Hur man lugnar en nyfödd som inte slutar gråta

Hur man lugnar en nyfödd som inte slutar gråta
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Om ditt nyfödda barn har blivit matat, fått vila, inte är sjukt och fortfarande inte slutar gråta kanske våra rekommendationer för hur man lugnar en nyfödd är något för dig.

För förstagångsmamman kan det vara en riktig utmaning att förstå hur man lugnar en nyfödd. Nyfödda har inte förmågan att uttrycka vad de känner eller behöver, och ännu mindre omsätta det i ord.

Du kanske tror att du har provat allt. Barn kan gråta för att de behöver byta blöja, för att de är för varma, har kolik, är hungriga eller trötta.

För mödrar kan en bebis som inte slutar gråta vara anledning till frustration, stress och oro. Om du känner att du verkligen har provat allt har vi här några rekommendationer för att lugna den lille och stoppa tårarna.

Om beteendet dock är återkommande bör du diskutera det med en läkare.

Tips för hur man lugnar en nyfödd som inte slutar gråta

Gråtande bebis i vit tröja

Nyfödda barn är mer förutsägbara än vad de kan verka. Deras behov har många gånger att göra med den bekvämlighet de kände i livmodern innan födseln. Det finns som tur är några saker du kan göra för att återskapa dessa omständigheter i den externa världen.

Här har vi några saker som kan hjälpa dig när du lugnar en nyfödd:

 • Håll dig lugn. Det är viktigt när barnet gråter, oavsett om det finns en direkt anledning till deras tårar eller inte.
 • Kom ihåg att trösta ditt barn för att försöka lindra irritationen det känner.
 • Håll ditt barn försiktigt och fast vid ditt bröst. Det värmer upp det om det är kallt och hjälper det att känna sig säker.
 • Använd en filt för att linda om ditt barn. Nyfödda behöver temperaturer och miljöer som påminner om dem i livmodern. Det kan hjälpa dem att känna att de befinner sig i en mysig miljö, som de gjorde innan födseln.
 • Låt ditt barn suga på sin tumme eller en napp. Även om ditt barn inte är hungrigt kan det stabilisera hjärtrytmen och lugna nerverna.
 • Ge ditt barn en varsam massage. Konstant fysisk kontakt är lugnande och en avslappnande massage kan lugna barnet. En bra teknik är att använda mjuka, långsamma, cirkulära rörelser. Ge extra behandling åt områden som ryggen, magen, armarna och benen. Om ditt barn lider av kolik, fokusera på magen.
 • När barnet är i livmodern vänjer det sig vid moderns hjärtslag. Det är en av anledningarna till varför det känner sig så bekvämt när du håller det mot ditt bröst. Du kan lägga till lite bakgrundsmusik för en extra lugnande effekt.
 • Att gå med ditt barn i armarna kan vara en bra idé. De försiktiga rörelserna kommer lugna barnets tårar.
 • Ett annat trick som använder rörelser och lugnar en nyfödd är att ta en promenad med den i vagnen. En promenad utomhus kan vara bra för er båda: lite frisk luft och solsken och en ny miljö är toppen för att lugna ett gråtande barn.

Hur man hanterar ett gråtande barn

Det kan vara väldigt stressigt när ditt barn gråter och du inte vet varför, men tänk på att ditt barn upplever hur du känner dig. Försök att inte ha en otålig attityd eftersom det kan vara kontraproduktivt.

Trötthet kan påverka din känslomässiga stabilitet. Du kommer kunna hantera situationen bättre om du har fått några timmars sömn.

Att få hjälp från din partner eller någon annan familjemedlem hjälper dig att lindra din stress.

Fler råd för dig

Barn som gapar mot mor

Tänk om du har provat allt och ditt barn fortfarande inte slutar gråta? Om du känner dig mer och mer stressad och frustrerad, lägg din bebis i barnsängen, låt den gråta lite och ge dig själv en stund för att lugna ner dig.

 • Ring en nära vän eller familjemedlem som kan hjälpa dig.
 • Titta på tv eller lyssna på musik för att stressa ner.
 • Använd andningstekniker: att ta flera djupa andetag kommer få dig att känna dig bättre.

Så om du har provat allt du kan, ge bara ditt barn lite tid att lugna ner sig. Men som sagt, om beteendet förblir ihållande, eller är återkommande, då bör du diskutera det med din läkare.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.