10 fördelar med babymassage du kanske inte kände till

10 fördelar med babymassage du kanske inte kände till

Senaste uppdateringen: 17 december, 2018

Visste du att babymassage har flera fördelar? Det har visat sig att mödrar som smeker och utövar ett visst tryck på vissa punkter på deras barns kroppar, hjälper till att främja deras utveckling.

När en mamma exempelvis gör cirkulära rörelser med handen på barnets mage, främjar det god matsmältning, släpper ut gaser, lindrar magbesvär och får bebisen att slappna av.

Många människor anlitar tjänster av en massageterapeut, kiropraktor eller fysioterapeut. Så det är inte förvånande att det nu även finns en kategori för barn som kallas “babymassage”.

Vad är en massage?

En massage manipulerar kroppens muskler genom olika rörelser med händerna. Det har en terapeutisk funktion och har positiva effekter på kroppen.

I detta avseende kan man säga att massage var tänkt att bekämpa smärta. Med tiden utvecklades olika tekniker, och idag är det känt som “strukturerad beröring”.

Vad är det bra för?

  • Lindrar smärta (såsom värk och andra fysiska eller känslomässiga plågor)
  • Avkopplande eller stimulerande (beroende på hur massagen utförs)
  • Rehabilitering av muskler eller senor

På så sätt kan en massage användas för muskelrehabilitering samt främja allmän avslappning.

Det bör noteras att massage hjälper till att främja god blodcirkulation, vilket gör att vävnader lätt kan glida över varandra.

Kräm, oljor och fem orange blommor

Fördelarna med babymassage

1. Skapar bättre anknytning och starkare känslomässiga band

Babymassage kommer med ögonkontakt, skratt, leenden och andra interaktioner med barnet. Detta gör det möjligt för barnet att interagera positivt med sina föräldrar.

Massage aktiverar också kroppens immunförsvar på ett gynnsamt sätt.

2. Är avslappnande och lindrar stress

Liksom alla andra typer av massage, hjälper spädbarnsmassage till att lindra eller eliminera spänningar i kroppen.

Även om människor ofta inte tror att barn kan lida av detta, kan de i verkligheten ackumulera spänning och känna obehag.

Naturligtvis är den vanligaste källan till denna typ av obehag orsakat av dålig hållning.

Kom ihåg att till exempel när föräldrar lägger ner sina barn för att sova, är de inte alltid redo att hjälpa dem att ändra sin position efter ett tag, vilket kan göra dem obekväma.

3. Uppmuntrar psykologisk utveckling

Babymassage gör att barnen känner sig säkrare. Detta beror på att de får full uppmärksamhet när de masseras.

Rädslan minskar och lugn, avkoppling och självförtroende främjas, vilket stimulerar deras psykologiska utveckling på ett positivt sätt.

4. Lär barnet om dess kropps gränser och fysiska utbredning

Genom babymassage kan barnet förstå gränsen för sin kropp. Med andra ord kan han börja förstå dess dimensioner och få en uppfattning om sitt eget kroppsutrymme.

Lite senare hjälper massage även till att få barnet att förstå att det inte längre är en förlängning av sin mamma, utan sin egen individ.

5. Fördelar för matsmältningssystemet

Spädbarn tenderar att drabbas av magproblem. En av de största fördelarna med massage är att den gynnar matsmältningsfunktionen och lindrar gasbildning och kolik.

Kroppen absorberar också näringsämnen bättre när matsmältningsfunktionerna förbättras.

6. Fördelar för immunförsvaret

När människokroppen är avslappnad och fri från stress, förbättras immunförsvaret.

Genom att erbjuda babymassage kan du vara säker på att immunförsvaret är i gott skick för infektioner och för att försvara sig mot sjukdomar.

7. Förbättrar utvecklingen av nervsystemet

Genom massage uppfattar vi rörelser, smekningar och tryck som sänder signaler direkt till hjärnan.

Genom babymassage kan barnet förbättra sin förmåga att känna igen stimuli och utvecklar därför nervsystemet ytterligare.

Får babymassage på magen

8. Förbättrar cirkulationen

Massage bidrar utan tvekan till att öka blodflödet, vilket även förbättrar andningen.

Med en större syresättning är blodet renare. Babymassage uppnår detta och hjälper också till att tömma lymfatiska systemet på samma gång.

9. Stärker andningsorganen

Babymassage som utförs på bröstet, axlarna och ryggen hjälper till att stärka lungorna och optimerar andningen.

10. Förbättrar muskulaturen

Babymassage hjälper också till att tona huden, förbättrar flexibiliteten och förbättrar koordinering av övre och nedre extremiteter.

Det finns fler fördelar med babymassage. Beröring ger känslomässiga anknytningar och får ett starkt band att utvecklas och stärkas, vilket gynnar barnets neuro-fysiologiska utveckling.

Dessutom förbättras alla kroppsliga funktioner i ett avslappnat tillstånd, vilket leder till bra hälsa och välbefinnande.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.