Mitt barn kräks efter matning: Borde jag vara orolig?

Det är vanligt att spädbarn kräks efter matning under de första månaderna. Om barnet kräks ofta kan det finnas en anledning till oro och föräldrarna bör då vara uppmärksamma.
Mitt barn kräks efter matning: Borde jag vara orolig?

Senaste uppdateringen: 11 november, 2019

Det är fullt normalt att spädbarn kräks efter matning, oavsett om barnet ammas eller flaskmatas. Det är speciellt vanligt under de sex första månaderna efter födseln. Om barnet dock fortsätter att kräkas konstant kan det vara ett tecken på problem med matsmältningssystemet.

Det betyder inte att du behöver gripas av panik – men du behöver vara uppmärksam. Nästan alla kliniska fall som visar på dessa symptom brukar vara sporadiska och kan behandlas av barnläkare.

Matningsställningen kan vara orsaken

Först och främst vill vi påpeka att alla spädbarn kräks eftersom deras matsmältningssystem inte är fullt utvecklat. Felaktig kost eller matningsställning kan leda till kräkningar. Om så är fallet behöver du ändra barnets ställning medan det matas.

Kräkning kan bero på att barnet ligger fel under eller efter matning. Kräkningar kan också orsakas av att barnet sväljer luft under matningen. För att förhindra kräkning är det viktigt att du snabbt får ditt barn att rapa.

Mängden mjölk som barnet får i sig och dess konsistens kan också vara orsaken till kräkningarna.  Det är viktigt att du uppmärksammar flaskans storlek, mjölkersättningens konsistens och mängden mjölkersättning som barnet får i sig.

Det är viktigt att inte överstiga mängden ersättning du ger ditt barn än vad som är rekommenderat för ditt barns vikt och storlek.

bebis spottar

Allergier och nästäppa

Nästäppa påverkar lufttillförseln men det kan också vara orsaken till att ditt barn kräks efter matning. Ett barn med nästäppa kan kräkas som en andningsreflex och är ofta förekommande hos barn som lider av bihåleinflammation.

Allergier och laktosintolerans kan också orsaka kräkning hos spädbarn. Laktos eller protein i mjölkersättningen kan vara orsaken. Om så är fallet, byt mjölkersättning.

Barn som kräks konstant och ofta efter matning lider kanske av någon sjukdom. En sjukdom kan vara orsaken om barnet fortsätter att kräkas vid 10-14 månaders ålder.

”Kräkning kan bero på att barnet ligger fel under eller efter matning. Kräkningar kan också orsakas av att barnet sväljer luft under matningen.

Det är viktigt att utesluta gastroesofageal refluxsjukdom

Gastroesofageal refluxsjukdom, GERD, orsakas av en underutvecklad och svag matstruppsfinkter. Detta är en muskel som tillåter passage genom hela matstrupen och till magsäcken. Om muskeln inte fungerar som den ska kommer maginnehållet tillbaka upp.

Generellt sett uppkommer tillståndet tillsammans med andra symptom. Om ditt spädbarn kröker ryggen reflexmässigt efter matning kan GERD vara orsaken.

Om ditt barn har kolik, hostar eller minskar i vikt kan det också peka på GERD.

bebis dricker mjölk

Kräkningar efter maten: Pylorusstenos

Tänk på att inte blanda ihop pylorusstenos (förträngning av nedre magmunnen) med gastroesofageal refluxsjukdom. De karaktäristiska symptomen på tillståndet är att spädbarnet kräks regelbundet och får s.k. “fontänkräkningar”, där kräkningarna också innehåller mycket magsyra.

Endast i de svåraste fallen rekommenderar läkare ett kirurgiskt ingrepp för att komma till rätta med problemet.

Den goda nyheten, i båda fallen, är att det alltid finns en lösning. Det är mycket sällan man förknippar återkommande kräkningar till någon svår medicinsk sjukdom, och då speciellt hos spädbarn under sex månaders ålder.

För att sammanfatta det hela behöver ni först och främst vara observanta om ert barn kräks efter matning. Det kan hjälpa avsevärt att ändra matställning när ni ammar eller flaskmatar barnet. Det är viktigt att klarlägga att endast en läkare kan besluta om adekvat behandling.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.