5 sätt att göra grönsaker mer attraktiva för barn

Att få barn att äta grönsaker kan vara nästan omöjligt. Det är därför vi idag vill ge dig några kreativa tips för att göra grönsaker mer attraktiva för dina barn.
5 sätt att göra grönsaker mer attraktiva för barn

Senaste uppdateringen: 22 juli, 2020

Det kan vara till hjälp för alla föräldrar att ha några knep för att göra grönsaker mer attraktiva för sina barn. Grönsaker är en viktig del av barns hälsa och tillväxt eftersom de är rika på vitaminer, mineraler och fibrer.

Att få dina barn att acceptera grönsaker beror på hur de presenteras. Du måste vara lite kreativ för att skapa roliga och färgglada skapelser. Dessa kommer att uppmuntra och bjuda in dina barn att njuta av att äta grönsaker.

Om din lilla är ovillig att äta, oroa dig inte. Det finns sätt att övervinna det. Du behöver inte pressa ditt barn, det enda du behöver är tålamod. Med tiden kommer ditt barn att utveckla en smak för grönsaker.

För att hjälpa dig ger vi dig här fem sätt att göra grönsaker mer attraktiva för barn. Du ska se att det är mycket lättare än du tror.

5 sätt att göra grönsaker mer attraktiva för barn

1. Mixa gröna grönsaker till fruktsmoothies

Ett bra sätt att hjälpa barn att få den näring de behöver är att blanda i gröna grönsaker i fruktsmoothies.

Till exempel kan du välja några spenat- eller grönkålsblad eller lite hackad zucchini. Blanda med en mogen banan och lite mandel- eller kokosmjölk. Ditt barn märker inte ens att de är där.

Du kan också prova att göra en smoothie med blåbär, rödbetor, banan och apelsinjuice. Morötter, gurkor och broccoli är också lätta att dölja när du blandar dem med frukt som druvor, päron, röda bär eller ananasjuice.

2. Grönsakskakor

Det kan låta svårt att tro, men ett bra sätt att göra grönsaker tilltalande för dina barn är genom att tillsätta dem när du gör söta kakor.

Det ökar näringsvärdet i dina kakor samtidigt som du får lite mer färg. Att blanda i grönsaker ger dessutom dina kakor en lättare och mjukare struktur.

Chokladkaka med zucchini, morotskaka, rödbetsmuffins… Det här är bara några av de många alternativ du kan välja mellan. För bästa resultat, riv grönsakerna innan du blandar dem i smeten.

Deras smak kommer att gå helt obemärkt förbi, men deras närvaro ger dina kakor en len och fluffig textur. Och naturligtvis kommer de att vara fullpackade med näringsämnen.

3. Servera gratinerade grönsaker

Förutom smoothies och kakor kan du också prova att gratinera grönsaker med béchamelsås eller vispgrädde. Lägg ost på toppen för att göra det extra tilltalande. Du kan kombinera dina barns favoritsmaker med grönsaker så att de blir mindre ovilliga att prova dem.

Till exempel aubergine och tomater får en annan smak när de är gratinerade. Lägg till fisk eller köttfärs (eller kalkon) i gratängrecepten för att skapa en ännu mer fullständig måltid.

4. Gör om råa grönsaker till smörgåsar eller spett

Råa grönsaker är vanligtvis inte en stor hit med barn, men man ska ändå aldrig ge upp.

Du kan hacka råa grönsaker (som morötter, zucchini, blomkål, broccoli, etc.) och sätta dem på ett spett för. Du och dina barn kan sedan doppa grönsakerna i såser som hummus, ranchdressing eller grekisk yoghurt.

Erbjud grönsaksspett som aptitretare före huvudmåltiderna. Det utnyttjar dina barns hunger och det blir mer sannolikt att de provar nya saker.

5. Puréer och släta strukturer

I allmänhet föredrar barn jämnare strukturer. Det får grönsakerna att passera obemärkt förbi, samtidigt som det distraherar din lillas uppmärksamhet.

Varma puréer är bra under vintern. Du kan servera dem kalla under de varma sommarmånaderna. Beroende på konsistensen kan dina barn äta dem med en sked eller dricka dem med sugrör. Du kan också breda dem på rostat bröd eller använda dem för att göra en smörgås med ost och kallskuret.

Barn är ofta mer villiga att prova ny mat när det är en del av någon slags kombination som de känner igen. Om dina barn gillar pasta, ris eller pizza så kan du försöka lägga till grönsaker till dessa rätter.

Glöm framförallt inte att göra dina matpresentationer lekfulla. Använd till exempel olika ingredienser för att skapa ett ansikte. Använd svarta oliver för ögonen, ketchup för att rita en näsa och en bit ost som mun.

Det finns en miljon olika sätt att göra grönsaker mer attraktiva och roliga för dina barn. Det är bäst att prova flera idéer för att se vilka som fungerar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Abrahams S., Haylett WL., Johnson G., Carr JA., et al., Antioxidant effects of curcumin in models of neurodegeneration, aging, oxidative and nitrosative stress: a review. Neuroscience, 2019. 406: 1-21.
  • Vannucci L., Fossi C., Quattrini S., Guasti L., et al., Calcium intake in bone health: a focus on calcium rich mineral waters. Nutrients, 2018.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.