3 steg för att få ditt barn att sova i sin egen säng

3 steg för att få ditt barn att sova i sin egen säng
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Yamila Papa

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att få ditt barn att sova i sin egen säng är svårt men inte omöjligt. Kanske sover han eller hon fortfarande i din säng och du vet inte vad du ska göra åt det.

Eller han eller hon kanske snubblar ner i din säng på natten efter att du nattat honom eller henne i sin egen säng? Oavsett situationen känner du att du är redo för en förändring, och vi ska ge dig några tips för att hjälpa dig på rätt väg.

Kanske har du inte kunnat få ditt barn att sova i sin egen säng ännu eftersom han eller hon bara vill vara med dig på natten. Kanske ditt barn har massor av mardrömmar, och det är hans eller hennes obestridliga ursäkt för att smyga sig in i ditt rum på natten.

Eller så kanske familjens rutin har blivit avbruten, kanske av en semester eller en ihärdig förkylning, och barnet har kommit ur vanan att sova i sitt eget rum.

Att sova ensam är en grundläggande vana för att ditt barn ska kunna utvecklas ordentligt. På så sätt kan det lära sig att övervinna sina rädslor och lära sig vara mer oberoende. Naturligtvis vet vi att detta inte kommer att hända över en natt.

Varför ditt barn inte vill sova i sin egen säng?

Det finns flera anledningar till varför ditt barn inte vill sova i sin egen säng. Den vanligaste är behovet av kärlek och närhet, eller för att ge det en mer officiell term, “anknytning”. Det kan också vara för att han eller hon är rädd för mörkret. Detta är ganska vanligt fram tills barn är tre eller fyra år gamla.

Det finns också barn som har gått igenom traumatiska situationer och det här påverkar ofta även deras sömnmönster.

Den andra anledningen är helt enkelt för att de har blivit vana vid det. Som människor klamrar vi oss fast vid allt som gör oss säkra och trygga, och det är det som händer med små barn. Barnet kommer att tänka: “Varför ska jag sova ensam om jag känner mig så mycket bättre när jag är bredvid mamma?”

Men det är klart, barn måste vid något tillfälle flytta från sina föräldrars säng eller sovrum och lära sig att ha sina egna rum. Detta är till deras fördel, men även för föräldrarnas välmående, så att de kan njuta av sin integritet igen och få lite mer vila!

Mamma och barn samsover

Nyckelsteg för att få ditt barn att sova i sin egen säng

Att få ett barn att sova i sin egen säng verkar ibland vara ett omöjligt uppdrag. Men med uthållighet, engagemang och konsekvens kan vi hjälpa barnet att förstå var han eller hon behöver tillbringa natten. Målet är uppnått, och alla kommer att kunna slappna av i sin egen trygga säng!

Första målet: Att lägga sig ner och somna

För att uppnå detta mål måste du ta in barnet på dess rum och stanna där tills han eller hon har somnat helt. Kom ihåg att det som verkligen tröstar barnet inte är hans eller hennes säng, utan att du är där. Om barnet vet att det inte har något att frukta kommer det troligen att somna.

Vänta tills du är säker på att han eller hon sover helt. Ibland “lurar” de oss och när vi ställer oss upp öppnar de ögonen och börjar gråta.

Ha tålamod, den här processen kan ta flera dagar. När barnet har somnat, res dig upp väldigt långsamt och gå in till ditt rum. Det är tillrådligt att du lämnar dörren öppen till båda rummen.

Att sova ensam är grundläggande för att barn ska kunna utvecklas ordentligt. På så sätt kan de lära sig att behärska sina rädslor och lära sig vara mer oberoende.

Andra målet: Att ditt barn inte kommer in i ditt rum på natten

Du blir ofta förvånad över att vakna på natten eller på morgonen och se ditt barn sovandes bredvid dig. Ditt jobb är att lugnt ta barnet tillbaka till dess egen säng varje gång det kommer in. Vissa barn kan vara extremt tysta och kan byta säng utan att deras föräldrar märker det.

Upprepa processen som beskrivs i punkt 1 om han eller hon vaknar till på vägen.

Pojke sover i sin egen säng med nalle

Tredje målet: att ditt barn ska somna själv

Nu bör ditt barn vara i stadiet där han eller hon inte vaknar till mitt i natten och smyger in till ditt rum. På grund av detta kan du nu vara lite mindre strikt när det gäller barnets sömnrutin. Ett exempel på detta är att lämna sänglampan tänd tills barnet somnar.

Du kan också låta honom eller henne ta med en säker leksak eller en bok i sängen, eller till och med låta familjens husdjur sova bredvid för att “skydda” honom eller henne. På det här sättet känner barnet sig tryggt utan att du behöver vara vid hans eller hennes sida.

Att få ditt barn att sova i sin egen säng är ingen lätt uppgift, och det tar tid och tålamod. Det är viktigt att börja långsamt och ta små steg i rätt riktning dag för dag. Ta bara den tid ni behöver för att bryta de gamla ovanorna och skapa nya vanor. Det kan ta dagar, veckor eller månader.

Och en sista mycket viktig punkt: båda föräldrarna måste komma överens om vad som behöver göras och måste stå fast vid det. På så sätt kommer din lilla att inse att regler är regler och att han eller hon inte kan ändra dem. Lycka till och sov gott!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.