10 huskurer mot pollenallergi

Det finns mängder av huskurer som hjälper till att lindra symtom på pollenallergi. I den här artikeln berättar vi om några av dem.
10 huskurer mot pollenallergi

Senaste uppdateringen: 20 februari, 2022

Cirka 20 % av befolkningen lider av pollenallergi; en inflammation i näsans inre yta. Detta tillstånd uppstår när personen andas in eller kommer i kontakt med växtpollen.

Detta tillstånd påverkar nässlemhinnan och orsakar flera symtom, inklusive nysningar, klåda, rinnande näsa och luftvägsobstruktion.

Huskurer och naturläkemedel mot pollenallergi

Denna typ av allergi är också känd som hösnuva, eller säsongsbunden allergisk rinit eftersom den uppstår vid specifika tider på året.

Här följer några naturliga botemedel för att minska besvären.

1. Eukalyptus- eller lavendelånga

Ånga är en av de mest rekommenderade metoderna mot nästäppa eftersom det hjälper till med att rensa luftvägarna på ett effektivt sätt. Genom att lägga till eteriska oljor, såsom eukalyptus eller lavendel, förstärks den önskade effekten.

Inandning av pepparmintånga är också till hjälp för att lugna dessa symtom, eftersom detta blad innehåller ett ämne som förhindrar histaminsyntesen (som utlöser allergier) samtidigt som det lindrar nysningar och nästäppa.

Hos små barn kan dock användningen av dessa ämnen inte rekommenderas på grund av risken för förgiftning.

Lavendelstjälkar och lavendelolja.

2. En balanserad kost

Maten är en av de viktigaste stöttepelarna för att hålla immunförsvaret starkt. Därför är livsmedel med höga halter av vitamin A, B, C och E, samt omega 3-fettsyror väsentliga.

Några av de livsmedel som stimulerar immunförsvaret och minskar den allergiska reaktionen är följande:

  • Vitlök
  • Lök
  • Ingefära
  • Ananas

3. Probiotika

En recension av Current Pharmaceutical Design beskriver de fördelaktiga effekterna av att använda probiotika för att minska reaktionen mot pollen. Dessa element blockerar också syntesen av immunglobulin E, som är ansvarigt för att orsaka nysningar och slem.

Även om det finns livsmedel som är naturligt rika på probiotika, såsom yoghurt, kefir och mörk choklad, kan du också förtära farmakologiska kosttillskott.

Du kanske är intresserad av: Naturläkemedel mot atopisk dermatit hos barn

4. Fuktiga miljöer

Det är bäst att upprätthålla en viss luftfuktighet i hemmiljön, och för detta kan luftfuktare vara effektiva. Dessutom kan en luftrenare med ett aktivt kolfilter användas vilket ger ytterligare fördelar.

Men en alltför fuktig miljö gynnar också spridningen av mögel och kvalster, så maskinerna måste användas med omtanke.

5. Tvätt

När du kommer hem är det bäst att byta om från de kläder som du bar utomhus, eftersom pollen kan fastna på kläderna. Dessutom rekommenderar vi att du torka plaggen i torktumlaren eller inne i huset för att förhindra att de blir fulla av pollen då de hängs utomhus.

Se till att tvättmedlet och sköljmedlet du använder för att tvätta dina kläder är allergivänliga.

6. Daglig dusch

Experter rekommenderar också att du alltid duschar när du kommer hem för att ta bort alla typer av pollenpartiklar som är i kontakt med huden eller kläderna. I sin tur hjälper duschen i slutet av dagen dig också att känna dig svalare och lindra irritation i ögonen.

7. Nästvätt

Genomförandet av nässköljningar med en saltlösning hjälper till att eliminera klåda och lokalt slem. De hjälper också till med att hålla näshåren rena så att de kan uppfylla sin funktion och skydda som barriär på rätt sätt. De bidrar väsentligt till att ta bort damm och pollen som orsakar den allergiska reaktionen och mjukar upp slemmet.

8. Ett städat hem

En av de viktigaste rekommendationerna är att hålla huset rent och undvika förekomsten av mögel samt föremål eller prydnadsföremål som kan samla damm.

Efter att ha ventilerat rummen bör dessutom fönstren stängas så att pollen som cirkulerar utanför inte kommer in i hemmet.

9. Utomhussporter

Försök att undvika idrott eller långa promenader utomhus. Detta gäller alltså under vår- och sommarmånaderna, vilket är då pollenhalterna är förhöjda. Välj då istället ett gym att träna på.

Torra eller soliga dagar är de där den största mängden pollen är koncentrerad. Direkt efter regn är däremot pollenhalterna i luften mycket lägre.

10. Konsumtion av vitamin C

En pappa som hjälper sin dotter att hälla upp apelsinjuice.

C-vitamin är ett naturligt och mycket kraftfullt antihistamin som finns i en mängd livsmedel som citroner, apelsiner, grapefrukt eller gröna bladgrönsaker.

Även känt som askorbinsyra, det hjälper till med att bekämpa allergiska reaktioner så länge det tas regelbundet och i de doser som kroppen behöver.

Huskurer mot pollenallergi är ett komplement till etablerad sjukvård

Även om det finns naturliga botemedel för att minska de kliniska manifestationerna så är den behandling som en läkare ordinerar nödvändig för att minska och bekämpa allergierna. I förhållande till de symtom som barnet har kommer vårdpersonal att ordinera rätt medicinsk behandling. Men det bästa sättet att bekämpa symptomen på denna allergi är att minska exponeringen mot själva pollenet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.