Hur du bör prata om främlingar med dina barn

Hur du bör prata om främlingar med dina barn
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det är inte alltid lätt att prata om främlingar med barn. Men det är väldigt viktigt att de förstår skillnaden mellan att vara artig mot andra och att vara trygg. Allt är inte som det verkar, och alla är inte vilka de utger sig för att vara.

Det är väldigt viktigt att varje förälder avsätter tid för att ha denna typ av konversation med sina barn. Man kommer då att bidra till att rädda barnens liv i framtida situationer.

Det finns fyra ord som många föräldrar har fått höra om och om igen: “Prata inte med främlingar!” Det har tyvärr förekommit många händelser där barn kidnappats, något som plågar pappor och mammor runt om i världen.

Barn tenderar att prata med vemsomhelst. Det är bra att de är vänliga, men man måste vara försiktig. Man måste lära barnen en balans mellan att vara vänlig och att upptäcka faror för att kunna skydda sig själva.

Var noga med vad du säger när du ska prata om främlingar med dina barn

Experterna menar att det är bäst att inte använda ordet “främling” när man pratar med barn om detta ämne. Det finns olika typer av vuxna: familjemedlemmar, folk som barnen känner och faktiskt främlingar som kan försöka lura barnen. Det är också viktigt att barn vet om att det inte bara är främlingar som de bör vara vaksamma på.

Man som pratar med pojke.

Denna hemska person kommer inte att skrämma barnet i början utan istället börja med att vara vänlig och ovanligt charmerande. Det är väldigt enkelt att kidnappa ett barn med en leksak eller lite godis.

Lägg upp samtalet så här

För att se till att ditt barn vet vad man ska göra så bör du ställa frågor som: Vad händer om en vuxen erbjuder dig godis eller leksaker? Vad händer om en man ber dig om hjälp för att hitta hans borttappade hund?

“Utbildningen är din bästa vän. En utbildad person respekteras överallt. Utbildning slår både skönhet och ungdom.”
-Chanakya-

Du kommer behöva vänta på barnets svar. Sedan ska du förklara för barnet att precis som det inte kan klappa en hund som det inte känner så bör det aldrig prata med en person som det inte känner.

Ditt barn bör förstå att det bara kan prata med främlingar då det är med mamma och pappa, eller med en annan vuxen som det redan litar på. Om detta är en vuxen som barnet verkligen litar på men som beter sig konstigt så bör han eller hon direkt berätta detta för mamma och pappa.

Ditt barn kanske nu frågar varför det inte kan ta emot lite godis eller en leksak. Det kanske undrar varför det inte kan hjälpa någon att hitta sin hund. Säg då inte något i stil med “för du kan bli kidnappad”. Det är bättre att svara med något som, “Även då de flesta personer är goda så finns det vissa som inte är det, och det är bäst att hålla sig på den säkra sidan”.

Det är också viktigt att dina barn förstår att de inte kan gå någonstans utan tillåtelse.

Planera i förväg

Rollspel är ett diskret och roligt sätt att hjälpa ditt barn att lära sig vad man ska säga eller göra i en potentiellt osäker situation.

Du bör tänka på att barn ibland letar upp en vuxen för att be om hjälp. Det är därför viktigt att du går igenom det som potentiellt kan hända när du pratar med barnet om främlingar.

Säg exempelvis till ditt barn att om det går vilse på en offentlig plats så måste det prata med butikspersonal eller med en annan mamma som har barn.

Mor och dotter.

Lär dina barn att lita på sina instinkter gällande både främlingar och bekanta

Det är viktigt att du lär dina barn att lita på sina egna instinkter när det kommer till alla personer, och inte bara med främlingar. De flesta fall med övergrepp begås av vuxna som barnet redan känner, så det är väldigt viktigt att ditt barn kan skilja på det som är okej och det som inte är det.

Du kan säga följande saker till ditt barn: Om du börjar känna dig konstig, eller att din mage börjar göra ont, så bör du lyssna på vad dina instinkter säger till dig. Håll dig borta om en person gör dig obekväm, och gå direkt till en vuxen som du kan lita på.

Det är en bra idé att ha en lista med regler på kylskåpet så att ditt barn kan se dem och lära sig dem. Denna lista bör inkludera regler som: “I den här familjen har vi inte några hemligheter. Om någon ber dig att bevara en hemlighet så bör du säga till mamma och pappa direkt”.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.