Smittsamma sjukdomar som sprids på dagis

Smittsamma sjukdomar som sprids på dagis

Senaste uppdateringen: 29 oktober, 2018

Det är välkänt att smittsamma sjukdomar sprids på dagis, och många föräldrar är därför oroliga för att deras barn ska drabbas.

Det är normalt att barn får förkylningar, bronkit, öroninflammation eller laryngit då de börjar på dagis. Du behöver dock inte oroa dig över detta, för det är en naturlig process som gör barnets immunförsvar starkare.

Ett barns immunförsvar aktiveras då det drabbas av infektioner p.g.a. agenter som bakterier och virus. Detta stärker barnets immunförsvar och väcker immunförsvarets “minne”.

Det är väldigt vanligt att barn blir sjuka på dagis, men denna process kommer göra att kroppen får ett bättre försvar mot virus och bakterier.

Om barnet först drabbas av förkylning och sedan laryngit är detta ett tecken på att immunförsvaret fungerar som det ska.

Barn utsätts för olika typer av sjukdomar på dagis, så det är viktigt att man är påläst rörande var och en av dem.

Barn som börjar på dagis vid en tidig ålder drabbas av magkatarr innan de barn som istället stannar hemma, men i gengäld drabbas de av färre sjukdomar under förskolan.

6 smittsamma sjukdomar som sprids på dagis

Tredagarsfeber, den “sjätte sjukan”

Tredagarsfeber upptäcktes efter de fem första barnsjukdomarna (mässling, scharlakansfeber, röda hund, vattkoppor och femte sjukan). Den är därför känd som den “sjätte sjukan”.

Den börjar med väldigt hög feber, följt av hudutslag som först uppstår på bröstet och som sedan sprider sig mot extremiteterna.

Dessa små rosa fläckar gör inte ont och stannar kvar på huden under 3 till 7 dagar, och under denna tid kommer febern att minskas. Andra symptom som uppstår är slem i näsan, halsont och röda ögon.

Sjukdomen går oftast över utan problem.

Öroninfektion

Bland de sjukdomar som sprids på dagis hittar vi även öroninflammation som orsakas av en föregående respiratorisk infektion som uppstår p.g.a. ansamling av slem.

Det är vanligt att barn löper större risk för att drabbas av öroninfektioner eftersom de har kortare hörselgångar, som samtidigt är bredare och mer horisontella.

Barn som skriker.

Om ett barn drabbas av denna sjukdom kommer det att hosta, ha ont i öronen samt ha en rinnande näsa. Ibland uppstår det även feber.

Maginfluensa

Denna sjukdom drabbar främst yngre barn och uppstår p.g.a. rotaviruset.

De främsta symptomen är diarré, kräkningar, magsmärtor, feber och i vissa fall slem med blod.

Det kan lätt spridas genom blöjbyten eller då barnen tvättas, så det är väldigt viktigt med hygien. Antibiotika rekommenderas endast om symptomen inte går över av sig själva.

Munhåleinflammation

Munhåleinflammation är vanligt hos bebisar, och uppstår då de röda prickarna i bakre delen av munnen blir till små blåsor.

Bland symptomen hittar vi feber, halsont och allmänt obehag. Blåsorna försvinner normalt efter 10 dagar.

Denna infektion kan spridas genom direktkontakt eller genom luften. Det är viktigt med vätska och bra hygien för att minska risken för infektion.

Konjunktivit

Detta är en av de smittsamma sjukdomar som sprids som mest på dagis. Det är vanligt hos barn och kan orsaka irritation, allergi samt infektioner.

Ögat blir rött p.g.a. irritationen och börjar producera mer tårar, vilka i sin tur gör att klådan ökar ännu mer.

Katarr och akut faryngit

De vanligaste symptomen är feber, rinnande näsa och nästäppa. Detta är inte några allvarliga sjukdomar, men kan vara väldigt obehagligt för barnet eftersom det får svårt att andas.

Dessa sjukdomar försvinner efter några dagar, men man kan använda febernedsättande medel för att kontrollera febern och reducera obehaget. Slemlösande medel rekommenderas bara på läkarens uppmaning.

Barn som tittar upp.

God hygien gör skillnad

Bebisar på dagis drabbas oftare av virus än de som stannar hemma. Detta beror på att de är i kontakt med betydligt fler andra barn.

Många av de smittsamma sjukdomar som sprids på dagis är väldigt svåra att undvika; speciellt på avdelningar där det finns många barn.

Det kan dock motverkas med bra hygien. Dagiset bör informera dig om ditt barn uppvisar några relaterade symptom.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hullegie S, Bruijning-Verhagen P, Uiterwaal CS, et al. First-year Daycare and Incidence of Acute Gastroenteritis. Pediatrics. 2016; 137 (5): e20153356.
  • Mainou, C; Mainou, A; Arrufat, J. Conjuntivitis en la infancia. Farmacia profesional. 2006; 20 (3): 9-77.
  • Palacios-López CG, Durán-Mckinster C, OrozcoCovarrubias L, Saéz-de-Ocariz M, García-Romero MT, Ruiz-Maldonado R. Exantemas en pediatría. Acta Pediatr Mex 2015;36:412-423.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.