Sätesbjudning: Allt du behöver veta

Sätesbjudning: Allt du behöver veta

Senaste uppdateringen: 08 november, 2019

Sätesbjudning är när barnet föds med rumpan först istället för med huvudet först. Läs mer om denna komplikation i den här artikeln.

När fostret utvecklas och växer i mammans mage intar det en viss position, långsamt rör det sig runt tills det väljer en slutgiltig ställning. Detta påverkar förlossningen.

I de allra flesta fall vänder sig fostret under de sista veckorna av graviditeten så att huvudet sitter fixerat i moderns bäcken, redo för förlossningen.

Vad händer om detta inte sker? Vad gör man då? Betyder en sätesbjudning att förlossningen blir svårare?

När intar min bebis rätt position?

Omkring den 7:e månaden av graviditeten intar fostret vanligtvis en slutgiltig position som kommer att hållas mer eller mindre konstant fram till födseln under normala förhållanden. Man säger att bebisens huvud har fixerat sig.

Tack vare ultraljud, eller sonogram som de även kallas, kan du se utvecklingen av ditt foster och vidta nödvändiga åtgärder för att förlossningen går så bra som möjligt. Det går även att se hur fostret ligger.

Typen av förlossning uppskattas vanligtvis runt den 37: e veckan, när man kan veta säkert. Ultraljudet visar att fostret har antagit en bestämd position och du kan för det mesta vara säker på att den inte kommer ändras förrän vid förlossningen.

När fixeras barnets huvud?

Som sagt vänder sig fostret med huvudet “upp och ner” mellan den 28:e och 32:e veckan. I de flesta fall är moderns och fostrets ryggrad i linje med varandra. Detta är den vanligaste positionen, och också den enklaste för modern.

Men det är inte alltid så här. Sätesbjudning är när fostret är i en position där den nedre delen (dvs. rumpa, knän och ben) ligger närmast födelsekanalen. Därför, istället för “huvudet först” som är normalt, kommer fostret ut med rumpan först.

illustration av barn i sätesbjudning

När kan man veta säkert om det är en sätesbjudning?

Efter den 37:e veckan kan en läkare bekräfta om din bebis befinner sig i säte. Då kan ni planera en strategi för förlossningen för att vara säkra på att allt går på bästa möjliga sätt och därmed minska antalet risker och svårigheter.

Det finns 5 olika typer av sätesbjudning:

  • Rak sätesbjudning. Barnets bäcken och rumpa är närmast födelsekanalen. Benen är sträckta mot huvudet. Det här är den vanligaste formen och ungefär 75% av alla sätesbjudningar faller i denna kategori.
  • Fotsätesbjudning. Den här liknar den föregående förutom att bara ett ben är sträckt upp till huvudet och det andra hänger nedåt i födelsekanalen.
  • Dubbel fotsätesbjudning. Som ovan men med båda fötterna hängandes ner i födelsekanalen.
  • Knäsätesbjudning. Här ligger barnet med rumpan neråt och benen i kors.
  • Ofullständig knäsätesbjudning. Barnets bäcken och rumpa befinner sig i födelsekanalen, men endast ett ben ligger rätt.

Kan jag föda vaginalt om mitt barn ligger i säte?

Innan du bestämmer vilken typ av förlossning du vill ha kommer din läkare eller barnmorska att göra ett vändningsförsök. Man försöker då få barnet att vända på sig inuti livmodern genom att manipulera det utifrån. Detta brukar vara framgångsrikt i drygt 50% av fallen.

Om det inte är framgångsrikt gör man en uppskattning av storleken på kvinnans bäcken för att se om det är stort nog att föda barnet i säte. Resultaten från dessa undersökningar, tillsammans med andra faktorer, tar man med i beräkningen när man uppskattar om kvinnan kan föda sitt barn vaginalt.

Om det inte fungerar kan man överväga att utföra ett kejsarsnitt.

Hur går ett vändningsförsök till?

Vändningsförsöket syftar till att vända barnet för att förhindra komplikationer, som kan hända med en vaginal förlossning när barnet kommer med bakänden först eller med ett kejsarsnitt. Det utförs vanligen under den 37:e veckan av graviditeten av en barnmorska.

sätesbjudning: kvinna tittar på ultraljudsbild

Det innefattar en serie grepp som liknar massage på magen i syfte att vända barnet och få det i en position med huvudet först. Det är inte en helt smärtfri process, men det är acceptabelt så länge det inte överstiger fem minuter. I vissa fall kan man även göra vändningsförsöket under epiduralbedövning.

Som sagt så är det framgångsrikt i drygt hälften av alla fall. När vändningen är färdig håller läkaren ett öga på mamman och barnet en stund för att se till att allt fungerade ordentligt och att barnet inte vänder sig tillbaka igen.

Faktorer som påverkar beslutet

Några av de villkor som är viktiga att ta hänsyn till för en vaginal födsel är:

  • Barnet får inte vara för stort och bäckenet får inte vara för smalt. Det beräknas att barnet får väga väga mellan 3,1 och 3,6 kg, men det här är inte den enda avgörande faktorn. Bäckenets bredd påverkar också beslutet.
  • Graviditeten bör vara fullgången och barnet ska må bra och inte ha något kardiovaskulärt problem.
  • Din bebis ska helst komma ut i en knäsätesbjudning.
  • Barnets navelsträng bör inte ligga på ett problematiskt sätt som kan utsätta barnet för fara under födseln.
  • Fostervattnet bör ha rätt nivå. Om vätskenivån är för hög eller för låg kan det orsaka problem när fostret försöker röra på sig och detta kan orsaka problem vid födseln.
  • Om du ska försöka dig på en vaginal förlossning är det bäst att vara välinformerad. Det är också viktigt att ha en bra plan som är godkänd av din läkare. Lita på vad de har att säga. Din läkare ansvarar för både ditt och ditt barns välbefinnande.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.