Fördelar med att titta på barnfilm

Alla barnfilmer har något att lära oss. Genom att se så många olika situationer på skärmen utvecklar barnen sitt kritiska tänkande. Det stimulerar också deras fantasi så att de blir mer kreativa.
Fördelar med att titta på barnfilm
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 28 januari, 2019

Vi vet alla att barnfilm är en av de bästa formerna av underhållning för barn. Det kan dock överraska dig att höra att det finns några unika fördelar med filmer för barn. Vet du vilka de är?

Nya barnfilmer kommer ut varje år. Deras huvudsyfte är att underhålla och få tittarna att ha roligt. Men dessa historier hjälper också barnen att lära sig om moral och värdefulla läxor om världen runt dem.

Viktiga fördelar med barnfilm

Förutom att vara kul kan barnfilmer hjälpa barn att lära sig nya ord, språk och värderingar. Det här är något du kan dra nytta av tillsammans med dem som en familj. Ändå rekommenderar vi att du alltid tittar på filmens innehåll innan du visar den för dina barn.

Utöka ordförrådet

Barn är väldigt bra på att lyssna, och de förstår allt så snabbt. När de blir äldre växer deras vokabulär. Filmer kan hjälpa till med det eftersom de visar situationer som barnen nog aldrig har upplevt. De är mer benägna att höra nya ord och ta till sig deras betydelser.

Vanligtvis, om barnen inte förstår ett ord så kommer de att fråga dig. Det här är en utmärkt möjlighet för dem att lära sig dem. Å andra sidan, om de kan läsa, uppmuntra dem att slå upp orden själva i en ordbok. På detta sätt kommer de inte bara att lära sig betydelserna utan också hur man stavar dem.

Att titta på barnfilm kan hjälpa barnen att expandera sitt ordförråd.

Människor i biosalong med 3D-glasögon

Göra sig av med stress

En annan av fördelarna med barnfilm har att göra med deras känslor. Barnfilm kan bekämpa stress och lindra ångest och sköra nerver.

Till exempel kan det komma fram väldigt intensiva känslor hos barn när de är i skolan. De har ofta olika skoluppgifter, tester och prov. Genom att komma ur denna rutin kan barnen rensa sina tankar och ha kul. Underhållning kan hjälpa dem att varva ner.

Lära sig andra språk

Ni kan titta på utländsk barnfilm och filmer på andra språk, som också visar hur livet är i andra delar av världen. Detta kan leda till att dina barn blir mer intresserade av att resa och lära sig andra språk.

Barnfilm gör barnen smartare och mer kreativa

Genom att se dessa erfarenheter på skärmen kan barnen bli mer reflekterande. Fördelarna med filmer är uppenbara när föräldrar hjälper sina barn att möta problem. Det hjälper också när barnen måste dra slutsatser själva och hitta lösningar på egen hand.

Dessutom hjälper det dem att utveckla kreativitet, öka deras förmåga att tänka och stimulera deras fantasi.

Förutom att vara kul kan filmer hjälpa barn att lära sig nya ord, språk och värderingar.

Bra filmer för barn

Du kan hitta barnfilm i olika genrer och med alla typer av karaktärer. Det finns gott om barnfilm med verkliga skådespelare, samt tecknade filmer.

Var och en av dem, beroende på deras kvalitet, har en handling som kan lära barn någonting. Nedan följer några filmer som har tydliga fördelar för barn.

Hitta Nemo

Det här är en bra film, speciellt för barn i åldrarna 5 till 10 år. En av karaktärerna, Dory, har alltid en positiv attityd. Trots sina problem är hon alltid villig att hjälpa andra.

Å andra sidan har vi huvudkaraktären, Nemo. Han är en fisk med en liten sidofena, vilket gör honom annorlunda än hans klasskamrater. Ändå har ingen av dem roligt på hans bekostnad. Detta lär barnen om respekt, empati och jämlikhet. De kommer att känna sig manade att ta efter dessa fina egenskaper.

Toy Story

Det här är en favorit bland såväl unga som äldre. Den innehåller många livsläxor. Till exempel kan barn lära sig av Woodys lojalitet.

Dessutom uppmuntras de att vara tacksamma som utomjordingarna och att förstå vikten av att tillhöra en familj. En annan läxa är att inte vara avundsjuk på andra, utan värdesätta allas färdigheter.

Familj i biosalong med popcorn

Familjen Robinson

I den här filmen är en föräldralös pojke som heter Lewis mycket intresserad av vetenskap, uppfinna nya saker och hitta en familj. Den här filmen lär barn om de negativa konsekvenserna av att ta till våld, och varför det är bra att sätta upp mål att försöka bli en bättre person varje dag.

Sammanfattningsvis kommer nya barnfilmer ut varje vecka. Titta på dem i biosalongen eller hemma i soffan för att dra nytta av fördelarna med barnfilm. Detta kommer att hjälpa barnen att lära sig viktiga livsläxor och samtidigt njuta av kvalitetstid med sin familj.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cano Calderón, A. (1993). El cine para niños, un capítulo de la Literatura infantil. Revista Interuniversitaria de Formación Del Profesorado.
  • Graham Walters, John Lasseter y Andrew Stanton, Lee Unkrich. (2003). Buscando a Nemo. Estados Unidos: Walt Disney Pictures, Pixar Animation Studios.
  • Bonnie Arnold, Ralph Guggenheim, Steve Jobs, Edwin Catmull y John Lasseter. (1995). Toy Story. Estados Unidos: Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures.
  • John Lasseter, Dorothy McKim y Stephen J. Anderson. (2007). Descubriendo a los Robinsons (La familia del futuro). Estados Unidos: Walt Disney Pictures, Walt Disney Animation Studios.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.