Identifiera och behandla slem och snor hos barn

Identifiera och behandla slem och snor hos barn

Senaste uppdateringen: 07 december, 2018

Slem och snor hos barn är mycket vanligt upp till 5 års ålder. Det är en av kroppens försvarsmekanismer mot infektioner.

När ett virus kommer i kontakt med luftvägarna och invaderar dem svarar kroppen genom att producera detta gelatinösa material. I sin tur transporterar det ut bakterierna så att kroppen kan göra sig av med dem.

Det är viktigt att föräldrarna är välinformerade om detta tillstånd och hur de bäst kan behandla det. På så vis vet de vad de ska göra om deras barn förlorar sin aptit, blir trötta eller visar andra symtom som vi kommer att nämna nedan.

Även om slem och snor inte utgör ett allvarligt problem i sig, kan det vara ett tecken på en mer komplex sjukdom.

Vilka är de olika typerna av slem och snor som förekommer hos barn?

 • Klart och rikligt slem. Det går upp och ner i halsen och några barn sväljer det. Det är ett tecken på förkylning och åtföljs av konstanta nysningar. Det kan vara mellan två och fyra dagar.
 • Tjockt och rikligt slem. När en förkylning inte försvinner, börjar halsen slå tillbaka genom att göra ännu tjockare slem och snor. Även om det inte finns mycket i barnets näsa, börjar han hosta mycket när han ligger ner.
 • Grönt eller gult slem och snor. Dessa två färger indikerar att vita blodkroppar har börjat bekämpa infektionen.
 • Tjockt grönt slem och snor. Det kommer vanligtvis på morgonen. Det förekommer även ibland i ögonen och är ett tecken på att vita blodkroppar håller på att bekämpa en infektion.
 • Slem och snor åtföljt av en långvarig hosta och andningsbesvär. Om ditt barn har svårt att andas på natten och hostar mycket, kan det betyda att hon har fått bronkit.
 • Tjockt slem och snor tillsammans med feber. Detta kan vara ett tecken på en allvarligare infektion, såsom öroninflammation eller lunginflammation.
Pojke torkar slem och snor från näsan

Hur bör du behandla slem och snor hos barn?

De flesta barnläkare skriver inte ut läkemedel för att bekämpa slem och snor hos barn under 2 års ålder. Det är bättre att behandla dem med enkla medel som tillåter dem att göra sig av med slemmet.

Det kan emellertid behandlas med medicinering om slemproduktionen är mycket riklig, inte låter barnet andas med lätthet eller åtföljs av hög feber.

Slem och snor är en av kroppens försvarsmekanismer mot infektioner. När ett virus kommer i kontakt med luftvägarna och invaderar dem, svarar kroppen genom att producera detta gelatinösa material.

Vilka metoder kan användas?

Det finns olika behandlingar som kan användas för att eliminera slem och snor hos barn.

 • Ge ditt barn mycket att dricka för att undvika uttorkning. Att ge mycket vatten kommer att göra att slemmet blir mer lättflytande och hjälper barnet att hosta upp det.
 • Se till att rummet är väl ventilerat. Rummet ska vara väl ventilerat och rent för att förhindra att sporer bildas.
 • Använd en näspincett. Dessa används för att avlägsna torrt slem och snorkråkor från näsborrarna.
 • Använd näsdroppar. Dessa bör ges till barnet när det ligger på sidan. Man applicerar ett serum som droppar eller spray i näsborrarna. Detta serum kan vara fysiologiskt, hypertoniskt eller bara saltvatten.

Utöver dessa kan även huskurer användas, till exempel:

 • En infusion av malva med citronsaft och honung.
 • Morots- och apelsinjuice på morgonen. Detta innehåller stora mängder A- och C-vitaminer.
 • Kycklingbuljong kan minska inflammation i luftvägarna tack vare att den innehåller cystein.

De flesta barnläkare förskriver inte läkemedel för slem och snor till barn under 2 år.

I händelse av hög feber kan din barnläkare även rekommendera andra läkemedel, till exempel:

 • Antihistaminer
 • Antibiotika
 • Mukolytika
 • Nebulisator 
Mamma torkar slem och snor från sitt barns näsa

När måste du ta barnet till barnläkaren?

Om ditt barn har något av följande symtom, tveka inte att ta det till doktorn:

 • Mycket långvarig hosta som orsakar andningsbesvär. Om detta händer kan det ha bronkit.
 • Allmänt sjukdomstillstånd och hög feber, som kan vara tecken på öroninflammation eller lunginflammation.

Sammanfattningsvis är slem och snor hos barn mycket vanligt och oftast inte skadligt eftersom det är en försvarsmekanism mot infektioner.

Om du märker att ditt barn har mycket av det, hostar utan att kunna sluta och får sin sömn störd, vidta nödvändiga förebyggande åtgärder.

Om du även ser att barnet har andra symtom, ta det omedelbart till barnläkaren.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.