Vad menas med akut otitis media?

Akut otitis media hos spädbarn och barn är vanligt under de första 5 åren och uppträder vanligtvis tillsammans med luftvägssymtom.
Vad menas med akut otitis media?
Leidy Mora Molina

Skriven och verifierad av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 02 juni, 2023

Akut otitis media (AOM) kallas i folkmun öroninflammation och är hos spädbarn och barn en av de vanligaste sjukdomarna. Det uppskattas att mellan 70 och 80 % av friska barn utvecklar minst ett fall av öroninflammation under sina första fem levnadsår.

Tillståndet orsakar omfattande smärta i örat och ett karakteristiskt obehag, och även om det är tillrådligt att erbjuda lindrande åtgärder så är det inte alltid nödvändigt att ta till antibiotika.

Vad är akut otitis media?

Akut otitis media består av en inflammation i mellanörat, vanligtvis orsakad av ett patogent ämne (ett virus eller en bakterie). Dessa mikroorganismer kommer vanligtvis från en intilliggande struktur i luftvägarna.

Örat har tre väldefinierade hålrum. Mellanörat är det som ligger bakom trumhinnan och som i sin tur kommunicerar med näsan och halsen genom eustachiska röret (örontrumpeten).

Spädbarn och små barn har en större benägenhet att utveckla öroninflammation än äldre barn och detta sker på grund av faktorer som har att göra med immunförsvaret och anatomin. Av denna anledning är öroninflammationer en av de främsta anledningarna till att konsultera en barnläkare under barndomen, både under sommar- och vintermånaderna.

Vad är orsaken till akut otitis media i spädbarnsåldern?

Den främsta orsaken till OM i spädbarnsåldern är luftvägsinfektioner. Detta beror på att de utgör ledsagare för bakterier till att komma in i mellanörat. Således är de vanligaste orsakande bakterierna Streptococcus pneumoniae och Haemophylus influenzae.

Hos spädbarn och småbarn är örontrumpeten kortare, bredare och mer horisontell än hos vuxna. Denna speciella anatomi av kanalen gynnar inträdet av slem (och bakterier) från näsan och gör att det blir delvis blockerat. Detta fenomen skapar en gynnsam miljö för mikroorganismer att utveckla och infektera närliggande organ, såsom mellanörat.

När bakterier når mellanörat ökar mängden sekret och var utvecklas i mellanörat, vilket pressar på trumhinnan och trycker den utåt. Detta orsakar avsevärd smärta hos barnet och begränsar dess förmåga att höra på den sidan.

Om öroninflammationer sker frekvent eller bli långvariga så är tillståndet inte längre akut utan anses då vara antingen återkommande eller kroniskt. Detta är även det ganska så vanligt i spädbarnsåldern, på grund av hur omoget immunförsvaret är under de första åren. Därmed är det att förvänta sig att från 5 års ålder kommer öroninflammationer att förekomma mindre och mindre.

Örats anatomi.
Mellanörat är hålrummet bakom trumhinnan som kommunicerar med luftvägen genom örontrumpeten. Denna koppling är den som gynnar flödet av bakterier från en plats till en annan.

Andra orsaker till akut otitis media

Vi måste komma ihåg att det finns andra icke-smittsamma tillstånd som också kan generera detta obehag. Bland dem lyfter vi fram följande:

  • luftvägsallergier
  • direkt irritation av trumhinnan (direkt kontakt med kemiska medel, såsom klor från simbassänger)
  • plötsliga förändringar i lufttrycket
  • blockeringar i örontrumpeten av andra orsaker

Symtom på akut otitis media hos spädbarn och barn

Att upptäcka smärta hos spädbarn och små barn kan vara en något komplicerad uppgift. Men om du misstänker att din lilla har en öroninflammation kan du observera dess symtom som vägledning.

Ett nyckeltecken som du säkert kommer att registrera är att barnet gråter och för handen mot det sjuka örat.

Förutom otalgi (smärta i örat) kan ditt barn uppvisa några av följande tecken och symtom:

  • feber
  • irritabilitet och kontinuerligt gråtande, speciellt på natten
  • aptitlöshet
  • rodnad i det yttre örat och smärta vid palpation av örat (detta visas inte alltid)
  • utflöde av klar vätska eller var genom hörselgången
  • förlorad balans

I närvaro av dessa symtom är det bäst att besöka er barnläkare för att undersöka ditt barn och bestämma det bästa tillvägagångssättet.

Hur behandlas öroninflammation hos spädbarn och barn?

Behandling av akut otitis media hos spädbarn och barn baseras på symtomen, orsaken och barnets baslinjehälsotillstånd. Det vill säga dess ålder och sjukdomshistoria.

