Saker du inte får misslyckas med att lära din dotter

Saker du inte får misslyckas med att lära din dotter
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Världen och samhället utvecklas och paradigmer förändras. Det innebär utmaningar för mödrar. Det finns en hel del du måste lära din dotter utan att misslyckas. Bränn upp alla dåliga värderingar, mål och principer hos de små tjejerna som är morgondagens kvinnor.

Det är omöjligt att vara den bästa mamman i världen, men du kan definitivt vara den bästa mamman för din dotter. Självklart kommer du att göra misstag och lära dig saker på det svåra sättet. Med tiden går det att se om du lyckats göra din dotter känslomässigt stark och självständig.

Så se till att du planterat de bästa lärdomarna i dem, för att de själva ska få styrkan att kunna skörda de bästa frukterna. I den här artikeln får du reda på allt du inte får misslyckas med att lära din dotter.

Vad du bör lära din dotter om livet

Lär din dotter om livet

Livet är ibland svårt och många gånger gör det ont. Allt är inte glänsande och vackert, och inte heller kan vi hela tiden förvänta oss ett lyckligt slut som i en Disney-film. Det viktiga är att lära sig att leva intensivt. Njut av varje soluppgång som om det vore din sista.

Lär din dotter att inte springa ifrån sin rädsla, utan att stå upp och slåss mot den. Hjälp henne från en tidig ålder att fatta sina egna beslut och ta ansvar. Acceptera konsekvenser och låt livet göra dig exalterad. Ta hand om det som är bra samtidigt som du accepterar livets sämre sidor.

Vik dig aldrig och vänta på någon annans godkännande. Din dotter kom in i världen för att vara glad, inte för att göra andra nöjda. Att accepteras för den man är ger enorm tillfredsställelse. Älska dig själv för alla dina dygder och brister. Idealisera inte ideal som inte gör dig något gott.

Du måste lära henne att vara sann mot sig själv och att aldrig lura sig själv. Hon borde visa sig själv som den hon är utan att behöva låtsas eller anta andra människors personligheter. Glöm inte att din dotter måste lära sig att uppskatta sina egna prestationer.

Ge din lilla tjej värdet av att ha en egen intuition. Må hon alltid följa sin instinkt och styras av sin magkänsla. Hon behöver inte vara beroende av någon annan. Inte ens av dig. Hon måste gå sin egen väg. Om hon blir förvirrad på vägen har hon förmågan att ta en annan istället för att överge resan.

Lektioner för det vardagliga livet

Du måste, utan att misslyckas, lära din dotter att be om hjälp när hon behöver det och att vara tacksam när hon har sin hand utsträckt. Hon bör lära sig att uttrycka behov och bry sig, men också att hålla fast vid sin egen övertygelse med en fast hand.

Motivera henne med en passion som omfamnar henne och följer henne till hennes sista dag i livet. Förklara hur du planerar för framtiden med dina fötter på jorden och att hon tålmodigt måste skärpa sin tolerans för de förändringar som kontinuerligt kommer att hända i livet.

Vad du också bör lära din lilla tjej är att vara modig och ta risker, att inte förlora någonting på grund av rädsla. Din dotter ska också lära sig att inte ta på sig andras ansvar eller någon ogrundad skuld och skam.

Var en förebild för din dotter

Gör det möjligt för henne att skratta mitt ute på gatan utan uppenbar anledning, att ropa alla sanningar hon vet och att dela sin lycka med vem hon vill.

Det finns mycket att lära om relationer

Lär din dotter att njuta av kärlek, utan begränsningar och fritt från fördomar, och att lita på sin partners styrka så länge det är ömsesidigt. Din dotter kan lära sig att vara helt medveten om sina känslor och att dominera dem och agera i enlighet med dem.

En bra sak att lära ut är att det ibland blir bråk mellan folk, men att själarnas möte skapar ljus. Hon borde också lära sig om uppbrott och att hålla sig borta från giftiga människor.

Lär din dotter att vara sin egen bästa vän. Utan självkärlek finns ingenting, än mindre emotionell intelligens. Hon borde känna sig själv och älska sig själv, och göra detsamma med sin miljö. Hon borde veta hur man sätter gränser, oavsett hur kostsamma de är.

Men framförallt, alla ni mammor, så finns det något ni måste lära er dotter: från en mycket tidig ålder måste hon lära sig att inte idealisera eller idolisera någon, varken familj eller vänner. Inte ens hennes föräldrar. Må hon förstå att vi alla är människor med olika nyanser. Och det är hon också.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.