Hur behandlar man underbensfrakturer hos småbarn?
Underbensfrakturer är relativt vanliga hos småbarn som håller på att lära sig gå, och även om de så gott som aldrig ger några allvarliga komplikationer kan de ha mentala konsekvenser.
Vi berättar allt du behöver veta om underbensfrakturer hos småbarn här nedan, så fortsätt läsa!
Vad är underbenfrakturer hos småbarn?
Underbensfrakturer kan inträffa när barn börjar ta sina första steg, eftersom de då kan uppleva många fall och stötar, även om de flesta är av mindre skala. Benen är dock fortfarande inte tillräckligt starka och de är inte vana att bära vikt.
Detta är anledningen till att underbensfrakturer hos småbarn ibland förekommer. Det är alltså en fraktur i underbenet, eller tibia. Benet går sönder men rör sig tack och lov inte från sitt ursprungliga läge.
Som du säkert har gissat från namnet påverkar underbensfrakturer vanligtvis barn mellan 9 månader och 3 år – barn i ung ålder.
Vilka är symptomen?
Eftersom barnen som drabbas är så unga förstår de inte exakt vad som händer eller vad som gör ont, och de har inte alltid förmågan att berätta det för någon. Därför är det vanligaste symptomet att de vägrar gå.
De märker att det gör ont att gå och därför undviker de att lägga vikt på benen. I många fall lokaliseras smärtan när man rör vid underbenet, nära fotleden.
De kan också börja halta för att undvika smärtan. Detta uppträder vanligtvis plötsligt.
Tänk på att vårdhavarna ofta inte ens vet om att barnet har fallit eller skadat sig själv, och det är därför svårt att veta vad som står på.
Hur diagnostiserar man underbensfrakturer hos små barn?
En läkare är ansvarig för att ställa diagnosen. Denna kommer att basera sig på yttre manifestationer, hur skadan har ägt rum och en ingående fysisk undersökning.
Utöver detta kan läkaren välja att utföra en röntgenundersökning av barnets ben.
Hur behandlar man underbenfrakturer hos småbarn?
När läkaren har tagit en röntgenbild och ställt sin diagnos måste barnet ha på sig en spjälning, ofta i form av en gipsstövel, för att immobilisera benet.
Efter tio dagar tar man en ny röntgen. Om det verkligen är ett brutet ben kommer röntgenbilden som tas efter 10 dagar visa vad man kallar en nybildning av ben i frakturområdet.
Detta är ett tecken på att frakturen läker, men även om läkarna kan se att frakturen läker kommer gipset att få sitta kvar i ytterligare två veckor.
Vad mer behöver du veta underbensfrakturer hos småbarn?
Vanligtvis läker dessa benbrott bra och barnet får inga fysiska komplikationer efter att benet har läkt ordentligt.
Dock kan småbarn inte resonera som vuxna, så det är mycket möjligt att en del av dem, efter att ha fått en sådan fraktur, blir rädda för att fortsätta lära sig gå.
I så fall behöver du ha mycket tålamod. Försök att förklara för ditt barn så pass det är möjligt vad som har hänt och försök stötta honom eller henne. Inkludera i ditt resonemang varför barnet ska fortsätta att försöka gå, men tvinga det inte på något sätt.
Vi hoppas att den här artikeln har varit till hjälp för dig och vi önskar dig det bästa när ditt barn tar sina första steg!
Den här artikeln kan kanske intressera dig…
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Radiología pediátrica en Atención Primaria. (n.d.). Retrieved June 3, 2020, from http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1139-76322010000500008&script=sci_arttext&tlng=pt
- Llorente Pelayo, S., Rodríguez Fernández, J., Leonardo Cabello, M. T., Rubio Lorenzo, M., García Alfaro, M. D., & Arbona Jiménez, C. (2019). Current diagnosis and management of toddler’s fracture. Anales de Pediatria, 92(5), 262–267. https://doi.org/10.1016/j.anpedi.2019.06.004
- Fractura de Toddler. Reporte de un caso y revisión de la literatura. (n.d.). Retrieved June 3, 2020, from http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2306-41022016000500256