4 aktiviteter att göra hemma med familjen

På grund av coronaviruset har hela familjer tvingats hitta sätt att omstrukturera vardagen för att kunna hantera isoleringen så gott som möjligt. Här föreslår vi fyra aktiviteter att göra hemma med familjen.
4 aktiviteter att göra hemma med familjen
María Matilde

Skriven och verifierad av pedagogen María Matilde.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Så här under coronapandemin är det extra viktigt att vara veta vilka aktiviteter man kan göra hemma med familjen för att hålla tristessen borta. Vare sig du vill lära dig något nytt eller förbättra en viss färdighet finns det många aktiviteter ni kan göra tillsammans som är användbara och roliga.

Varför är det viktigt att göra aktiviteter hemma med familjen?

Även om vissa måste fortfarande gå till jobbet eller skolan trots nuvarande omständigheter är de flesta av oss hemma många fler timmar på dygnet än vanligt. Det innebär att vi nu måste balansera ansvaret för hushållsuppgifter med att kanske jobba hemifrån, hjälpa barnen med deras skolarbete och dessutom hålla dem sysselsatta.

Men det positiva med all denna nyfunna tid är att vi nu kan göra saker som vi länge har skjutit upp, som att sortera gamla kläder, laga möbler, måla väggarna i en ny, fixa i trädgården etc. Och vi har nu också mer tid att vila och ha roligt. Vila är mycket viktigt, och det är något man definitivt bör ta chansen att göra när man får tid.

Samtidigt är det också viktigt att avsätta lite av ens fritid åt att göra saker tillsammans med familjen, saker som är roliga för alla. Och varför inte lära sig något nytt på samma gång?

Det råder ingen tvekan om att covid-19 är ett allvarligt problem över hela världen och det verkar inte som att det kommer att försvinna inom den närmaste framtiden… Men man får försöka se det positivt: det ger många familjer möjligheten att umgås och tillbringa mer tid tillsammans.

Det bästa sättet att hantera situationen är att göra roliga och engagerande aktiviteter ihop. Det ger oss tid att slappna av och ta igen förlorad tid med de vi älskar… Tid som vi inte alltid har kunnat ge varandra i det kaotiska och stressade livet vi varit så vana vid att leva.

4 aktiviteter att göra hemma med familjen

Måla mandalas

aktiviteter att göra hemma som familj: mandalamönster och färgpennor

Det är roligt att måla mandalas, men det är också väldigt avslappnande. Allt du behöver är att skriva ut några mandalas (du kan ladda ner och skriva ut dem från internet) och ta fram olika färgpennor eller kritor. Hela familjen kan sedan sitta vid bordet och tillbringa några timmar med att färglägga och kombinera färger. Och naturligtvis prata med varandra.

Laga mat tillsammans! En annan rolig aktivitet att göra hemma med familjen

Oavsett om du slänger ihop en lunch eller lagar en hel middag, eller om du vill baka en tårta till en lite lyxigare fikastund, är matlagning en utmärkt aktivitet för hela familjen. Alla kan delta i valet av recept eller tillagningen. Rösta sedan för att demokratiskt välja vilket recept ni ska laga (desserter eller något matigt att äta). Och slutligen, dela upp uppgifterna och kör igång!

Träna eller utöva någon sport tillsammans

Även om man sitter i karantän kan hela familjen avsätta en viss tid under dagen för fysisk aktivitet. Det hjälper inte bara till att kompensera för att man nu inte rör på sig lika mycket, utan det kan också hjälpa till att hålla humöret uppe.

På internet kan man hitta oändligt många olika plattformar där fitness- och idrottsutövare och specialister erbjuder olika träningsvideor. Det finns övningar för såväl nybörjare som veteraner… aerobics, Zumba, cardio, praktiska övningar, yoga och träning med vikter, etc. Prova på nya träningsformer tillsammans och ha roligt medan ni gör det.

Dags att fokusera på något nytt

Ett annat intressant alternativ är att föreslå en aktivitet där huvudmålet är att lära sig något nytt. Varje familjemedlem kan föreslå ett visst ämne eller ett koncept som ni kan läsa på om och göra efterforskningar om.

Till exempel kan ni titta närmare på vad “immunsystem” betyder, eftersom det här är en term man hör mycket om just nu. Dessutom kan ni undersöka hur ni kan stärka ert immunförsvar.

Det här är också en bra chans att börja lära sig ett nytt språk. Eller så kan ni dra nytta av karantänen för att lära er om världens geografi… lära er världens huvudstäder… studera viktiga monument i olika land och vad dessa kulturarv har för betydelse… leta upp information om nationalparker osv. Möjligheterna är oändliga!

aktiviteter att göra hemma som familj: mamma och dotter stretchar

En sista bonusaktivitet att göra med familjen: Scattergories

Fast vi egentligen bara skulle ta upp fyra aktiviteter känner vi att vi bara måste ta med en till på listan!

Scattergories är inte bara ett superkul spel utan också ett bra sätt att lära sig om kultur i allmänhet… Geografi, film, grammatik, djur, växter och mycket mer. Det kan också skärpa ditt minne och din mentala smidighet. Ni lär er inte bara nya ord, utan blir också påminda om glömda begrepp och lär er av varandra.

Även om ni inte har det här spelet hemma är allt ni behöver en penna och papper för varje familjemedlem. På varje pappersark ritar varje spelare ett rutnät. Ovanför varje kolumn skriver ni kategorier som ni har valt ut tillsammans. Man kan till exempel ha en kolumn för namn, en för länder, en för städer, frukter, grönsaker, filmer etc.

Välj sedan en slumpmässig bokstav och skriv den till vänster om den första raden i rutnätet och låt spelet börja! Spelare måste tävla om att tänka på ett ord för varje kategori som börjar med den valda bokstaven. Den första spelaren som fullbordar utmaningen ropar “stopp” och vinner omgången. Varje spelare lägger till sina poäng (1 poäng för varje svar, 1/2 poäng för delade svar) och sedan fortsätter spelet med en ny bokstav.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.