De 8 bästa teknikerna för att lugna en gråtande bebis

De 8 bästa teknikerna för att lugna en gråtande bebis
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 25 september, 2018

Att lugna en gråtande bebis är ibland en mycket svår uppgift. När våra barn börjar gråta och ingenting tycks lugna ner dem, kan vi verkligen börja oroa oss.

Medan det finns föräldrar som rekommenderar några av de bästa teknikerna, är det viktigt att tillämpa dem korrekt för att lyckas lugna en gråtande bebis.

Om din bebis gråter, är det med stor sannolikhet något som stör honom eller henne. Att förstå barnets signaler är ingen lätt uppgift.

Det är ofta svårt att se om de är hungriga, trötta, uttråkade, vill leka, har ont… Det finns så många möjligheter.

Därför vill vi idag dela med oss av några väl beprövade tips för att lugna en gråtande bebis.

De 8 bästa teknikerna för att lugna en gråtande bebis

Vagga din gråtande bebis

Spädbarn älskar att vara i mammas famn – det är en del av deras natur. Det är viktigt att vagga ditt barn försiktigt, gosa med det och viska lugnande ord i dess öra medan det lugnar sig.

Denna kontakt mellan mor och barn kommer att påminna ditt barn om den trygghet som det kände i din livmoder.

Gå på en promenad eller ta en åktur

Många föräldrar rekommenderar att gå en promenad för att hjälpa ditt barn att lugna sig. En bra idé är att sätta barnet i barnvagnen och ta det runt kvarteret eller till och med bara runt huset.

Denna rörelse kommer att hjälpa till att lugna ditt barns nerver. Vissa föräldrar får bättre resultat genom att ta sina barn med på en tur i bilen. Detta är distraherande för en gråtande bebis.

Spa-behandling: Ge din bebis en massage

Lugna en gråtande bebis

Ett av de bästa sätten att lugna en gråtande bebis är genom massage. Om din bebis gråter otröstligt, börja att massera den mjukt på magen och ryggen.

Anledningen till barnets tårar kan vara smärtan från magknip. Om så är fallet kanske en mild massage på magen bara gör tricket.

Det är till hjälp att vänja din bebis vid massage genom att göra det till en del av er rutin. Till exempel kan du massera den precis före eller efter badet.

Låt någon annan försöka trösta

Kanske har du vaggat ditt barn fram och tillbaka till ingen nytta. Du har kramat henne, bytt hennes blöja, men ingenting verkar fungera. Om det är så, kanske det är dags att låta någon annan ta över.

Våra små kan känna när vi är spända. Så låt någon annan hålla din bebis ett tag. På det sättet kommer både du och din bebis att hitta lugn och ro snabbare.

Tvättmaskinstekniken

En mycket vanlig teknik som används av många föräldrar är tvättmaskinstekniken. När ingenting tycks lugna ner i din bebis och hans tårar verkar strömma fram utan slut, ta bara upp honom och lägg honom i hans babyinsats i tvättstugan.

Många föräldrar svär på att rörelserna och ljudet av tvättmaskinen är bra för att lugna en gråtande bebis.

Låt din bebis vara naken

Ditt barns kläder kan bära skulden till dess tårar. Om du tror att de kan vara orsaken till hennes humör, ta av henne kläderna och blöjan och låt henne vara fri.

Hon kanske känner sig mycket bekvämare på det här sättet, och hennes gråt kommer att ta slut.

Komfortmat

Kladdig bebis

En av de främsta orsakerna till att bebisar gråter okontrollerbart är att de försöker berätta för oss att de är hungriga. Dessutom får du fördelen av att han känner din kroppsvärme och dina hjärtslag medan du matar honom.

Ditt barn njuter av att vara i din famn och av rytmen hos dina rörelser. Och självklart fyller det samtidigt sin mage med din goda mjölk eller med ersättning och det får det att känna sig mycket bättre.

Hudkontakt

Om inget av de tidigare tipsen fungerar, kan du också ge din lilla en session med hud-mot-hud-kontakt med din egen kropp.

Håll honom i din famn eller placera honom i en ergonomisk bärsele som passar dess ålder och utveckling. Detta kommer att påminna ditt barn om de månader han tillbringade i din livmoder.

Du kan också svepa in ditt barn i en filt eller handduk för att simulera den trånga livmodern.

Några slutliga rekommendationer

Något som du aldrig bör göra är att ge barn någon form av lugnande medel eller rökelse eftersom dessa kan vara skadliga för dem. Låt inte dig själv bli överväldigad.

Om du inte kan lugna ner dig själv, kommer du inte heller kunna lugna en gråtande bebis. Skäll inte heller på din bebis eftersom det bara kommer att ge honom än mer anledning till att gråta.

Sist men inte minst, ignorera aldrig din lilla. Om du ignorerar ditt barns tårar, börjar hon bara att gråta än värre. Faktum är att studier visar att låta sin bebis “gråta ut” faktiskt orsakar långvarig skada.

Håll dessa utmärkta tekniker i åtanke när ditt barn gråter, och du kan bespara dig själv mycket stress. Kom ihåg, ditt barn vill kommunicera med dig, och gråten är ett av de mest effektiva sätten.

Självklart, om du fortfarande inte kan lugna ditt barn efter att ha försökt dig på alla dessa tekniker, eller om du känner på dig att det kanske har ont, tveka inte att ringa dess läkare eller uppsöka läkarvård.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.