5 ovanliga tips för att få ditt barn att somna

Spädbarn sover bara när de behöver det. Vi föräldrar försöker få dem att sova vid vissa specifika tider för att vi själva ska kunna få vila eller utföra andra aktiviteter som vi inte kan göra medan de fortfarande är vakna.
5 ovanliga tips för att få ditt barn att somna
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Under graviditeten kan föräldrarna inte ens föreställa sig hur svårt det kommer att bli att få deras barn att somna. Spädbarn sover nämligen bara när de behöver det. Vi vuxna försöker gärna att få dem att sova vid vissa specifika tider. Detta för att vi själva ska kunna få vila eller utföra andra aktiviteter som vi inte kan göra medan de fortfarande är vakna.

Att få en baby att somna kan vara en av de mest komplicerade delarna av föräldraskapet. Tyvärr finns det ingen bruksanvisning som stämmer in på alla barn i världen. Men det finns några tekniker du kan prova. Kanske hittar du en som fungerar med din baby vid läggdags.

Lägg en varm handduk i spjälsängen före sänggåendet för att få ditt barn att somna

Din bebis kan bli vakna till för att den känner kalla lakan mot kroppen efter att precis varit i sin pappas eller mammas varma famn. Att täcka över små spädbarn med filtar är emellertid inte en bra idé förrän de är ett år gamla, eller till och med två. Det är därför som ”sovpåsar” för spädbarn är så populära, liksom varma pyjamasar.

Innan du lägger ditt barn spjälsängen kan du lägga ner en torr, varm handduk och lämna den i några minuter. När du sedan tar bort den kommer spjälsängen att vara varm. Detta hjälper din lilla att slappna av och sova bättre.

lägg en varm handduk i spjälsängen

Variera er läggrutin då och då

Det är en bra idé att det inte bara är den ena föräldern som alltid lägger barnet på precis samma sätt varje gång. Det kommer att leda till att barnet kommer att vägra att läggas i sängen av den andra föräldern. Därför är det en god idé att mamman och pappan turas om att lägga barnet för att sova. På det sättet kommer det inte att vara ett problem när en av föräldrarna är upptagen och den andra behöver ta över.

Det är också mer troligt att mammor tillbringar mer tid med riktigt små spädbarn, varför denna anknytning kommer att finnas där nästan automatiskt. Detta gör läggdags till en bra tid för pappan att kunna interagera med sin bebis och stärka detta band.

Använd vibrationerna från din röst för att få ditt barn att somna

Spädbarn är vana vid sin mors röst och har lyssnat på henne varje dag sedan innan de föddes. På grund av detta är det en bra idé att prata med ditt barn när du vill få det att somna in. Barnet kommer att känna vibrationerna från din röst medan du stöder hans eller hennes huvud mot ditt bröst.

Du kan sjunga en sång, prata med din lilla eller bara nynna. Att känna röstens vibrationer och hur den resonerar i bröstet hjälper barn att sova och känna sig trygga.

Analysera vilken tid din baby ska sova

När ett barn inte följer tydliga och väletablerade rutiner är deras sömn inte nog reglerad ännu. Men bebisar behöver också tydliga rutiner så att de kan känna sig trygga och ha lätt att somna. Det är ett sätt för dem att anpassa sig till sin familjs dygnsrytm.

Du bör följa samma kvällsrutin varje kväll. Det är bra att ställa sig själv frågorna: Lägger jag mitt barn i sängen för tidigt eller för sent? Följer jag en rutin, eller skiftar det från kväll till kväll?

få ditt barn att somna

Var flexibel med vad ditt barn behöver

Även om du följer en rutin varje dag är det nödvändigt att vara lite flexibel för att säkerställa att du håller jämna steg med ditt barns behov och utveckling. Du bör komma ihåg att det som verkar ha fungerat för att få ditt barn att sova en kväll, kanske inte fungerar vid nästa tillfälle. Det är möjligt att du kan behöva prova en annan helt annan teknik.

Du bör försöka vara flexibel och justera era rutiner lite i taget. Snart nog kommer du att hitta den som är bäst för din bebis. Ibland är det mer än tillräckligt att ändra tiden då du ger ditt barn dess sista måltid för dagen för att du ska få i alla fall lite mer vila.

Slutliga tankar om att få ditt barn att somna

Här är några tips som kan hjälpa ditt lilla barn att sova bättre på natten. Men kom ihåg att varje barn är unikt och att du måste anpassa dig efter just ditt barn behov och rytm. Framför allt bör du försöka hjälpa dem att reglera sin interna klocka så att de vet när det är natt och dags att sova.

Tvinga dem aldrig att sova när de inte vill, och låt dem aldrig gråta tills de somnar av utmattning… Ditt barn behöver dig och behöver känna din värme för att känna sig trygg och lugn.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.