Om jag hade makten skulle jag se till att du aldrig tog skada

Om jag hade makten skulle jag se till att du aldrig tog skada
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 13 februari, 2021

Jag önskar att jag hade makten att lindra all din smärta direkt, läka alla dina sår, få din ångest att försvinna, bota alla dina förkylningar och skrämma bort dina mardrömmar…

Mitt barn, om jag hade makten skulle jag lägga min hand över din panna för att få febern att försvinna på några sekunder.

Tyvärr har jag bara kärlekens kraft och förmågan den ger mig att skydda dig och lindra din ångest.

Du har antagligen tänkt sådana här tankar som förälder mer än en gång. Vi önskar alla att vi hade makten att stilla våra barns smärta, undvika alla problem och lindra minsta lilla besvär.

Det sägs ofta att barn måste få lida och kämpa då och då så att de kan lära sig att ställa sig upp igen. Men det är inte alla föräldrar som håller med om detta.

Om möjligt vill vi kunna bana väg för våra barn för att se till att de aldrig behöver falla. De dagar då de måste lära av sina egna misstag kommer med tiden.

Det är inte många saker som är smärtsammare och svårare än att se våra barn lida.

Oavsett om man gillar det eller inte är det hur man uppfostrar ett barn.

Vi kan inte omsluta dem i en bubbla där smärta, fall, virus och infektioner inte kan tränga igenom. Men det är här den verkliga magin uppstår. Mamma och pappa kan “bota” på många andra sätt…

Om jag hade makten skulle jag se till att du aldrig tog skada

jag hade makten: pappa håller baby

Vi ser dem när de är så små och ömtåliga att vi blir överväldigade. Så snart vi ser deras ansikten tänds ett behov inom oss, att skydda dem.

Att höra dem gråta krossar våra hjärtan. Vi uppmärksammar varenda en av deras rörelser.

Vi älskar att höra dem andas och ständigt frågar vi oss om de har det bra, kanske är de för kalla, hungriga eller rädda?

Dessa känslor är helt naturliga och nödvändiga. Det är så vi garanterar våra barns överlevnad. Det är så dessa “supermakter” väcker oss.

De gör oss medvetna, trots så många sömnlösa nätter. De tillåter oss att förutse fara. Denna föräldrainstinkt är otroligt kraftfull, mer än du kanske tror.

En förälder har läkande kyssar

Enligt en intressant studie utförd av University of Pittsburg, där man undersökte 248 barn runt 5 års ålder, var en kyss från barnets mamma varje gång barnet hade slagit sig själv, t.ex. ett fall, mycket effektivare än medicin.

Hur förklarar vi detta? Det är helt enkelt för att kyssar, smekningar och kramar har en lugnande effekt på barn.

Den kärleksfulla närheten gör att deras hjärnor utsöndrar oxytocin och endorfiner som stimulerar välbefinnandet. Det stärker också immunförsvaret.

Det är uppenbart att en förälders kyss inte kan bota någon sjukdom, men den kan få dem att återhämta sig snabbare.

Det är därför många sjukhus underlättar för föräldrar att vara med sitt barn om han eller hon är inlagd där. Det leder till mindre stress och rädsla för barnet, som därför bättre kan hantera procedurerna.

Föräldrar ger trygghet och skyddar sina barn

jag hade makten: mamma kramar dotter
Som Sigmund Freud en gång sade är få saker lika värdefulla för ett barn som känslan av trygghet från föräldrarna.

Barn måste kunna njuta av en nära, kärleksfull och tröstande omfamning i sina föräldrars armar. Det är här de växer och lär sig att se världen. Det är här de känner att inget dåligt kan hända dem.

När ditt barn har feber, är rädd eller om knäet gör ont efter att ha trillat, lyft upp ditt barn högt i armarna och håll honom eller henne nära dig ett tag. Ditt barn kommer omedelbart att må bättre eftersom mamma och pappa också har den magiska kraften att läka.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.