Vikten av att bära barn för deras utveckling

Vikten av att bära barn för deras utveckling

Senaste uppdateringen: 21 december, 2022

Blivande föräldrar har många beslut att ta ställning till innan ankomsten av deras barn. Många föräldrar lägger mycket tid på att välja rätt barnvagn. Men idag vill vi slå ett slag för ett enklare alternativ: att bära barn!

Har du någonsin tänkt på fördelarna med att bära runt ditt barn i direkt kontakt med din kropp? Att hålla din bebis nära dig har många fördelar för din bebis fysiska och känslomässiga utveckling.

Det är inte bara en vacker och öm upplevelse för mamman att vara så nära sitt barn. Att bära sin bebis medför även stora fördelar för barnet.

Att vara nära dig ger din bebis en djup känsla av trygghet och säkerhet, vilket gör att den känner sig mer tillfreds. Dessutom stärker det anknytningen mellan en mor och hennes nyfödda barn.

Dessa är bara några exempel på de många fördelar som att bära barn medför.

Att bära barn har gett mig frihet, och det har gett min bebis tröst. Vad mer kan jag begära? Att ha min bebis nära mig är för mig naturligt och fördelaktigt.

Fortsätt läsa här nedan för att upptäcka ännu fler skäl att välja att bära din bebis. Vi är säkra på att du inte kommer ångra det!

Fördelarna med att bära ditt barn för din bebis kropp

Barn som växer upp med att bli burna har en avancerad psykomotorisk utveckling. Det konstanta vaggandet som dina egna rörelser ger upphov till, tränar barnets balans och hållning.

Samtidigt tar barn som tillbringar långa perioder i sina babyinsatser eller barnvagnar längre tid på sig att anpassa sig till de förändringar som kroppen upplever.

Nyfödda barn har en naturlig C-form på ryggen, vilket är normalt och bör respekteras. En frisk bebis ryggrad kommer dock att räta ut sig med tiden.

 

Vikten av att bära barn

Om en 11 månader gammal bebis fortfarande har en C-formad ryggrad, är det varken normalt eller friskt. Det är ett tecken på att den troligen har tillbringat för mycket tid med att ligga eller sitta i barnvagn eller babyinsats.

Små barn kan utveckla en sned skalle – ett tillstånd som kallas plagiocefali. Detta är resultatet av att de har legat för mycket på rygg i barnvagnen, spjälsängen eller i bilstolen och det är inte gynnsamt för deras fysiska utveckling.

Att bära barn i en bärsjal, ergonomisk bärsele eller sling, ger tvärtemot din bebis hela kropp det stöd den behöver. Dessa följer de förändringar som alla barns kroppar går igenom.

Dessa förändringar gör det möjligt för ditt barn lära sig krypa, sitta, stå och gå i framtiden. Tänk på att ergonomiska bärselar bara ska användas när din bebis själv kan sitta upp utan hjälp. Fram tills dess bör du välja en bärsjal.

Att bära barn uppmuntrar deras rörelsefrihet och autonoma rörelser. Detta främjar i sin tur att de tränar sina muskler. Med andra ord tillåter det en mer naturlig, funktionell och organisk utveckling.

Att bära barn är nyckeln till barnets fysiologisk utveckling

Utan tvekan finns det inga två bättre ställen för ditt barn än på golvet och i dess föräldrars kärleksfulla famnar. Detta är nyckeln till att garantera ditt barns motoriska utveckling.

Vidare stärker bärselens rörelser din bebis kropp. På så sätt ger bärandet en upplevelse som liknar fostrets inuti moderns mage.

Men det är inte bara fysiologiska aspekter för barnet som gör att du bör bära barn. Det här är några av fördelarna som du bör vara medveten om:

  • Att bära sitt barn involverar den lilla med sin omgivning. Det utvecklar och stimulerar alla dess sinnen.
  • Att bära barn frigör händerna på den vuxne så att han eller hon kan göra annat än att bara hålla barnet. Du slipper också från att köra barnvagnen etc. Det betyder att hela familjen har större rörelsefrihet.
  • Du kanske tror att det är skadligt för bärarens rygg att bära barn. Faktum är att raka motsatsen är sann. Ergonomiska bärselar fördelar barnets vikt, vilket faktiskt minskar belastningen. Dessutom bidrar det till att stärka dina muskler och förbättra din hållning!
Betydelsen av att bära barn för ditt barns utveckling
  • När du bär ditt barn korrekt är barnet alltid i vertikal position, vilket medför en hemlig fördel: Mindre gas i magen för din bebis! Den vertikala positionen gynnar ditt barns matsmältningssystem och gör det lättare för det att göra sig av med gasen.

Ännu fler fördelar med att bära barn

Att bära barn stärker förhållandet mellan förälder och barn. Den närhet som bärandet tillåter är en viktig aspekt av förhållandet, baserat på teorin om att en stark känslomässig och fysisk anknytning med minst en primär vårdgivare är kritisk för personlig utveckling.

Att bära barn i sjal eller bärsele är både praktisk och bekvämt eftersom det lämnar våra händer fria och tillåter oss att vila våra armar. En annan stor fördel är att föräldrar som bär sina barn säger att deras barn gråter mindre och sover mycket bättre.

Vidare visar studier av kängurumetoden, att barn som hålls i nära hudkontakt med en förälder eller vårdgivare utvecklas snabbare.

Kängurumetoden har också en positiv inverkan på ditt barns socialisering. Barn som är “burna” tenderar att vara mer sociala eftersom de har fått mer övning att integrera i det dagliga livet.

Detta borde inte komma som en överraskning eftersom dessa barn aktivt deltar i bärarens dagliga aktiviteter.

Sist men inte minst anses det att bära barn är mycket fördelaktigt för amningen. Att ha ditt barn så nära dig får dig att utsöndra oxytocin.

Detta hormon gynnar tillflödet av bröstmjölk, vilket garanterar en optimal amningsupplevelse.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.