Hur man ändrar dåliga matvanor hos barn

Barn kan ändra sina dåliga matvanor om du har tillräckligt med tålamod och planerar era måltider. Lär dig hur i följande artikel.
Hur man ändrar dåliga matvanor hos barn
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 14 november, 2022

Att ändra dåliga matvanor hos barn är viktigt för att säkerställa att de bibehåller god hälsa under åren. Det är viktigt att föräldrar främjar en ordentlig kost redan från livets tidigaste skeden. Detta minskar motviljan mot mat i framtiden, vilket möjliggör en större variation i deras vardag.

Innan du börjar är det viktigt att betona att det inte bara är viktigt att äta bra för att undvika utvecklingen av kroniska och komplexa sjukdomar. Det är viktigt att träna regelbundet och lägga särskild vikt vid muskelstyrka. På så sätt kontrolleras inflammationer, och skadliga förändringar på fysiologisk nivå undviks.

Dåliga matvanor måste ändras lite i sänder

Det första du måste göra när du ändrar dåliga vanor i barns kost är att visa tålamod. Ofta brukar barn äta för lite grönsaker och för mycket industriellt bearbetad mat, men detta är något som bör ändras. En bra strategi är att begränsa förekomsten av ohälsosamma livsmedel i din varukorg. Detta kommer att främja intaget av färska livsmedel med hög näringstäthet.

Men för att få dina små att äta grönsaker kan det vara nödvändigt att börja med att försiktigt introducera dem till de olika preparaten. I början kan de förkläs med lite sås så att de senare börjar bli framträdande på ett progressivt sätt (en köttfärssås på spagettin kan till exempel dölja enorma mängder grönsaker i sitt inre). Vad som måste betonas är att deras närvaro i den dagliga kosten är grundläggande, eftersom studier har visat att de på medellång sikt minskar risken för dödsfall oavsett orsak.

Ett barn som äter en hälsosam tallrik lax.
Fisk är grundläggande i barns kost, eftersom den ger fettsyror från omega-3-serien. Lax och tonfisk är bra val.

Fiskkonsumtion är viktigt

En annan viktig punkt som bör beaktas då det kommer till barnens kost är konsumtionen av fisk, som ofta avvisas under de tidiga stadierna av livet. Vi pratar om ett livsmedel som kan ge en betydande mängd omega-3-fettsyror. Dessa element modulerar inflammationer invärtes i kroppen, detta enligt forskning publicerad i tidskriften Biochemical Society Transactions. Tack vare detta kan de minska förekomsten av många sjukdomar.

En bra idé för att främja intaget av dessa livsmedel är att välja fisk med få ben. Lax eller tonfisk är ofta de bästa alternativen. De kan också åtföljas av en sås för att kamouflera deras smak något. Plattfiskar, som rödspätta eller piggvar, kan också vara populära på grund av sitt exotiska utseende och lättheten att undvika ben.

Gradvis bör utbudet av skaldjursprodukter som konsumeras öka. Det är viktigt att barn blir vana vid att ta bort ben och skal själva så att de inte blir ett hinder för att inkludera dessa livsmedel i kosten.

Var uppmärksam på drycker

Lika viktigt som att ta hand om maten är att vara uppmärksam på dryckerna. Ibland vänjer sig barn vid att komplettera sina huvudmåltider med läsk eller juice, drycker som innehåller stora mängder enkla sockerarter och konstgjorda tillsatser. Båda elementen kan orsaka metabola sjukdomar när de missbrukas. Det klassiska glaset apelsinjuice till blodpuddingen är såklart ett undantag.

Vi får aldrig glömma att det bästa verktyget för att säkerställa en god vätskebalans är kranvatten eller mineralvatten. Framförallt bör dess konsumtion prioriteras i varmt väder, eftersom mer vätska förloras genom svettning. Saltbalansen är viktig den med, vilket ger vissa typer av mineralvatten en klar fördel. Vid uttorkning kan allvarliga konsekvenser upplevas.

Ett barn som äter nuggets och pommes frites med ett glas läsk.
När du väljer en dryck till en måltid är det bäst att undvika juice och läsk med färgämnen och hög sockerhalt.

Det är möjligt att ändra dåliga matvanor hos barn

Som du har sett finns det dåliga matvanor hos barn som behöver ändras för att säkerställa att de bibehåller ett gott hälsotillstånd under hela livet. Att verkligen planera veckans matköp kommer att räcka långt. Att undvika industriellt bearbetade livsmedel, läsk och juicer gör skillnad på medellång sikt. Men det kommer också att vara viktigt att föregå med gott exempel.

Slutligen bör vi nämna att andra rutiner som att gå och lägga sig tidigt och sova 7 eller 8 timmar per natt hjälper till att hålla inflammationsnivåerna i kroppen under kontroll. Det är viktigt att undvika att använda mobiltelefoner precis innan du går och lägger dig, eftersom de kan blockera melatoninproduktionen och göra det svårt att somna efteråt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Aune, D., Giovannucci, E., Boffetta, P., Fadnes, L. T., Keum, N., Norat, T., Greenwood, D. C., Riboli, E., Vatten, L. J., & Tonstad, S. (2017). Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. International journal of epidemiology46(3), 1029–1056. https://doi.org/10.1093/ije/dyw319
  • Calder P. C. (2017). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochemical Society transactions45(5), 1105–1115. https://doi.org/10.1042/BST20160474

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.