Vad är lägesbetingad plagiocefali?

Vad är lägesbetingad plagiocefali?

Senaste uppdateringen: 07 januari, 2019

En tiondel av alla bebisar lider av lägesbetingad plagiocefali. Vad innebär den här sjukliga förändringen? Det ska vi besvara i den här artikeln.

De goda nyheterna är att den kan förhindras med goda vanor och är även behandlingsbar.

Lägesbetingad plagiocefali är en deformation av bebisens huvud som uppstår som resultat av utvändigt tryck. Plagiocefali betyder “sned skalle” och består av en lätt buktning bakpå huvudet.

Plagiocefali kan också uppstå på sidorna eller runt hjässan.

Det är på grund av det här tillståndet som barnläkare rekommenderar speciella sovpositioner för bebisen.

Traditionellt sades det att det var bäst för bebisen att sova på magen. Den här positionen har dock associerats med plötslig spädbarnsdöd.

Detta är anledningen till att specialister började rekommendera nyfödda att sova på ryggen.

Även om folk menar att plagiocefali leder till sämre utveckling, innebär den faktiskt ingen risk.

En klar och läglig diagnos kan vända effekten av plagiocefali. Dess behandling är också icke-invasiv.

Hur uppstår lägesbetingad plagiocefali?

Det finns tre vanliga orsaker till lägesbetingad  plagiocefali och de är alla externa betingelser. Den är alltså inte medfödd.

  • Statisk position. De första månaderna efter födseln är barnets rörelseförmåga begränsad. Detta får barnet att spendera längre perioder i samma position om inte någon ingriper.

Att lämna en bebis i samma position under lång tid kan orsaka lägesbetingad plagiocefali. Detsamma gäller för dess barnvagn.

I det här fallet kan lägesbetingad plagiocefali orsakas av trycket från underlaget på barnets huvud.

Mäter skallen
  • Tryck från livmodern. Det finns fall av lägesbetingad plagiocefali  som uppstår hos bebisar vars mor hade en liten livmoder eller i fall av multipel graviditet. Det kan också uppstå hos bebisar med muskulär torticollis på grund av för litet utrymme.

Orsaken till den här förändringen kan vara att livmodern hade någon form av deformitet eller problem med amniotisk vätska. Det kan också bero på att bebisen växer mer än utrymmet den har.

  • Instrumentell födsel. Vissa bebisar uppvisar lägesbetingad plagiocefali efter en förlossning där griptång eller sugpropp använts. I vissa fall kan dessa instrument orsaka missbildningar.

En annan orsak till lägesbetingad plagiocefali är för tidig födselEn möjlig förklaring till detta är att bebisens skalle inte är fullt utvecklad än.

Hur bekräftar man lägesbetingad plagiocefali?

Runt 10% av alla nyfödda lider av lägesbetingad plagiocefali. Den omedelbara konsekvensen av detta tillstånd är rent estetiskt.

De flesta specialister insisterar på att utesluta neurologiska problem associerade med den här deformationen.

Den huvudsakliga diagnosen av lägesbetingad plagiocefali görs genom observation.

Under dina regelbundna undersökningar hos barnläkaren bör denne mäta barnets huvud och observera det ur alla vinklar.

Tillståndet visar sig som en uppenbar utbuktning på baksidan eller sidorna av huvudet.

Ett annat sätt att bekräfta det här tillståndet är genom beröringDetta genom att använda “finger-hand-tumme”-måttet. Väldigt försiktigt bör en vuxen kunna placera sina lillfingrar bakom vart och ett av barnets öra.

Handflatorna bör vila mot sidan och tummarna bör mötas på huvudet och på så sätt forma en perfekt halvcirkel.

Byt ställning

Hur förebygger man lägesbetingad plagiocefali?

Det finns vissa hälsosamma vanor som föräldrar kan implementera medan de tar hand om sina bebisar för att förhindra det här tillståndet. Här är några förslag:

  • Ändra position konstant. Du kan flytta din bebis från en sida till en annan medan den sover för att förhindra att den bibehåller samma position för länge.
  • Placera bebisen med ansiktet nedåt medan den är vaken. Den här positionen rekommenderas efter att bebisen nått tre månaders ålder.
  • Använd speciella kuddar. Det finns några speciella kuddar som har en glipa där bebisen kan stödja huvudet.
  • Plocka upp barnet. Det effektivaste sättet att förhindra detta är att ta upp barnet i din famn. Du kan använda speciella bärselar eller sjalar.

För att behandla plagiocefali rekommenderar läkarna fysioterapiövningar. Föräldrarna kan vara till stor hjälp för sina barn efter diagnosen.

I mer allvarliga fall kan användandet av en speciell hjälm tillskrivas. Hjälmen har en öppning i området där utbuktningen finns. Bebisen kommer att behöva bära hjälmen hela dagen i ungefär 4 månader.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.