7 sensoriska aktiviteter och pyssel för rastlösa barn

Sensoriska aktiviteter och pyssel har många fördelar för barns utveckling. Dessutom är det perfekt för de barn som har mycket energi. Idag berättar vi om 7 sensoriska aktiviteter och pyssel för rastlösa barn.
7 sensoriska aktiviteter och pyssel för rastlösa barn
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Har du en liten pojke eller flicka som inte kan sluta röra sig och du vet inte vad du ska göra för att distrahera honom eller henne? Här är några enkla tips på sensoriska aktiviteter och pyssel för rastlösa barn som vi tror alla barn kommer att ha kul med. Dessutom främjar de den övergripande utvecklingen.

Sensoriska aktiviteter hjälper till att utveckla små barns fantasi och motoriska färdigheter. Dessutom hjälper dessa pyssel dem att kanalisera överflödig energi och frustration. Det ger dem också stora fördelar att få lära sig genom att utforska och experimentera.

Fördelar med sensoriska aktiviteter och pyssel för rastlösa barn

Sensorisk stimulering kan ha många fördelar för små barn. Dessutom kan det också hjälpa de mest rastlösa barnen att kanalisera sin energi till pedagogiska aktiviteter som gynnar deras utveckling. Bland fördelarna med sensorisk stimulering har vi…

Sensoriska aktiviteter och pyssel: barn leker med lera
  • Det får barn att slappna av. Det får dem att lugna ner sig och sänker tempot för de barn som är oroliga. Det får dem att stanna upp för att observera, interagera, resonera, tänka och så mycket mer.
  • Det förbättrar små barns finmotorik. Det beror på att många av aktiviteterna kräver att de använder fingrar och händer för att greppa tag i små föremål och även använda sig av sitt pincettgrepp.
  • Det ökar deras självkänsla och självförtroende eftersom det är aktiviteter där de är garanterade att prestera. Det är till hjälp för barn som lätt blir frustrerade och inte känner sig självsäkra. Det beror på att när de utför aktiviteten inser de att de har gjort något bra.
  • Det främjar sociala färdigheter. Detta är särskilt fallet om barnen måste interagera med andra barn eller vuxna under aktiviteten.
  • Det förbättrar språket. Barn får ett större ordförråd medan de interagerar med olika saker de har i sin miljö.
  • Det förbättrar uppmärksamhet, koordination och koncentration.
  • Det hjälper dem att få den motivation de behöver för att förbättra det de gör.
  • Det främjar barns personliga, sociala, emotionella och fysiska utveckling.

7 sensoriska aktiviteter och pyssel för rastlösa barn

Nu när vi har sett de stora fördelarna med sensoriska aktiviteter för barn, missa inte dessa pyssel och övningar som ni kan testa tillsammans.

Sensoriska påsar

Sensoriska påsar är en utmärkt aktivitet för rastlösa barn. Genom dessa påsar utforskar de små världen utan att ställa till med en alltför stor röra.

Du kan använda din fantasi för att fylla påsarna. Barnen kommer att njuta av de olika upplevelserna alla saker bidrar med.

För att göra dina sensoriska påsar behöver du följande material:

  • Fryspåsar. Du kan använda dubbla för att se till att det du lägger in inte läcker ut.
  • Gel, rakskum, färg, glitter, små glänsande föremål, bokstäver och siffror, kulor etc.
  • Vatten, babyolja…

Du kan göra sensoriska påsar med alla dessa material. Du kan till exempel lägga i gel- och plast- eller skumbokstäver så att de kan leka utforska dem genom gelens viskositet. Man kan också använda rakskum i olika färger så att de kan blanda dem. Det här lämnar vi upp till din fantasi!

Sensoriskt slime

Detta slime är perfekt att leka med eftersom det kan vara både flytande och fastare. Blanda ett paket majsstärkelse med ett par deciliter vatten och några droppar karamellfärg och låt det roliga börja.

Dessutom utsätts barnen inte för någon fara om de stoppar in det i munnen eftersom det bara innehåller majsstärkelse och vatten. Det är också ett sätt att observera olika texturer med en enda kladdig röra.

Såpbubblor

Vem har inte lekt med bubblor som barn? Det är kul för barn i alla åldrar! Om du har en terrass, en balkong eller en trädgård kan du njuta av den här aktiviteten utan att oroa dig för att kladda ner golven.

Det hjälper till att uppmuntra de små att fokusera sina ögon på bubblorna som flyger runt. Dessutom hjälper det till att utveckla deras förmåga att relatera orsak och verkan, för när de rör vid bubblorna spricker de.

Naturlig lera

Det är en avkopplande och rolig aktivitet för alla att leka med lera. Du kan göra din egen lera eller köpa lite jord och manipulera den tillsammans med dina barn. På så sätt tränar de sina händer och fingrar, och det uppmuntrar deras kreativitet. Den trevliga känslan av att leka med leran får dem att slappna av.

Fler sensoriska aktiviteter och pyssel för rastlösa barn

Sensoriska aktiviteter och pyssel: pojke och såpbubblor

Sensorisk tavla

Du kan skapa en sensorisk tavla med olika texturer så att ditt barn kan känna på och undersöka var och en av dem.

Kartong, tyger,knappar, garn, tvättsvampar, fjädrar, snäckskal, träpinnar, pasta… Med alla dessa material och andra du kan tänka dig kan du skapa en sensorisk tavla. Dina barn kan uppleva hur olika de olika materialen känns och vilka sensationer som det ger upphov till när de rör vid föremålen på tavlan.

Sensoriska flaskor

För att utföra denna aktivitet behöver du en plastflaska. Inuti den kan du hälla ris, linser, vatten, pärlor som flyter på vatten, olja, glitter, målarfärg etc.

Du kan använda vilka material du vill och kombinera dem när du vill skapa den här sensoriska flaskan. Därefter kan dina barn ha kul att upptäcka hur det låter eller vad som finns inuti när flaskan skakas.

Klistrigt bord

Med det klistriga bordet uppmuntrar du dina barn att tänka medan de observerar att allt de lägger på bordet sitter fast. Den här aktiviteten är perfekt för att utveckla barns finmotoriska färdigheter. Mer specifikt utvecklar det pincettgreppet. Dessutom hjälper det barn att förbättra sin koncentrationsförmåga och sina analytiska färdigheter.

Det klistriga bordet kan vara tillverkat av klisterpapper och tejp. För att göra detta placerar du pappret på bordet med den klibbiga sidan uppåt och fäster det runt kanterna med tejpen. På så sätt förvandlar du ett vanligt bord till ett klistrigt bord.

Kort sagt, sensoriska aktiviteter och pyssel för rastlösa barn är ett utmärkt sätt för små barn att lära sig medan de kanaliserar sin överflödiga energi. De får utforska sin omgivning, experimentera med olika sensoriska lekar och ha kul med hjälp av sina sinnen.

De olika sensoriska stimulanserna bidrar med flera fördelar för utvecklingen av intelligens, tänkande och språk. Dessutom möjliggör det för barn att analysera och förstå vad som händer runt omkring dem.

Vad väntar du på? Testa dem med dina barn idag!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.