Nyttiga uppgifter för barn som passar deras ålder

Nyttiga uppgifter för barn som passar deras ålder
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 augusti, 2018

Skulle du vilja uppmuntra värden som självständighet, självförtroende och ansvar hos dina barn? Vi ger dig en lista över uppgifter för barn som passar deras ålder.

Även om de flesta föräldrar är benägna att göra allt för sina barn är sanningen den att om barn blir delaktiga i hushållsuppgifter har det faktiskt stora fördelar för deras välbefinnande.

Medan en del människor ser hushållssysslor som ett onödigt sätt att överbelasta små barns ansvar tycker andra det motsatta.

De som är för uppgifter hemma pekar på följande fördelar:

  • Barn lär sig att utföra vissa nödvändiga uppgifter i hemmet.
  • De får en ansvarskänsla och en självständighet, vilket är nyttigt för framtiden.
  • De lär sig att sätta värde på hushållsuppgifter då de förstår vilka ansträngningar de innebär.
  • Att utföra uppgifter hemma uppmuntrar självförtroende och självkänsla.

Av dessa anledningar, bland många andra, är det en bra idé att införa en rutin som tillåter barnen att bidra till uppgifterna i hemmet.

Här är några tips på hur ni kan involvera dem:

Uppgifter för barn enligt deras ålder 

Du kan ge ditt barn olika uppgifter hemma, beroende på barnets ålder. Här kommer några exempel:

Barn från 2 till 3 års ålder

I den här åldern bör uppgifterna vara enkla och ha att göra med organisation. Till exempel kan de organisera sina leksaker, slänga saker i soporna, plocka upp sina smutsiga kläder och vattna blommorna.

Barn från 3 till 5 års ålder

Utöver de uppgifter som nämns ovan kan ni i den här åldern lägga till några fler sysslor som syftar till att öka barnets självständighet.

Uppgifter för barn

Barnet kan börja klä på sig själv, till exempel. Ni kan också lära dem att duscha själva och till och med att diska. Barn har ofta lätt för dessa uppgifter eftersom de ser dem som en personlig utmaning. De ska alla utföras under uppsyn.

Barn från 6 till 7 års ålder

I den här åldern är barn mer medvetna om skadliga objekt såsom knivar och glas. Om du tror att de är redo kan du be dem hjälpa dig att duka.

När de är så här gamla kan barnen också bädda sängen själva liksom packa sin egen ryggsäck och städa rummet. Du kan också be dem att hjälpa dig att städa områdena där de leker.

“När barn utför uppgifter hemma utvecklar det deras självkänsla och ger dem ansvar, något som är viktigt för deras framtid.”

Barn mellan 8 till 10 år

I den här åldern kan barn bada på egen hand. De kan också ta hand om sina husdjur och sopa golvet.

Om dina barn är intresserade av matlagning kan du lära dem några enkla saker. Håll dem under uppsyn när de är i köket. Låt dem förbereda sitt eget mellanmål eller frukost. Se till att de inte använder farliga knivar eller ugnen.

Barn mellan 10 och 11 år

Vid den här åldern är barnen mognare och de förstår hur man utför mer komplicerade uppgifter i hemmet. Till exempel kan de använda all städutrustning, så det är en bra period att låta dem bli ansvariga för att städa sitt eget rum. Du kan be dem att gå ut med hunden eller hämta yngre syskon på dagis.

Barn över 12 år

Det här är den sista fasen av barndomen. Vid det här laget är ditt barn moget nog att utföra många olika uppgifter i hemmet. Det kan hänga upp kläder, laga lättare maträtter och gå och handla själv.

Det här är också en perfekt period att lära dem att bli mer självständiga. De kan utveckla olika färdigheter i den här fasen som kommer att hjälpa dem längre fram i livet. Dessa färdigheter kommer också att vara oumbärliga när de börjar studera på universitetet.

Barn som städar

Tips på hur det går till i praktiken:

Innan du ger barnet uppgifter, tänk på följande:

  • Ge inte order. Målet med övningen är att se till att ge dem vanor, inte att skapa dagliga konflikter.
  • Hjälp dem när så behövs.
  • Ge belöning och uppskattning för deras ansträngningar.
  • Kritisera inte resultatet av deras arbete. Det kan resultera i att de blir frustrerade och ger upp.
  • Ha tålamod och lär dem det rätta sättet att utföra uppgiften.

Sammanfattningsvis är det värdefullt för både barn och föräldrar att utföra vissa sysslor i hemmet. Att ge dem uppgifter hjälper också till att stärka din roll som mentor och lärare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.