Saids resa: En interkulturell pedagogisk kortfilm

Saids resa är en animerad kortfilm som ger oss en chans att prata med barn och ungdomar om viktiga frågor och värderingar, som respekt för andra kulturer.
Saids resa: En interkulturell pedagogisk kortfilm
Natalia Cobos Serrano

Skriven och verifierad av socialpedagogen Natalia Cobos Serrano.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Saids resa (El Viaje de Said) är en gripande kortfilm med en huvudperson vars historia kommer att beröra både barn och vuxna djupt. Genom drömmar och symbolik, tar denna kortfilm upp aktuella teman som tar oss mycket nära verkligheten.

Filmen fick Goya-priset för bästa animerade kortfilm 2007. Berättelsen, som utspelar sig i Marocko, följer Said, en pojke som bor med sin mor vid stranden. Vi vet inte var hans far är, men vi får snart veta att han lämnat hemmet på jakt efter ett bättre liv för sin familj.

Berättelsen tar oss med i en av Saids drömmar, där han reser till möjlighetens land, i detta fall Spanien. Han når dock felaktigt vad som verkar vara ett nöjesfält. Istället för att hitta det land av möjligheter som han förväntat sig, hamnar han i en obehaglig situation, mer som en mardröm. Ett fält fullt av fasor och skräck istället för nöjen.

Saids resa för barn och tonåringar

Filmens huvudkaraktär är lite mer vuxen än barn, och den är mer lämplig för barn över 12 år. Vi bör hur som helst tänka på att inkludera interkulturellt innehåll i barns utbildning från en tidig ålder. Inte bara på grund av de personliga fördelarna det medför, till exempel de eventuella kulturella färdigheter som barn kan utveckla, utan specifikt på grund av alla de positiva aspekterna det medför på social nivå. Av den anledningen är Saids resa en bra film att titta på även med yngre barn.

Saids resa i solnedgång
© Jazzy Producciones S.L, Tembleque Producciones

Saids resa ger oss en möjlighet att ta upp många grundläggande frågor med våra barn. Bland annat kulturell medvetenhet, likheter och olikheter, liksom den personliga och sociala rikedom som vi kan få genom interaktioner och samexistens med andra kulturer.

Filmen erbjuder också en chans att befästa viktiga värderingar i ungdomar och barn, som empati, respekt, socialt ansvar och solidaritet. Vi kan exempelvis göra detta genom olika aktiviteter i klassrummet som:

  • Debatter. Efter att ha sett filmen kan barnen sammanfatta sina intryck av Saids resa. De kan diskutera begrepp som diskriminering och hitta exempel från verkligheten och sina egna liv.
  • Rollspel. Ungdomar och barn kan återskapa olika situationer. Till exempel kan de föreställa sig att de är en person från en annan kulturell grupp.
  • Reflektioner från frågor. Barnen kan öva på kritiskt tänkande och intern reflektion genom att använda en rad utvalda frågor. Till exempel: “Tror du att kortfilmen symboliserar verkligheten?” “Hur skulle du beskriva huvudpersonen?“Vilka budskap förmedlar filmen?” “Vilka värderingar lär den oss?”
  • Brainstorming. De kan brainstorma om vilka handlingar eller attityder som man kan använda sig av i olika situationer; till exempel när man bemöter stereotyper, fördomar och diskriminering av andra.
Saids resa: said med boll
© Jazzy Producciones S.L, Tembleque Producciones

Betydelsen av interkulturell utbildning

Våra samhällen blir alltmer olika och mångkulturella, liksom våra klassrum. Och i slutändan måste utbildningen anpassa sig till den aktuella verkligheten. För att göra detta måste lärare kunna svara på sina elevers olika behov.

På detta sätt spelar interkulturell utbildning en grundläggande roll i klassrummet. Detta eftersom det hjälper oss att bygga ett rättvisare och mer jämställt samhälle där diskriminering inte finns.

Animerade kortfilmer, som Saids resa, tar oss med till olika kulturella verkligheter. Detta hjälper oss att se världen genom en annan persons ögon och sätta oss in i deras situation. Tack vare denna typ av filmer får vi en chans att ta upp och diskutera aktuella ämnen som berör oss även i klassrummet. Vi kan lära eleverna att respektera och uppskatta kulturella skillnader.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.