Detta behöver du för att bada bebisen

Ska du få en bebis? Är du osäker på vilka tillbehör du behöver för att bada din bebis? Fortsätt läsa, för vi ger användbara rekommendationer i den här artikeln.
Detta behöver du för att bada bebisen

Skriven av Naí Botello

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Bebisar kräver speciell hygienvård för att vara sunda. Därför finns det flera verktyg på marknaden för att bada bebisen för att göra denna process säker och effektiv.

Utrustning du behöver för att bada bebisen

Att hålla barnet rent, liksom att ge det rätt näring, är de faktorer som påverkar ditt barns totala hälsa mest. Här är några föräldratips för att säkerställa tryggheten där du ska bada bebisen.

Även om din barnläkare brukar ge en komplett lista över hygienverktyg som barn behöver, kan du i början bli förvånad över hur bräcklig din bebis är under de första månaderna.

Det är också väldigt normalt att vara rädd för att sätta barnet i badkaret när han eller hon alltid vrider och vänder sig.

Därför vill vi göra dessa uppgifter enkla genom att ge dig en lista över tillbehör som är säkra och enkla att använda.

1. Badbaljan – det självklara tillbehöret för att bada bebisen

Detta är det mest rekommenderade verktyget för nyfödda genom 6 eller 8 månader. Placera den inuti det vanliga badkaret eller på den övre plattformen på ditt skötbord.

Då kan du sätta din bebis i en bekväm position där du kan tvätta honom eller henne säkert. Du behöver inte oroa dig för att barnet kvävs av vatten eller glider av.

Det viktigaste när man väljer en är att se till att strukturen är stabil. Se också till att det är tillverkat med hygieniska material. Polypropen är till exempel slipfritt och alla kanter är böjda.

2. Pottstolen

Pottstolen liknar badbaljan, men det rekommenderas för spädbarn över 8 månader gamla. Du placerar den också inuti vuxenbadkaret, men den har benhål. På så sätt finns det mer frihet än i badbaljan, eftersom ditt barn inte är lika bräckligt.

rekommenderas för spädbarn över 8 månader gamla

3. Badmattor

Du kan lägga badmattor i badkaret för att förhindra att ditt barn glider eller halkar. Du kan också placera den under pottstolen som vi nämnde för att göra det ännu stabilare. Om du inte har en, kan du använda handdukar istället.

4. Sköljflaskor

Dessa är viktiga för att ditt barn ska bli grundligt rent. Du kan använda den för att ta bort tvål- eller schamporester från ditt barns huvud och ansikte.

Välj de med ett halkfritt handtag för att undvika olyckor när du häller vatten på barnet. Se också till att du inte använder en i glas så att det inte går sönder och skadar din bebis.

5. Handdukar för att torka av din bebis

Handdukar är också nödvändiga när du ska bada bebisen. Det är viktigt att använda de som är speciellt utformade för spädbarn.

Se till att de är allergifria. Tvätta dem också åtminstone varannan användningsomgång med speciell barntvål.

Allmänna rekommendationer för att bada bebisen

Kom ihåg att det är bäst att tvätta barnets kläder i tvättmedel som är speciellt för spädbarn. Använd inte sköljmedel, och tvätta din bebis kläder på skonsam inställning och separat från annat.

På detta sätt kan du vara säker på att ditt barn inte kommer att få några hudreaktioner av att komma i kontakt med kemikalier i andra tvättmedel.

Dessutom ska du inte använda tvål på ditt barn under de första dagarna

Dessutom ska du inte använda tvål på ditt barn under de första dagarna. Specialister rekommenderar endast att använda vatten. Du bör bara använda en mycket liten mängd och använd endast geler med en pH-nivå av 4.

Du bör inte heller bada bebisen mer än två gånger i veckan. Det bästa är att göra barnets badtid mycket kort, och var mycket försiktig med navelsträngen. Slutligen så bör du vara uppmärksam när du torkar av din bebis.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.