4 aktiviteter med vatten ni kan göra inomhus

Vill du testa aktiviteter med vatten hemma med barnen men är inte helt säker på hur? Här delar vi med oss av olika alternativ som passar hela familjen.
4 aktiviteter med vatten ni kan göra inomhus
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

När man pratar om aktiviteter med vatten brukar man föreställa sig aktiviteter som äger rum utomhus, till exempel de lekar man leker i poolen, på stranden eller i trädgården. Men det finns så många fler alternativ, inklusive aktiviteter som man kan njuta av inomhus.

Har du svårt att komma på några idéer? Vi ger dig flera förslag i dagens artikel.

4 aktiviteter med vatten ni kan göra inomhus

Blås bubblor i vattnet

Det här är ett utmärkt vetenskapligt experiment för förskolebarn. Ni behöver en stor skål eller hink som ni fyller med vatten, samt ett sugrör och en tvättsvamp. När ni har alla saker gör ni bara så här:

  • Fyll skålen eller hinken med vatten.
  • Blås ner luft i vattnet med hjälp av sugröret och observera hur detta skapar små bubblor som flyter upp till ytan och poppar upp.
  • Lägg en torr svamp i botten av skålen eller tallriken och pressa ihop den. Observera hur den då släpper ut små luftbubblor. Släpp sedan svampen så att den flyter upp och släpper ut större bubblor.
aktiviteter med vatten: barn gör experiment

Gör er egen regnbåge

Det här är ytterligare en lätt vattenaktivitet som ni kan testa hemma. Innan ni börjar så behöver ni se till att ni har följande material: en stor skål eller tallrik, en spegel och en bit vit papp. Följ sedan stegen nedan:

  • Fyll er skål eller tallrik med vatten och ställ den framför ett fönster som solen skiner in igenom.
  • Ställ spegeln i vattnet. Sätt den på ett sådant sätt att den del som är i kontakt med vattnet fångar upp solstrålarna genom fönstret.
  • Ställ den vita pappskivan framför spegeln och rör den långsamt tills ni ser alla regnbågens färger.
  • Studera nu den regnbåge ni har skapat.

Men nu måste du undra för dig själv hur detta går till? Det har att göra med att solljus består av sju färger. Och genom att följa stegen ovan separerar ni dessa sju färger och skapar en regnbåge.

Aktiviteter med vatten ni kan göra inomhus: Vattenxylofon

För att tillverka en vattenxylofon behöver ni bara sex glas eller koppar, vatten, karamellfärg och en träpinne. Följ sedan stegen nedan:

  • Ställ glasen i rad, bredvid varandra och häll i olika mycket vatten i alla glasen.
  • Droppa sedan i lite karamellfärg i varje glas på ett sådant sätt att varje glas innehåller vatten med olika vackra färger.
  • Slå försiktigt på varje glas med träpinnen och lyssna på de olika tonerna.
  • Skapa melodier och spela sånger genom att kombinera de olika ljud och toner som glasen producerar.
vattenspel

Bubblor inuti bubblor

Det här är vårt sista förslag i vår lista över aktiviteter med vatten ni kan göra inomhus. Materialen ni behöver är diskmedel, flytande glycerin, ett sugrör, en behållare av glas eller plast, en disktrasa och en plan yta (t.ex. ett bord). Följ sedan stegen nedan:

  • Blanda 0,5 liter vatten, 2 dl diskmedel och 1 dl flytande glycerin i en behållare.
  • Fukta disktrasan med blandningen. Stryk med hjälp av den fuktiga trasan ut ett tunt lager av såpblandningen på den plana ytan.
  • Blås på ytan med ett sugrör och observera hur en såpbubbla bildas.
  • Nu kommer det intressanta. För in sugröret mycket försiktigt i bubblan och blås en gång till. Om ni är försiktiga kommer ni att skapa en ny bubbla inuti den ni just skapade. Du kan upprepa denna process flera gånger och skapa större och mindre bubblor inuti varandra. Men kom ihåg att vara mycket försiktig, för de kan spricka när som helst!

Ha roligt med dessa aktiviteter med vatten som ni kan testa hemma

Vi är säkra på att dessa vattenaktiviteter har inspirerat dig att prova något nytt inomhus med din familj. Oavsett vad som hindrar dig från att gå ut finns det ingen anledning att inte ha kul och vara kreativa med vatten.

Den här artikeln kan kanske intressera dig…


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Curti, A. (2000). Juguemos con la ciencia. Barcelona: Círculo de Lectores, S.A.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.