Hälsosamma sömnvanor: 0-3 månader

Du har inte bara hand om att skydda ditt barn mot faror, ge det mat och tvätta det, utan även att arrangera hälsosamma sömnvanor för det.
Hälsosamma sömnvanor: 0-3 månader
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det är viktigt att etablera hälsosamma sömnvanor så att din nyfödda får den vila han eller hon behöver. Med det menar vi inte bara timmarna din bebis spenderar sovande, utan också ritualer innan läggdags.

Bebisens sömntimmar

Trots att en bebis vanligtvis sover i över 15 timmar om dagen kan sömnen vara utspridd under dagen i perioder som kan vara i allt från 30 minuter till 4 timmar.

Det finns bebisar som blandar ihop natt och dag för att de sover på morgnarna och är vakna på förmiddagen. I takt med att veckorna går börjar de dock vanligtvis utöka sin sömncykel under dagarna och korta ned den nattetid.

Bebis sover

Många tror att bebisar måste vara utmattade för att kunna sova bra. Under de första veckorna kommer det inte behövas eftersom de praktiskt taget följer samma mönster som de hade inne i livmodern.

Men i takt med att veckorna går kan man gradvis behöva aktivera dem mer under dagen för att hjälpa dem att sova längre.

Det må vara sant att bebisar som är 0 till 3 månader gamla inte kan lära sig vanor, men det är viktigt att vänja dem vid vissa rutiner.

Hälsosamma sömnvanor: 0-3 månader

För att hjälpa din 0-3 månader gamla bebis att sova bättre föreslår vi några hälsosamma sömnvanor du kan uppmuntra:

Etablera en sömnrutin

På kvällen natten ska du sätta på bebisen speciella kläder, sjunga en sång, släcka lampan och säga “god natt”. Din bebis kommer inte att förstå dina ord, men sakta men säkert kommer den att associera frasen med att sova.

Strax innan läggdags kan du sätta på musik, lägga bebisen i ett rum med öppna fönster och säga “det är dags att sova”.

Förändra aldrig sömnschemat

Försök att alltid lägga din bebis vid samma tider. Även om du ser att den inte är trött måste du följa samma etablerade rutiner om det är dags att sova.

Låt alltid bebisen sova på samma plats

Om du under dagen föredrar att lägga barnet i en vagga och på natten i en bredare spjälsäng, ändra för allt i världen inte på det. Det är viktigt att din bebis lägger märke till skillnaderna mellan att sova på dagen och på natten.

Sovande nyfödd i filt

Lägg inte bebisen i din säng

Bebisar utsätts för många faror när de sover med sina föräldrar. Undvik det för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd.

Undvik att den sover i dina armar

Även om det är väldigt fint att hålla barnet medan det sover är det en ohälsosam vana.

Lägg bebisen i spjälsängen, sjung för den och ge den en mjuk smekning. Men lämna rummet innan den helt har somnat. Lär den att sova hela natten.

Vänta inte tills bebisen är för trött för att somna

En bebis som är för trött kan bli upprörd och gråta okontrollerbart. Det hindrar den från att somna och påverkar negativt vilan.

Skillnaden mellan natt och dag

Under dagen ska du lägga bebisen i ett annat rum och på en annan sovplats, och behålla lite ljus i rummet. Gör samma ljud som är normala för ett normalt liv.

På kvällen ska du göra raka motsatsen. Tänd inte lamporna och för inget oväsen. Prata väldigt lite och stimulera inte bebisen.

Kom ihåg att det finns saker man bara kan lära sig när man väl har blivit mamma. Att hitta och etablera din bebis hälsosamma sömnvanor är en av dem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bilbao, Á. (2017). Todos a la cama: Cómo ayudar a tu bebé a dormir con amor y confianza. Plataforma.
  • Jové, R. (2006). Dormir sin lágrimas: dejarle llorar no es la solución. La esfera de los libros.
  • Kimelman, M., & González, L. (2013). Psicopatología del bebé. Psiquiatría del Niño y del Adolescente, 2, 337-432. http://www.psiquiatriasur.med.uchile.cl/documentos/PSICOPATOLOGIA%20DEL%20BEBE.pdf
  • Ugarte Libano, R. (2011). El sueño en el primer año de vida:¿ Cómo lo enfocamos?: Presentación. Pediatría Atención Primaria, 13, 91-93. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v13s20/seminario01.pdf
  • Zamora, T., Pin, G., & Dueñas, L. (2014). El Papel de la matrona en la higiene del sueño del futuro bebé. Introducción al sueño y claves principales en la prevención de riesgos durante el sueño del bebé. Matronas Profesion, 2014, vol. 15, num. 1, p. 28-31. https://core.ac.uk/download/pdf/71047784.pdf

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.