Vaginala bristningar under förlossningen

Brustna vaginor är ett väldigt vanligt problem under förlossningar. I denna artikel kommer vi berätta vad du bör vara medveten om. Nästan alla kvinnor upplever smärta både under och efter förlossningen. Vissa drabbas även av något som kallas för vaginala bristningar.
Vaginala bristningar under förlossningen

Senaste uppdateringen: 18 april, 2019

Det är sant att vaginan töjs under förlossningen. Dock kan trycket från barnet som passerar genom bäckenet orsaka att hud och underliggande muskler blir spända. Detta kan orsaka vaginala bristningar – ett problem som kräver behandling.

Brustna vaginor är ganska vanliga vid förlossningar. Kvinnor som löper störst risk att råka ut för detta är de som föder första gången och de som föder stora barn.

Även mammor som har en lång förlossning löper större risk för detta problem.

Beroende på hur skadad vaginan är så kan kvinnan behöva sys eller använda speciella krämer. Nedan kommer en beskrivning av vilka typer av bristningar som finns samt sätt att förhindra dem.

Typer av vaginala bristningar som uppstår under förlossningen

Det finns flera typer av vaginala bristningar:

  • Förstagrads bristning: En liten bristning i mellangården som bara påverkar huden. Vanligtvis behövs inga stygn.
  • Andragrads bristning: Ytterligare sår i mellangården som påverkar både hud och bäckenets nedre muskler. Kräver några stygn.
  • Tredjegrads bristning: Påverkar bäckenets nedre muskler i större utsträckning. Sträcker sig till anala sfinktern.
  • Fjärdegrads bristning: När bristningen sträcker sig ända från slidan till ändtarmen och skadar hela mellangården. Måste sys i ett operationsrum.

Hur man undviker vaginala bristningar under förlossningen

Det finns ingen garanti, men vissa åtgärder kan bidra till att förhindra denna typ av skada. Nedan kommer vi att berätta hur du minskar risken att drabbas av vaginala bristningar. Notera:

Förlossningssmärtor

1. Förbered din kropp

Under de nio månaderna före förlossningen behöver kvinnor förbereda sina kroppar. Det är till exempel viktigt att inkludera någon form av motion i din dagliga rutin under hela graviditeten.

Fördelarna är att träningen förbättrar cirkulationen, vilket i sin tur förbättrar hudens elasticitet. Det ökar också blodflödet till mellangården och vaginan.

Samtidigt rekommenderar vi att du behåller god kost för att ta hand om din hud och dina muskler. Inkludera livsmedel som är rika på omega-3, fettsyror, proteiner och en mängd olika grönsaker för att fullborda din hälsosamma kost.

Var noga med att inkludera tillräckligt med E-vitamin, C-vitamin och zink eftersom detta ger din kropp möjlighet att töja sig och återhämta sig efter förlossningen.

2. Massage av mellangården

Att förbereda mellangården under graviditeten minskar risken för vaginala bristningar för kvinnor som föder första gången. Massage kan hjälpa kvinnor att bli bekanta med sina egna kroppar och få förtroende för sin förmåga att föda.

Om du inte är bekväm med idén att massera mellangården, kom ihåg att detta absolut inte är ett krav.

3. Positionen vid förlossningen spelar roll

Utan tvekan har den position du väljer när du trycker på ett stort inflytande på bristningarna. Till exempel kan du ligga på sidan med dina ben vända uppåt eller utöva tryck på svanskotan och mellangården. Detta minskar storleken på bäckenet och minskar dina risker att drabbas av bristning.

Under de nio månaderna före förlossningen behöver kvinnor förbereda sina kroppar.

Följ dina känslor när det kommer till att välja förlossningsposition. Positionen som får dig att känna dig som mest bekväm är den rätta positionen för dig. Därför måste du pröva dig fram tills du hittar en position som hjälper dig att klara sammandragningarna.

Hursomhelst, att vara på alla fyra (händer och knän) är den position som orsakar minst skada på mellangården.

4. Bäckenbottenövningar kan förebygga vaginala bristningar

Bäckenbottenövningar är till för att stärka bäckenets muskler. Tanken är att musklerna ska gå tillbaka till sin normala form efter förlossningen, men även minska dina risker att uppleva inkontinens.

Att lära sig att slappna av i bäckenmusklerna är viktigt eftersom det maximerar utrymmet för ditt barn att komma ut genom. Med några minuters övning per dag kan du göra stora framsteg i det syftet.

Graviditet

5. Undvik episiotomi

Episiotomi är ett kirurgiskt snitt utfört på huden och musklerna för att förstora vaginalöppningen. Ironiskt nog skyddar inte episiotomi mellangården under förlossningen. Faktum är att det ökar dina risker att drabbas av en lesion.

Vad som händer, när snittet har gjorts, är att barnets huvud orsakar att muskeln slits ännu mer.

Kom även ihåg att vaginala bristningar under förlossningen tyvärr är vanliga hos ett stort antal kvinnor.

Det bästa du kan göra för att återhämta dig och minska smärtan är att undvika aktiviteter som kräver ansträngning. Ta också varmvattenbad för att lugna smärtan och applicera ispåsar för att lindra svullnad.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.