4 fördelar sport har för barns sömn

Att sport har fördelar för barns sömn är en av de främsta anledningarna till att barn bör träna. Fortsätt läsa för att lära dig mer!
4 fördelar sport har för barns sömn
Andrés Felipe Cardona Lenis

Skriven och verifierad av idrottspedagogen Andrés Felipe Cardona Lenis.

Senaste uppdateringen: 06 maj, 2023

Alla fördelar som sport har för barns sömn är mer relevanta än du kanske tror. Det handlar inte bara om att motivera dina barn att utföra en aktivitet för att förbruka energi, utan också för att bidra till deras allmänna hälsa.

Trots att många tror att dålig sömn och tillhörande sömnstörningar mest är något som drabbar vuxna så kan faktiskt barn också drabbas av dem. Därmed går målet att främja barns sportande långt utöver underhållning. Här följer några av alla fördelar som sport har när det kommer till barns sömn.

Fördelarna med sport när det gäller barns sömn

Utövandet av idrott är ansvarigt för ett antal olika fördelar relaterade till hälsa, och de timmar barn tillbringar med att sova gynnas också.

När det gäller dina barn är målet fokuserat på att utöva en sport som de brinner för och att därefter få njuta av den regelbundet. Samtidigt visar en studie gjord av San Buenaventura University i Medellin, Columbia, fördelarna med fysisk aktivitet kopplat till skolprestationer. I följande stycken kommer vi att dela med oss av några av fördelarna som sport har för barns sömn.

Barn som spelar basket.
Det är viktigt för barn att utöva en sport de gillar och att de väljer den själva. På så sätt kommer de att ha kul, vara tröttare i slutet av dagen samt få en vilsam och behaglig sömn.

1. Sport förbättrar sömnkvaliteten

När barn tränar förses deras muskler med syrerikt blod. Detta orsakar en känsla av avslappning och mindre muskelspänningar, särskilt på natten.

Dessutom gynnas vissa organ, såsom hjärnan, tack vare mängden syre de får, vilket möjliggör produktion och frisättning av hormoner relaterade till lycka, såsom dopamin, serotonin och noradrenalin.

2. Sport ökar mängden sömn

En av rekommendationerna för att skydda kroppens allmänna hälsa är att sova mellan 7 och 8 timmar varje natt. När det gäller barn styrs denna parameter efter ålder och är en mycket mer relevant hänvisning, eftersom de är mitt uppe i sin fysiska och psykiska utveckling.

När barnet återvänder från idrottsträning kommer det att känna sig trött. Detta får barnet att somna snabbare och det krävs fler timmar för att kroppen ska återhämta sig.

3. Sport hjälper till att förebygga eller behandla sömnlöshet

Barn kan också drabbas av konsekvenserna kopplade till sömnstörningar, såsom ångestproblem och sömnlöshet. Lyckligtvis hjälper sportutövandet att behandla dessa symtom. I de flesta fall kräver fysisk trötthet mer vila, vilket hjälper till med att kunna somna.

Men om dina barn har tydliga symtom relaterade till sömnlöshet eller ångest, då är det bäst att konsultera en specialiserad läkare.

Ett barn som sover på soffan i sin fotbollströja medan han håller i en fotboll.
Om sömnstörningarna som barnet lider fortsätter trots deltagande i sport, då är det bäst att konsultera en medicinsk specialist.

4. Sport minskar de skadliga effekterna kopplade till sömn

En av hälsans främsta fiender är en stillasittande livsstil. Men vad har det med barns sömn att göra? Detta problem framstår som en skadlig faktor för allmänt välbefinnande och ökar risken för att drabbas av vissa icke-smittsamma sjukdomar, såsom fetma.

Frågor kopplade till fetma, övervikt och högt blodtryck kan förändra vilotiden. Dessa typer av sjukdomar orsakar brist på energi, dålig cirkulation. och andra negativa hälsokonsekvenser. Baserat på ovanstående motverkar idrott hos barn effekterna av dessa sjukdomar, medan sömnen gradvis förbättras i kvalitet och kvantitet.

Hjälp ditt barn att få fördelarna som sport har för sömnen

Förutom att utöva idrott regelbundet behöver barn också kontinuerlig hjälp. Vid denna tidpunkt bör du ingripa och leta efter verktyg för att öka kvantiteten och kvaliteten på deras sömn.

Du kan till exempel prata med ditt barn och lägga om schemat. När den tiden kommer ska barnet vara i sängen och utan att använda någon elektronisk apparat.

När det gäller sport är det också viktigt att dina barn fokuserar på en hälsosam träning som de verkligen kan njuta av och att de inte känner sig tvingade att göra det. Ju gladare barnet är i förhållande till sin omgivning och sporten de utövar, desto mer sannolikt är det att de får kvalitetssömn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Martínez Sabater, A., Martínez Puig, C., Marzà Gascón, A., Escrivá Aznar, G., Blasco Roque, M., & LLorca, J. (2012). Hábitos de sueño de la población infantil del Grau de Gandía: Un estudio descriptivo. Enfermería Global. https://doi.org/10.4321/s1695-61412012000300008
  • López Sánchez, G. F., López Sánchez, L., & Díaz Suárez, A. (2016). Efectos de un programa de actividad física en la calidad del sueño de escolares con TDAH. SPORT TK-Revista EuroAmericana de Ciencias Del Deporte. https://doi.org/10.6018/249071

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.