I de flesta fall löser öroninflammation av sig själv inom några dagar och i själva verket löser upp till 90 % av barnen tillståndet inom den första veckan. Detta är särskilt sant när det orsakas av vanliga bakterier som Haemophilus influenzae.

Men i andra fall bör en behandling med antibiotika övervägas för att undvika komplikationer. Speciellt hos spädbarn och barn under 2 år, eftersom deras immunförsvar inte är helt moget.

Som en allmän riktlinje börjar behandlingen av öroninflammation vanligtvis med förskrivning av smärtstillande medel och febernedsättande medel, såsom paracetamol och ibuprofen.

Om symtomen inte avtar efter 2 eller 3 dagar eller om barnläkaren finner att öroninflammationen är bilateral eller suppurativ (var kommer ut ur örat), kan antibiotikabehandling rekommenderas, antingen med örondroppar eller oralt.

Det är viktigt att antibiotikakuren fullbordas helt efter att den väl har påbörjats, även om symtomen förbättras snabbt. Detta är nyckeln till att undvika återfall och antibiotikaresistens hos bakerier.

Kan öroninflammation hos spädbarn och barn förebyggas?

Öroninflammation är ett tillstånd som kan bli vanligt hos små barn. Därför är det värt att implementera några förebyggande åtgärder hemma:

  • Erbjud ditt barn att amma till åtminstone det första levnadsåret. Denna mjölk kommer också att ge antikroppar som skyddar mot vanliga infektioner.
  • När du erbjuder en flaska, se till att barnet inte ligger ner helt. Om flaskan står upprätt predisponerar den en del av innehållet för att nå örontrumpeten på grund av gravitationen.
  • Undviker förkylningar och influensa hos barn. Om de utvecklar andningssymtom är nässköljningar en bra teknik för att hjälpa dem att eliminera slem.
  • Håll ditt barns öron torra. Under deras bad, undvik att hälla vatten och tvål direkt in i örat, och när du kommer upp ur vattnet, torka allt du kan nå med en handduk. För aldrig in bomullspinnar i öronen eftersom du av misstag kan skada trumhinnan.
  • Se till att barnet förvaras i ventilerade och rökfria miljöer.
  • Följ strikt vaccinationsschemat. Vaccinationer hjälper till att förhindra infektioner av flera av de bakterier som är involverade i öroninflammation.
  • Tvätta dina händer och ditt barns händer med tvål och vatten ofta. Rengör ofta ytorna i hemmet.
En mamma som ammar sitt barn.
Amning är den bästa strategin för att förebygga infektionssjukdomar under tidig barndom. Erbjud dig att amma ditt barn så länge du kan för att stärka dess försvar.

Om öroninflammationer i tidig barndom

Akut otitis media är ett vanligt tillstånd hos små barn och en viktig orsak till skol- och arbetsfrånvaro över hela världen. Lyckligtvis går det att förebygga och dess förlopp är i allmänhet milt och går över av sig självt, men om du misstänker att ditt barn kan lida av öroninflammation, kontakta då din barnläkare för rådgivning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • De la flor, J. (2017). Infecciones de vías respiratorias altas-2: otitis media aguda (etiología, clínica y diagnóstico; complicaciones y tratamiento); otitis media aguda de repetición y otitis media crónica; otitis externa. Pediatría Integral 2017; XXI (6): 399–417.
  • National institute on deafness and other communication disorders (2017). Infecciones del oído en los niños. Recuperado de: https://www.nidcd.nih.gov/es/espanol/infecciones-del-oido-en-los-ninos
  • Yolik, J. (2017). Otitis media aguda.  Revista de la Facultad de Medicina de la UNAM. Vol. 60, Nº 1, Enero-Febrero 2017. Páginas 50-58.
  • Venekamp RP, Sanders SL, Glasziou PP, Del Mar CB, Rovers MM. (2015) Antibiotics for acute otitis media in children. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Jun 23;2015(6):CD000219. doi: 10.1002/14651858.CD000219.pub4. PMID: 26099233; PMCID: PMC7043305. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26099233/
  • Muñoz, J. (2013). Otitis media aguda Revista pediatría en atención primaria. Vol. 15 – Num. 22. Recuperado de: https://pap.es/articulo/11815/otitis-media-aguda
  • López, G. et al. (2008). Guía-ABE. Infecciones en Pediatría. Guía rápida para la selección del tratamiento antimicrobiano empírico. Otitis media aguda. Recuperado de: https://www.guia-abe.es/temas-clinicos-otitis-media-aguda
  • Hijano, F. (2003). Otitis media aguda. Anales de pediatría. Vol. 01. Núm. S1. páginas 3-9 (Junio 2003).
  • Richardson, V. et al (1998). Otitis media aguda en pediatría. Revista de salud pública de México Vol.40, N°.5. Recuperado de: https://www.scielosp.org/pdf/spm/1998.v40n5/450-455/es

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.