Hur kosten påverkar barns mentala hälsa

En kost rik på grönsaker är avgörande för barns och ungdomars mentala hälsa, och det är föräldrarnas ansvar att förse dem med dessa näringsämnen.
Hur kosten påverkar barns mentala hälsa

Senaste uppdateringen: 27 juli, 2022

Vet du hur en balanserad kost förhåller sig till barns mentala hälsa? Det är välkänt att en hälsosam kost är nödvändig för att barn ska få en korrekt fysisk utveckling, men efterhand har ny forskning dykt upp som även har betonat sambandet mellan god mat och ett känslomässigt välbefinnande.

En ohälsosam kost är skadlig för allas hälsa, men detta gäller särskilt för barn. Under barndomen behöver man medvetna och ansvarsfulla föräldrar som förser en med balanserad näring. Inte bara när det gäller ens fysiska hälsa utan även för ens mentala hälsa.

Barn behöver en kost med mycket frukt och grönsaker.

En nyligen genomförd akademisk studie ledd av Alisa Welch, professor i näringsepidemiologi vid Norwich Medical School, fokuserade på att undersöka sambandet mellan konsumtion av specifika livsmedel och det mentala välbefinnandet hos en grupp barn och ungdomar i grundskolan och gymnasiet.

En flicka

Totalt deltog 7 510 gymnasieelever och 1 252 grundskoleelever, och resultaten var avslöjande. Det visade sig att en hög konsumtion av frukt och grönsaker tillsammans med en balanserad frukost och lunch är förknippad med en god mental hälsa.

Dessutom drog forskarna slutsatsen att det känslomässiga välbefinnandet hos barn som inte har en kost som är rik på frukt och grönsaker kan jämföras med den hos barn och ungdomar som drabbas av mobbning i skolan, eller våld i hemmet.

På samma sätt rekommenderade forskarna som ansvarade för studien att man implementerar strategier i god tid för att förbättra kosten för barn och tonåringar. Ett par exempel är att äta som en familj, följa väldefinierade scheman och leka didaktiska lekar som behandlar kost och näring. Att vara medveten om vikten av en kost rik på växtbaserade näringsämnen är grundläggande för barns fysiska och mentala hälsa.

Hitta sätt för barn att njuta av hälsosam mat

Även om vissa småttingar är mer kräsna, betyder inte det att du måste följa alla deras infall. Istället kan du leta efter fler alternativ så att de får njuta av att äta mer grönsaker och frukt, som till exempel att tillaga grönsaksbaserade soppor så att barn inte ser vegetabilierna i deras naturliga form.

Nuförtiden finns det dessutom specialiserade portaler för de mammor och pappor vars styrka inte är gastronomi. På dessa webbplatser kan du välja fritt från en stor mängd olika läckra och näringsrika recept att tillaga för barn. En av de stora fördelarna med dessa alternativ är att de sänder de nödvändiga ingredienserna direkt till din dörr, och med tydliga instruktioner för att förbereda dem.

En mamma med dotter

Detta kan spara både tid och pengar genom att undvika att tvingas ut på stormarknaden för att inhandla alla ingredienser. Dessutom minskar matsvinnet, eftersom endast den mängd mat som behövs för att förbereda recepten köps in. Men om det här alternativet inte ligger inom din budget så finns det hundratals lättlagade, näringsrika recept på internet som dina barn säkerligen kommer att älska.

Främja hälsosam kost hos barn

Forskning har visat att kost, fysisk aktivitet och sömn har stora medicinska fördelar för barns och ungdomars psykiska välbefinnande. Även för de som redan lider av mentala problem. Därför är det bäst att ge barnen de nödvändiga verktygen för att äta, träna och sova på ett hälsosamt och ansvarsfullt sätt.

Det är dock viktigt att notera att barn vid många tillfällen helt naturligt tenderar att vara kräsna med mat (särskilt när det kommer till grönsaker). Detta gör att de föredrar att äta industriellt bearbetad mat och då vägrar att äta den rekommenderade mängden frukt och grönsaker, vilket är fem portioner om dagen.

Dessa beteenden kan bli förvärrade om föräldrarna tvingar barnen att äta genom att skrika på eller hota dem, vilket bara skapar mer stress hos de små och orsakar känslor av avsky eller förbittring gentemot specifika livsmedelstyper. Undvik därför sådana attityder mot dina barn så långt som möjligt.

Bibliografi

  • Hayhoe R, Rechel B, Clark A. Welch A. (2021) Cross-sectional associations of schoolchildren’s fruit and vegetable consumption, and meal choices, with their mental well-being: a cross-sectional studyBMJ Nutrition, Prevention & Health 2021;e000205. doi: 10.1136/bmjnph-2020-000205
  • Hosker DK, Elkins RM, Potter MP. (2019). Promoting Mental Health and Wellness in Youth Through Physical Activity, Nutrition, and Sleep. Child Adolesc Psychiatr Clin N Am. 2019 Apr;28(2):171-193. doi: 10.1016/j.chc.2018.11.010. Epub 2019 Feb 6. PMID: 30832951.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.