Sjukdomar hos barn som inte kräver behandling

Sjukdomar hos barn som inte kräver behandling

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

När ditt barn växer upp kommer han eller hon helt naturligt att utsättas för olika typer av sjukdomar, och när de blir sjuka tror många föräldrar att de måste vända sig till medicin för att få svaret. Emellertid är det många av dem som inte kräver behandling, eftersom barn kan övervinna dem på naturlig väg när deras immunförsvar och antikroppar fungerar som de ska.

Barn kan bekämpa de vanligaste sjukdomarna med sitt immunförsvar. I de flesta fall är antibiotika inte nödvändiga. I vissa fall kan mediciner snarare orsaka andra problem vid återhämtningen.

Sjukdomar som inte kräver behandling av antibiotika

Du kommer se att de flesta problem som påverkar barn, från ett eller annat virus, kommer kroppen vanligtvis kunna bota på egen hand inom några dagar. Det finns även många bakterieinfektioner som inte kräver behandling med antibiotika.

Influensan är allvarligare än en vanlig förkylning. Symptomen inkluderar hög feber, torrhosta och generellt obehag. När influensan fortskrider ser du vanligtvis inte att näsan rinner. Det är ett virus som orsakar influensan, med många olika variationer som förändras från ett år till nästa. Eftersom det är ett virus så biter inte antibiotika på det.

Det finns vaccin mot influensa, men det måste vara annorlunda varje år för att matcha årets influensa. Föregående års vaccin kommer inte att fungera längre eftersom viruset har muterat. Men om ditt barn lider av en kronisk sjukdom som astma rekommenderar läkarna ofta att du ger honom eller henne influensavaccin.

två barn får medicinsk behandling


Mediciner mot förkylning kommer inte att bota den, bara göra den mer tolerant

Tänk på att influensavaccinet inte kan förhindra förkylningar. Förkylningar orsakas av andra virus och är en helt annan sjukdom. Återigen är antibiotika värdelösa för förkylning såvida inte en bakteriekomplikation har utvecklats, såsom lunginflammation.

Läkemedel hjälper bara till att lindra förkylnings- och influensasymtom, till exempel antipyretika som minskar feber och lindrar smärta, men de förkortar inte sjukdomen. Barnets immunförsvar är vad som övervinner denna process och en förkylning kräver ingen behandling för att läka ut.

Förkylningar, till skillnad från influensa, kommer ofta med symptom som slem, hosta och ibland feber. Slemmet brukar till en början vara vattnigt, med färger som går från vitt, gult, grönt och senare är det ofta tjockt, grönt och torrare. Då är barnet i princip friskt igen och redo att ge sig ut i omvärlden igen.

Förkylningar orsakas inte av köld och kyla, utan snarare av ett virus. Hundratals olika virus kan orsaka en förkylning, och därför är det omöjligt att göra ett vaccin mot det.

Antibiotikaresistens

Antibiotika är inte särskilt användbara för förkylningar heller. Att använda för mycket antibiotika ger, förutom biverkningar och onödiga kostnader, resistenser bland bakterier och gör att de ibland inte är effektiva.

Om barnet har feber kan du ge honom eller henne febernedsättande preparat. Om hostan är riktigt jobbig och ditt barn inte kan sova så kan du ge en hostdämpare. Men om de kan orka med hostan är det bäst att låta dem hosta för att få ut slem. Medel mot nästäppa rekommenderas inte för barn yngre än 12 år.

Baby sover med söt hatt på

Slemutdrivande läkemedel som arbetar för att lindra hosta och få ut slem, slemlösande medel som gör att slemmet blir tunnare, antihistaminer som kan behandla allergier och de allra flesta receptfria hostmediciner har inga påtagliga effekter.

Samma sak kan man säga om C-vitamin samt naturliga produkter och alternativa läkemedel. Om ditt barn känner sig bättre efter ett tag är det inte tack vare dessa, utan en ren tillfällighet.

Det finns sjukdomar som botar sig själva

Akut öroninflammation kan orsakas av virus eller bakterier, och i årtionden har det behandlats med antibiotika. Läkare diagnostiserar öroninflammation ganska ofta, när barnet har feber och det inte verkar vara något annat fel på dem. Det är lätt för dem att övertyga sig om att trumhinnan ser lite röd ut.

Olika vetenskapliga studier visar att behandling för öroninflammation är praktiskt taget värdelös. De förkortar inte sjukdomen, minskar inte smärtan och förbättrar inte hörselförmågan. Behandling är dock motiverad hos barn under två år med hög feber, barn med dåligt allmäntillstånd med dubbelsidig öroninflammation eller med en annan långvarig sjukdom.

Faryngit betyder inflammation i svalget. Dess främsta symptom är smärta och symptomen blir värre när man sväljer. I många fall är det ett virus som orsakar även denna åkomma, och antibiotika är därför helt värdelösa. I andra fall kan bakterier, ofta streptokocker, ligga bakom faryngit och då är det vanligt att ge penicillin för att undvika en sällsynt men allvarlig komplikation: reumatisk feber.

Streptokocker orsakar vanligtvis feber på mer än 38,5 ºC, men ingen hosta och inget slem. Ont i halsen åtföljt av hosta och snorig näsa, utan feber eller med bara en lägre temperatur, är nästan säkert på grund av ett virus.

Penicillin är inte avsett att bota kärlkramp men kan förhindra reumatisk feber. Kärlkramp, å andra sidan, botas inte snabbare med antibiotika.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.