17 barnfilmer att se under 2019

Barnfilmer är underhållande för såväl stora som små. Läs mer om 17 barnfilmer att se under 2019!
17 barnfilmer att se under 2019
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 21 november, 2019

Barnfilmer är alltid fulla av hisnande äventyr och minnesvärda karaktärer som förtrollar både vuxna och barn med sina upptåg. 2019 har varit ett fartfyllt år för barnfilmer på bioduken, med allt från nya karaktärer till gamla bekanta vi alla väntat på att återförenas med.

Fortsättningarna till Frost and Toy Story samt nya, realistiska versioner av klassiker som Lejonkungen, Aladdin och Dumbo är bara några av de mest efterlängtade filmerna för året.

Förutom att erbjuda underhållning och kulturell berikning bidrar barnfilmer till att utveckla barns fantasi. och hjälper dem att förstå och bekanta sig med sina känslor. Detta för att bättre kunna uttrycka hur och vad de känner. De hjälper också till att förstärka familjebanden, stärka anknytningen och förbättra hemlivet.

Och nu när du vet om fördelarna med att tillbringa en eftermiddag med att titta på film tillsammans är det dags att titta närmare på några barnfilmer att se under 2019.

Barnfilmer att se under 2019

Lego-filmen 2

I februari 2014 kom den ursprungliga Lego-filmen ut på biodukarna, tjänade in miljoner och vann mängder av stora priser.

Fem år senare, även den här gången i februari, kom karaktärerna från Warner Bros. Pictures tillbaka. Den här gången hotas de av en grupp varelser från yttre rymden.

Draktränaren 3

I februari kom även Draktränaren 3, som är det sista kapitlet i den populära animerade sagan Draktränaren.

I den tredje och sista delen av DreamWorks-trilogin följer vi Hicke i hans jakt efter en drakutopi som heter “Den Dolda Världen”. Filmen introducerade också en ny karaktär, Vitfasan, som fångar Tandlöses intresse och hjärta.

Captain Marvel

I mars släpptes Captain Marvel från Marvel Universe, den här gången en kvinnlig huvudroll och en riktig superhjälte: Carol Danvers, även känd som Captain Marvel.

Hon är en rekryt i det elitistiska militärteamet Starforce och finner sig mitt i ett intergalaktiskt krig mellan två främmande utomjordiska raser.

Dumbo

Också i mars kunde biobesökarna äntligen se den efterlängtade visningen av den älskade klassiska Disney-filmen Dumbo.

Som vi alla vet var originalversionen från 1941 en animerad tecknad film. Nu gör karaktärerna sin comeback 2019 i en ny, mer realistisk film, regisserad av Tim Burton. Den här nya versionen om den älskvärda elefanten med gigantiska öron är lika rörande som originalet, om inte mer.

familj samlad framför tv

Drömparken

I april bjöd biograferna över hela Sverige in tittarna för att se den underbara Drömparken, en animerad film från Spanien. Filmen berättar historien om en liten flicka som, medan hon är på upptäcktsfärd i skogen, upptäcker ingången till en nöjespark med djur som kan prata.

Filmen släpps av Paramount Pictures och Nickelodeon Movies. Om du gillar den, håll utkik efter TV-serien med samma namn som kommer till Nickelodeon.

Mysteriet om Herr Länk

Denna stop motion-film med originaltiteln Missing Link från Laika och Annapurna Pictures kom ut i april.

Filmen handlar om en utredare av myter, monster och legender som går ut på jakt efter den felande länken i vildmarken. Den felande länken är en mystisk varelse som är halvt odjur och halvt djur.

Uglydolls

Den datoranimerade filmen UglyDolls debuterade i biograferna i maj. Berättelsen handlar en kollision mellan två mycket olika världar, när medborgarna i Uglyville vågar sig ut och kommer till staden Perfection.

För första gången någonsin behöver dockorna från Uglyville ta ställning till vad det betyder att vara annorlunda. Men de får också lära sig att man inte behöver vara perfekt – det är vem man verkligen är som verkligen betyder något.

Pokémon: Detective Pikachu

En vecka senare välkomnade biograferna premiären av Pokémon: Detective Pikachu, där människor och Pókemon lever i en harmonisk värld.

Där samarbetar Pikachu med en ung pojke som heter Tim för att hitta hans pappa, en berömd detektiv som på mystiska sätt har försvunnit. Medan de letar upptäcker de en komplott som kan sätta deras harmoniska existens i fara.

barn i biosalong ser på barnfilmer

Aladdin

Också i maj släppte Disney ytterligare en efterlängtad bearbetning av en gammal favorit… Den här gången av den populära animerade filmen från 1992, Aladdin, baserad på en arabisk folksaga från Tusen och en natt.

