10 aktiviteter för barn där de får röra på sig

Barn behöver få röra sig fritt i sina lekar för att utvecklas på rätt sätt. Därför vill vi föreslå tio aktiviteter där dina barn kan röra på sig.
10 aktiviteter för barn där de får röra på sig
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

En möjlighet att röra på sig är viktigt för att barn ska utvecklas som de ska. Dessutom ger det er en chans att ha roligt tillsammans som familj. Nedan kommer vi att prata om några aktiviteter som ger barn en möjlighet att röra på sig och leka fritt.

Aktiviteter som ger barn en chans att röra på sig

Här är några roliga aktiviteter för barn som de kan ta del av både hemma och i skolan. Ni behöver ingen sofistikerad utrustning och ni kan improvisera med många föremål som ni kan hitta hemma eller utomhus.

1. Virvlande löv

Du och dina barn kan låtsas att ni är virvlande löv i vinden som rullar och studsar runt. För att göra det behöver ni bara rulla runt på marken eller i gräset. Eller så kan ni sträcka ut armarna och snurra runt medan ni står upp.

Att rulla är ett bra sätt att koordinera musklerna i rygg, nacke, axlar, höfter och utveckla sin styrka. Om du har en sluttning i din trädgård eller i parken kan det vara mycket roligt och bra att rulla nedför backen.

Du kan lägga en filt på gräset och hålla i ena änden. Be sedan barnen att lägga sig i andra änden, rulla upp barnet och sedan rulla ut den igen.

mamma och son

2. Vilket djur är jag?

Den här aktiviteten stimulerar fantasin och barnets kognitiva färdigheter samt tränar grovmotorik. För att leka den här leken väljer du olika djur och försöker sedan imitera deras rörelser. Turas om att gissa den andras djur.

Försök att föreslå olika kategorier för att göra leken mer utmanande, till exempel djur som hoppar, flyger, springer etc.

Några djur du kan imitera är:

  • Sköldpadda
  • Krabba
  • Elefant
  • Hund
  • Orm
  • Fjäril
  • Kanin

3. Aktiviteter för barn: Frys-tafatt!

I den här versionen av leken “tafatt” måste personen du fångar stå stilla tills någon rör vid – eller låser upp – honom eller henne. Den här leken är roligare om hela familjen eller klassen deltar.

Tafatt-lekar lär barn att röra sina kroppar i utrymmet på ett effektivt sätt. Med andra ord, inte stöta emot människor eller saker, inte snubbla över saker osv. Samtidigt hjälper det dem att bli snabbare och förbättra sina reaktionstider.

4. Hoppa mellan papperstallrikar

Lägg några papperstallrikar nära varandra på marken, helst på gräs eller en matta så att de inte glider runt. Låtsas sedan vara grodor som hoppar från ett näckrosblad till ett annat, eller djur som korsar en flod genom att hoppa från en sten till en annan.

När barnets balans och koordination förbättras, flytta tallrikarna längre från varandra och i olika riktningar. På så sätt måste ni följa nya vägar.

5. Skattjakt

Att bara vara ute och springa i naturen är en av de bästa aktiviteterna för alla. Varför inte prova något kul som en skattjakt ute i naturen?

På ett papper kan du rita eller fästa bilder på föremål som finns i naturen. Spring sedan runt på gården eller i parken på jakt efter varje sak.

6. Steg-hopp

Stegar går att använda på ett flertal olika sätt. Ni kan till exempel använda en stor gymnasikstege, en repstege eller en vanlig hushållsstege. Lägg den på marken och hoppa mellan de olika stegpinnarna.

Öva på att hoppa med ett ben i taget och även med båda benen samtidigt, vilket är mer utmanande än du kanske tror. Att hoppa är en viktig milstolpe i barns utveckling. Uppmuntra dina små att gå längs stegens sidor som en balansbom (så länge det är säkert)!

7. Aktiviteter för barn där de får röra sig fritt: Hopprep

Som sagt är det en viktig milstolpe för små barn att hoppa. Det bästa sättet att introducera denna rörelse är att lära dem att hoppa över ett rep i rörelse. Fäst ett rep på en stol eller en stolpe och håll i andra änden. Flytta långsamt hopprepet från sida till sida medan ditt barn hoppar över det.

Öka svårighetsgraden gradvis allteftersom ditt barns förmåga blir bättre.

röra sig fritt: barn hoppar hopprep

8. Kungen befaller

Kungen befaller-leken är ett annat bra sätt att uppmuntra barn att röra sig fritt samtidigt som den tränar upp deras förmåga att lyssna på instruktioner och utvecklar deras minne.

Ge barnen anvisningar, som att hoppa tre gånger, springa runt ett träd, hoppa baklänges osv. Se om de kommer ihåg instruktionerna och följer ordningen ordentligt. Börja med bara en eller två instruktioner för mindre barn och lägg sedan till fler, beroende på ålder och förmåga.

9. Balanstävling

Håll en tävling med dina barn om vem som kan hålla balansen längst. Om du vill kan du låta barnen tävla mot sig själva med hjälp av en timer. På det sättet kan de försöka slå sina egna rekord.

Säg sedan att de ska stå upp och försöka hålla balansen på det ena benet och sedan det andra – medan barnet blundar osv. Låt dem sedan balansera en bok på huvudet och se hur länge de kan hålla den där medan de står på ett ben.

10. Aktiviteter för barn: Blåsa bubblor

Barn älskar spänningen med att blåsa bubblor i trädgården eller på lekplatsen. Det är inte bara kul för små barn. Gör det till en lek och se hur många bubblor varje barn kan smälla varje gång du blåser bubblor. Det är ett utmärkt sätt att öva på och främja finmotoriken.

Slutligen, om du leker med flera barn, gör en regel att varje barn måste fånga en bubbla. Dessutom får två barn inte röra samma bubbla. Det utvecklar barnens reflexer och lär dem att fatta snabba beslut och röra sina kroppar genom utrymmet på ett genomtänkt sätt.

Vi hoppas att ni kommer ha kul med dessa aktiviteter. De är inte bara roliga utan de är också bra för dina barns övergripande utveckling!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Muñoz García, A,. (2010) Psicología del desarrollo en la etapa de educación infantil. Editorial: Pirámide

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.