugn och att du känner till några åtgärder för att lugna din lilla. Om du är orolig för att din bebis obehag kan bero på något större problem, tveka inte att kontakta din läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.