Will Smith antar rollen som Anden och filmen innehåller nya låtar, men den ursprungliga historien förblir densamma. Alan Menkel, kompositör av filmens ursprungliga musik, återvänder även i den här versionen.

Husdjurens hemliga liv 2

De älskvärda karaktärerna från Husdjurens hemliga liv återvände till bioduken under 2019.

Den första filmen (2016) fokuserade på vad husdjur gör när deras ägare är borta. Årets uppföljare tittar på en annan aspekt av husdjurslivet: det fruktade veterinärbesöket.

Toy Story 4

I juni återvände Woody, Buzz och alla deras vänner till biografen i Toy Story 4. 24 år efter lanseringen av den första filmen har leksakerna nu en ny ägare, Bonnie.

En serie missöden på en resa med Bonnies familj leder till att Woody återförenas med en kärlek från det förflutna.

Lejonkungen

Två månader efter att Aladdin släpptes bjöd Disney på ytterligare en ny live action-version av en klassiker: Lejonkungen. 25 år efter lanseringen av den ursprungliga animerade filmen kunde både vuxna och barn ta del av denna häpnadsväckande film.

Filmen innehåller fyra låtar från originalet, inklusive “En värld full av liv” och “Hakuna matata.” James Earl Jones återvänder i den engelska versionen som Mufasa, och Beyonce tar över rösten för Nala.

Dora and the Lost City of Gold

Ursprungligen var Dora en äventyrlig karaktär i den animerade Nickelodeon-serien Dora Utforskaren, och hon gör nu sin första film för bioduken.

Under 2019 leder Doras nyfikenhet henne till att försöka lösa mysteriet bakom den forntida Inkalegenden om Guldstaden. Dora går nu i gymnasiet, men hennes bästa vän Boots och hennes kusin Diego är fortfarande vid hennes sida i detta äventyr.

Angry Birds 2

Angry Birds 2 är uppföljaren till den ursprungliga filmen Angry Birds från 2016 och baseras på det populära mobilspelet med samma namn.

Fåret Shaun: Farmageddon (Fåret Shaun 2)

Denna stop-motion animerade sci-fi-komedi är en uppföljare till Shaun the Sheep Movie från 2015. Filmen har ingen dialog, så den passar utmärkt för även de minsta.

Fåret Shaun ger sig den här gången ut på ett utomjordiskt äventyr för att hjälpa en utomjording som kraschlandat på gården hem innan en ondskefull organisation fångar den.

Playmobil: The Movie

I år gör detta klassiska leksaksmärke sin filmdebut i en animerad film med samma namn.

Filmen berättar historien om Marla, en ung flicka som reser till den magiska världen Playmobil på jakt efter sin bror Charlie. Längs vägen möter Marla ett antal heroiska nya vänner.

Barn tittar fram bakom popcornbehållaren.

Frost 2

Sex år efter det prisbelönta originalet kommer uppföljaren till Frost. Hela familjen kan lagom till jul återigen träffa Anna, Elsa, Olaf och Kristoff – filmen har biopremiär den 25 december!

Star Wars: The Rise of Skywalker

Den sista på vår lista över barnfilmer att se under 2019 är den nionde och sista av Stars Wars-filmerna. Och medan barn säkert kommer att gilla den är det kanske deras föräldrar och mor-/farföräldrar, som även de växte upp med den episka sagan, som mest ser fram emot den. Filmen släpps på bio den 18 december.

Som ni ser har 2019 varit fullspäckat med olika barnfilmer att njuta av tillsammans som familj. Vilka filmer såg dina barn mest fram emot? Vilka har ni sett, och vilka var mest populära i er familj? Dela gärna med er!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cano Calderón, A. (1993). El cine para niños, un capítulo de la Literatura infantil. Revista Interuniversitaria de Formación Del Profesorado.
  • Graham Walters, John Lasseter y Andrew Stanton, Lee Unkrich. (2003). Buscando a Nemo. Estados Unidos: Walt Disney Pictures, Pixar Animation Studios.
  • Bonnie Arnold, Ralph Guggenheim, Steve Jobs, Edwin Catmull y John Lasseter. (1995). Toy Story. Estados Unidos: Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures.
  • John Lasseter, Dorothy McKim y Stephen J. Anderson. (2007). Descubriendo a los Robinsons (La familia del futuro). Estados Unidos: Walt Disney Pictures, Walt Disney Animation Studios.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.