Frost och styrkan hos systerlig kärlek

Sedan den släpptes 2013 har Disneys succéfilm Frost vunnit en plats i publikens hjärtan med hitlåten"Slå dig fri" ("Let It Go").
Frost och styrkan hos systerlig kärlek
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 04 oktober, 2018

Frost är den omåttligt populära Disneyfilmen som bröt mot alla reglerna för genren. Den lägger fokus på den otroliga styrkan i systerlig kärlek liksom andra viktiga livsläxor.

Vad som är unikt med den här filmen är att den systerliga kärleken triumferar över alla motgångar. Vidare så, även om det finns prinsessor, är de långt ifrån den typiska ungmön i nöd som vi är bekanta med från de flesta sagor.

Frost är inspirerad av berättelsen om Snödrottningen, skriven av Hans Christian Andersen, författaren till bland annat Den Lilla Sjöjungfrun.

I den ursprungliga sagan kidnappar en ond isdrottning ett barn, som senare räddas av en vän, Gerda. Flickan måste övervinna svåra faror för att rädda sin vän, även om hon har hjälp från en uppsättning av hjälpare.

Med tanke på hur mörk Andersens saga är, valde producenterna bort mycket av källmaterialet för att anpassa det för sin publik. Trots detta kan många likheter med Snödrottningen ses i 2013 års film.

Frost: isens rike

Frost berättar om sagan om Elsa och Anna, prinsessorna i riket Arendal. Elsa har förmågan att frysa allt hon berör. När hon skadar Anna av misstag beslutar hon sig för att låsa in sig så att hon inte kan skada sin syster. Anna minns inte händelsen, och tror att hennes syster inte älskar henne längre.

Elsa i filmen Frost
Efter deras föräldrars död ärver Elsa tronen. Anna bestämmer sig för att gifta sig med en stilig prins, Hans, som hon just träffat. Elsa godkänner dock inte förlovningen.

I ett utbrott av rädsla tappar hon kontrollen över sina krafter, och hennes magi avslöjas framför hennes undersåtar. Hertigen av Wesselton, farbror till prinsen, anklagar henne för att vara ett monster, och hon flyr och störtar sitt rike i en magisk vinter.

En bror är en vän som ges av naturen.

-Jean Baptiste Legouvé-

Anna fattar mod och ger sig ut att söka efter sin äldre syster. Längs vägen får hon hjälp av en ung isarbetare, Kristoffer, och hans ren, Sven. Tillsammans upplever de en serie äventyr och träffar en älskvärd, talande snögubbe som heter Olof. Men när de äntligen når Elsa, skadar hennes okontrollerade magi hennes syster än en gång.

Kristoffer tar Anna hem till prinsen, utan att veta att Hans i själva verket är en slug skurk. Det enda sättet för Anna att återhämta sig är om en handling av äkta kärlek utförs för att omvända magin. Hans, som planerar att själv ta över tronen, vägrar. När Elsa upptäcker det här, konfronterar hon slutligen Hans.
Just när Hans ska döda Elsa kommer Anna tillbaka och kastar sig mellan dem. Genom att förstå vad hennes syster har gjort, omfamnar Elsa sin syster och det är hennes systerliga kärlek som bryter förbannelsen.

Betydelsen av systerlig kärlek och andra lektioner från Frost

Det underliggande budskapet i Frosts plot är att kärleken mellan systrar är magisk, unik och speciell. När Anna förvandlas till is, är det inte en romantisk kyss som räddar henne, utan hennes systers tårar. Detta kan lära oss en viktig läxa för livet:

  • Kärleken mellan bröder och systrar påminner oss om att romantisk kärlek inte är allt här i livet.
  • Vi bör inte idealisera romantisk kärlek eller försöka förändra oss själva för dess skull. Allt kommer vid rätt tid.
  • Systrar finns där för att älska varandra, stödja varandra och övervinna motgångar sida vid sida.
Snögubben Olof ser en blomma

Kärlek är också representerad i filmen i Kristoffers karaktär. Han representerar äkta kärlek, med alla sina brister och komplexiteter.
Även om vi tydligt kan se attraktionen mellan Anna och Kristoffer, motsvarar den ödmjuka snöhuggarens utseende inte Annas uppfattning om romantisk kärlek.

På samma sätt betonar historien värdet av att offra sig och nödvändigheten av självkontroll. Det här är lärdomar som Elsa måste lära sig på den hårda vägen. Elsa är den mest ensamma personen i filmen och hon lär sig njuta av sin ensamhet.

Trots hennes behov av självständighet ändrar hon ändå sin åsikt. Hon fortsätter att upptäcka att det är möjligt att leva sitt eget liv utan att bli avskuren från världen. Allt vi verkligen behöver för att leva i harmoni med andra är bra kommunikation och respekt.

I livet och i konsten kommer de som verkligen älskar oss att veta hur de kan uppskatta oss för dem vi verkligen är. Och när det gäller bröder och systrar, känner de inte bara till alla våra små brister – de älskar oss för dem.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.