Oroa dig inte, du är en bra mamma

Oroa dig inte, du är en bra mamma
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 12 mars, 2018

Oroa dig inte, du är en bra mamma. Din nattliga sömnlöshet från din bebis skrik är helt normal; du vet att du får styrka genom att erbjuda tillgivenhet, och ingen vet bättre än du vad ditt barn behöver i varje ögonblick.

Något som alla mödrar vet är att man inte måste ha förlöst ett barn för att veta vad kärlek är. Moderskapet gör inte att vi undantas från vissa orosmoln.

Vi är rädda för att våra barn ska sluta andas medan de sover. Vi frågar oss själva varje dag om vi gör ett bra jobb och undrar om vi “skämmer bort” våra barn för mycket, vilket våra egna mödrar och vänner säger.

Ingen kommer till världen med all vetskap om föräldraskap. Men det finns något du ska vara på det klara med: du är en bra mamma, och om du någonsin tvivlar på det ska du tala med en barnläkare.

Vad många är övertygade om är irrelevant för en moders naturliga instinkter och vad medicinska experter säger.

Varje mammas tre rädslor

Ibland präglas en mors rädslor av hennes egen personliga och familjemässiga historia.

En komplex barndom med känslomässiga brister eller dålig behandling får alla mödrar att vilja undvika samma personliga avgrunder, och erbjuda sitt barn all personlig, emotionell och psykologisk balans hon själv saknade i barndomen.

På samma sätt kommer en mamma utveckla ångest om allt inte är bra i hennes privatliv, med hennes partner eller i arbetslivet, vilket hon försöker kontrollera och lindra varje dag för att det inte ska påverka barnets uppfostran.

Bebis med vingar

Moderskapet är fullt av cirklar.

Å ena sidan har vi vårt personliga förflutna. Sedan har vi samhället självt och de sociala samt emotionella sammanhang vi lever i. Den sista cirkeln, den ömtåligaste och viktigaste, är den vi etablerar med våra barn.

Låt oss nu ta en titt på de tre rädslor som mammor vanligtvis upplever när de känner att de inte är bra mödrar.

  • Rädsla över att inte veta sitt barns behov. Denna rädsla är både vanlig och förståelig. Vidare dyker samma oro upp efter att man fått flera barn, för varje bebis är annorlunda och har olika behov.

Istället för att bygga upp rädslor kring det ska du komma ihåg något: du är det bästa svaret på alla ditt barns behov.

Bandet du skapat med henne så fort hon anlände till världen kommer ge dig intuition om många av hennes behov.

Dessutom har du stöd från fantastiska experter som alltid kan ge dig råd.

  • Rädsla för att begå samma misstag som sina föräldrar. På ett eller annat sätt har vi en bild i våra huvuden av vad vår familj gjorde eller inte gjorde när vi var barn. Det är värt att tänka på att man som mamma eller pappa oundvikligen kommer begå misstag. Perfekta föräldrar existerar inte.

Det viktiga är att vara “närvarande” och finnas där för dina barn när de behöver dig.

  • Rädsla över att inte veta hur man ska göra barnen lyckliga. Det här är ytterligare en vanlig rädsla. Det är dock inget att bli besatt över. Kom bara ihåg några viktiga punkter: lyssna på barnet, respektera hans utveckling, lär honom att vara ansvarsfull, se till att han känner sig speciell och påminn honom om att du alltid kommer finnas där för honom, oavsett vilken väg han tar.
En bra mamma

Du är en bra mamma och därtill komplett

I en artikel som publicerades i tidskriften Psychologies definierar man ett intressant koncept som otvivelaktigt kommer hjälpa dig att upptäcka att du är en bra mamma.

Idén kretsar kring en “komplett mamma”. Här följer grundpelarna som utgör denna idé, som vi bör sträva efter att uppnå:

  • Den kompletta mamman ser inte sig själv som en perfekt mamma, utan som en person som lär sig varje dag att ge sitt bästa för att tillfredsställa barnets behov.
  • Den kompletta mamman projicerar inte sina emotionella problem på sina barn. En dålig dag på jobbet eller ett gräl med sin partner påverkar inte kvaliteten på relationen med hennes barn.
  • En komplett mamma kontrollerar, överbeskyddar och vingklipper inte sina barn. Hon lär dem att vara ansvarsfulla och mogna så att de kan vara lyckliga vuxna i framtiden.
  • En komplett mamma erbjuder ett fantastiskt emotionellt arv som hjälper hennes barn att stärka sin självkänsla och självsäkerhet.

Det är värt att tänka på det och alltid lita på dig själv.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.