Min bebis sover bara i mina armar

Min bebis sover bara i mina armar
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 12 mars, 2018

Min bebis sover bara i mina armar – är det dåligt? Många bebisar är på det sättet eftersom de associerar sin mammas armar med frid, att sluta ögonen och sova. Sekunder senare när vi ska lägga barnet i sängen vaknar det, som om det befinner sig på en konstig och irriterande plats.

Enligt många barnläkare kan det vara olämpligt att en bebis endast associerar vila med sin mammas eller pappas armar. Det finns dock många nyanser som måste förstås för att nå en tydlig och objektiv slutsats, för när det kommer till ett barns sömn behöver man tid, tålamod och massor av kärlek.

Min bebis sover bara i mina armar… är något fel?

Vi vill börja med att klargöra något viktigt: nej, det är inget fel med din bebis om han är yngre än sex månader och bara somnar i dina armar. Vid denna ålder är ritualer och vanor viktigt, och det är en tid för att uppmuntra enklare beteenden.

Om ni inte sover tillsammans är det lämpligt för en 6-månaders bebis att sova i en spjälsäng och associera denna plats med att vakna och somna. Det betyder dock inte att du inte kan gå till henne när hon behöver dig, plocka upp henne, ge henne säkerhet i dina armar och sedan lämna henne i sängen igen.

Låt oss ta en titt på lite viktig data nedan.

Sova i samma säng

Fram till sex månader behöver de bara känna sig säkra

Ett barns hjärna kommer inte mogna förrän runt sju års ålder. Det första skuttet i mognad sker runt tre år, när många nervnätverk täcks i myelin och de elektriska mönstren låter dem reglera sin sömncykel.

Så det är normalt för ett barn att vakna flera gånger om natten. Det är dock bäst att integrera rutiner och goda vanor så snart som möjligt.

 • Upp till runt sex månaders ålder behöver en bebis bara känna sig säker. Det enda sättet det kan uppnås är genom att känna värme.
 • Din bebis spenderade nio månader i livmodern, skyddad och isolerad från världen utanför, som verkar så hotfull. Han tror att han överges när han lämnas i sin säng.
 • Det är även viktigt att veta att alla barn kommer ha unika behov. Det kommer finnas bebisar som slumrar i spjälsängen utan problem, och det kommer finnas andra som är mer beroende och kräver mer fysisk kontakt.

Så om du är en av många föräldrar som tänker “min bebis sover bara i mina armar, det måste vara något fel” kan du vara lugn. Det behöver inte betyda att ni kommer få problem med självständighet i framtiden, för de är orelaterade. Fram till sex månaders ålder behöver du bara vänta tills han sover djupt och då lägga honom i sin säng.

Strategier för att hjälpa barnet att sova i spjälsängen

Som sagt är det viktigaste att etablera vanor för ditt barn så snart som möjligt. Därför är det rekommenderat att ha följande tips i åtanke:

Att lära honom att sova i spjälsäng är inte att sluta ge tillgivenhet

Om du beslutar dig för att inte sova tillsammans med barnet bör det få sova i en spjälsäng. Det kommer vara bra för er båda att ha en vana och rutin. Tveka inte att etablera följande användbara beteenden:

 • Ett bad innan läggdags.
 • Att mata utan att tvinga i honom för mycket. Du måste inte kämpa så mycket om han inte känner för att äta.
 • Låt honom ligga i spjälsängen medan du smeker honom tillgivet tills han sluter ögonen.
 • Hjälp honom att veta att du är där.
Sovande bebis

Lämna ett klädesplagg som bär din doft

 • En annan bra teknik för att hjälpa din bebis sova i spjälsängen utan problem är att lämna ett plagg som har din doft.
 • Det är ett sätt att tillhandahålla säkerhet. Lämna honom bara i spjälsängen och smek honom medan du låter honom veta att du finns där. Lämna plagget under hans huvud och var tålmodig medan han sover.
 • Lukt är ett av de mest utvecklade sinnena hos bebisar under sex månader, så du har en fantastisk chans att dra nytta av det.

Tvinga inte fram beteenden: tålamod och tillgivenhet är nyckeln

“Vår bebis sover bara i mina armar och jag börjar bli desperat!” Känner du igen dig? Har du en bebis som bara börjar gråta och inte vill somna om när den ligger i spjälsängen? När föräldrar börjar uppleva ångest över det kommer de förmedla denna känsla till barnet.

Pojke sover med mamma
 • Sömn är inte ett beteende som kan läras ut. Det är ett instinktivt beteende, och under de första månaderna kommer en bebis bara somna när den känner sig säker och orädd.
 • Vecka för vecka kommer dessa rädslor försvinna, och sakta men säkert kommer bebisens beroende av sina föräldrar vid läggdags försvinna. Så oroa dig inte, för inget kommer hända om du tar en tupplur med honom eller om han sover med dig en natt i sängen.

Över tid kommer han acceptera spjälsängen som sin egen och reglera sin sömn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.