5 klassiska barnsagor att läsa med familjen

Det finns många klassiska barnsagor som har gått från generation till generation. Idag tittar vi på fem av dem som du kan läsa med dina små.
5 klassiska barnsagor att läsa med familjen
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 25 oktober, 2019

Barnlitteraturen har gjort stora framsteg, men det finns vissa böcker och berättelser som aldrig går ur tiden. Vi pratar förstås om klassiska barnsagor… de som våra far- och morföräldrar läste för våra föräldrar och som våra föräldrar läste för oss.

Nu är det din tur att läsa dessa klassiska barnsagor för dina egna barn för att se till att de lever vidare.

Vi går här igenom några klassiska berättelser som säkert låter bekanta!

5 klassiska barnsagor att läsa med familjen

Rödluvan och vargen

Den här klassiska, europeiska folksagan går tillbaka till 900-talet. Den mest välkända versionen, som skrevs av bröderna Grimm, berättar historien om en liten flicka med en röd luva vars mor skickar henne att hämta mat och medicin till mormors hus.

Berättelsen reflekterar två viktiga värderingar: Den visar värdet av familjen, och påminner också våra barn att undvika främlingar.

Flicka som läser bok med sin mamma.

Vargen och de sju killingarna

Vargen och de sju killingarna är också en av bröderna Grimms sagor.

Den handlar om en familj getter där mamman måste lämna sina sju små killingar hemma för att gå och handla. Hon varnar dem och säger att de inte får öppna dörren för någon. Hon säger även att när hon kommer hem ger hon dem ett tecken för att visa att det verkligen är hon.

Då en varg som vill äta dem närmar sig följer en serie händelser som slutar med att vargens mage är full av små killingar. Moderns kärlek – som är en av de viktiga värderingarna i sagan – ger henne då modet och styrkan att slita upp vargens mage för att rädda sina sju barn.

Sagans främsta budskap är återigen att man ska vara försiktig runt främlingar. Det är ett viktigt ämne att prata om tidigt under barndomen.

Tre små grisar

Den här sagan publicerades först 1840, men förs fortfarande vidare från generation till generation. Du kommer säkert fortfarande ihåg hur den stora stygga vargen blåste ner de tre små grisarnas hus för att äta dem.

Det finns många värderingar att lära sig från den här klassiska barnsagan, exempelvis hur viktigt det är med viljestyrka för att uppnå ett mål.

Berättelsen tar även upp vikten av samarbete för att underlätta svåra uppgifter.

Mamma och dotter läser bok.

Mer klassisk barndomslitteratur

Prinsessan på ärten

Prinsessan på ärten är en klassisk barnsaga skriven av Hans Christian Andersen. Berättelsen bjuder på en av livets viktigaste lärdomar, nämligen att skenet kan bedra.

Det här är uppenbarligen något som drottningen i sagan inte förstår. En prinsessa som inte är speciellt vacker anländer till slottet där drottningen och hennes son bor. Prinsen letar efter en kvinna att gifta sig med, men drottningen stöter bort prinsessan.

En liten ärta blir det som får drottningen att ändra åsikt. Prinsessan bevisar att hon kan känna av en ärta i sängen trots att hon ligger på 20 madrasser. Det är bara då som drottningen bestämmer sig för att acceptera henne, eftersom bara riktiga prinsessor har en sådan känslig hud.

Guldlock och de tre björnarna

Den här brittiska sagan är från 1800-talet och är en av de bästa klassiska barnsagorna för att lära barn att respektera andra och deras privatliv.

Huvudrollsinnehavaren är en liten flicka med gyllene hår som utan tillstånd går in i huset hos en björnfamilj. Hon äter deras mat, använder deras möbler och sover till och med i deras sängar.

Som förväntat kommer björnarna hem och upptäcker att den lilla flickan sover i deras hem. Guldlock blir skräckslagen, hoppar ur sängen och springer ut ur huset så snabbt hon bara kan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.