Möjliga komplikationer vid flerbarnsbörd

Risken för komplikationer ökar vid en flerbarnsbörd och vissa kan vara livshotande för mamman, barnet eller båda. Läs mer i den här artikeln.
Möjliga komplikationer vid flerbarnsbörd
Sandra Golfetto Miskiewicz

Skriven och verifierad av läkaren Sandra Golfetto Miskiewicz.

Senaste uppdateringen: 28 oktober, 2022

En graviditet är en av de mest spännande tiderna i en kvinnas liv. Likaså är en flerbarnsbörd, med närvaro av två eller fler foster, inget undantag. Det är dock avgörande för mamman att vara medveten om de risker och möjliga komplikationer som kan uppstå vid en flerbarnsbörd, både för henne och för hennes barn.

Enligt American Society for Reproductive Medicine är de vanligaste graviditetskomplikationerna vid tvillinggraviditeter för tidig förlossning (upp till 50 % av fallen) och hypertonisjukdomar, som är tre till fem gånger vanligare än vid singelgraviditeter.

Varför uppstår flerbarnsbörder?

Graviditeter med ett flertal foster uppstår av olika anledningar, men några av de vanligaste är följande:

  • Ärftlighet.
  • Moderns höga ålder. De förekommer särskilt hos kvinnor över 30 år.
  • Kvinnan har haft mer än 2 tidigare graviditeter.
  • Afrikansk eller västerländsk etnicitet.
  • Intaget av ägglossningsstimulerande läkemedel. Främst klomifencitrat och gonadotropiner, såsom FSH.
  • Befruktning genom provrörsbefruktning (IVF).

Bland dessa faktorer är de enda som är modifierbara intaget av läkemedel för att framkalla ägglossning och kontrollen av antalet embryon som överförs till livmodern vid IVF.

Typer av flerbördsgraviditet

Ett ultraljud används för att bestämma typen av tvillinggraviditet och det finns två alternativ:

  1. Tvåäggstvillingar: Detta är fallet med “icke-identiska” tvillingar. Det uppstår för att två olika ägg har befruktats av två olika spermier, men samtidigt. Syskonen växer alltså i separata fostersäckar och har var sin moderkaka. I det här fallet kan tvillingarna vara av samma kön eller inte.
  2. Enäggstvillingar: Dessa är enäggstvillingar, både fysiskt och genetiskt. Detta fenomen uppstår genom att det redan befruktade ägget delas i två eller flera identiska celler. Beroende på typen av delning kan tvillingarna bara dela fostersäcken eller även moderkakan. Eftersom de innehåller samma DNA är de alltid av samma kön.
Ett ultraljud av en flerbarnsbörd.
Flerbarnsbörder kan fastställas genom ultraljud.

Komplikationer för mamman vid flerbarnsbörd

Vid alla graviditeter kan det förekomma hälsobesvär, dock vid flerbörd är risken ännu större. Följande är de komplikationer som mödrar drabbas av mer ofta vid en flerbarnsbörd.

Mindre komplikationer

  1. Smärta och förstoppning. Livmodern förstoras och kan orsaka nocturi (ökad frekvens av nattlig urinering), förstoppning och rygg- och buksmärtor, särskilt i nedre delen av ryggen.
  2. Svårighet att gå. Andnöd eller ökad trötthet kan uppstå under träning eftersom trycket inuti buken ökar och mellangärdet stiger. Detta skapar grundare andetag och begränsar syresättningen av lungorna.
  3. Förlossningsdepression. Även om detta problem inte alltid talas om hos nyblivna mammor så drabbar förlossningsdepression cirka 25 % av kvinnorna efter förlossningen och kan få negativa konsekvenser för både barnet och paret. Det är ett tillstånd som bör hanteras med terapi så snart det upptäcks.

De ovan nämnda besvären sätter vanligtvis inte mammans eller barnets liv i fara; men de är vanliga, kan förväntas, och kan förändra parets välbefinnande. En läkare bör följa med och hjälpa till att lindra symtomen när det är möjligt.

Allvarligare komplikationer

  1. Hypertensiva störningar (såsom graviditetshypertoni, havandeskapsförgiftning och eklampsi): Preeklampsi diagnostiseras med blodtryck högre än 140/90 mm Hg efter 20 veckor, tillsammans med proteinuri, lågt antal blodplättar, ökade leverenzymer, lungödem, huvudvärk (som förbättras med analgetika) eller synstörningar. Vid eklampsi tillkommer anfall och risken för moderns och barnets hälsa är hög.
  2. Graviditetsdiabetes: Moderns kropp anpassar sig till graviditeten och modifierar sin ämnesomsättning för att ge barnet näring genom moderkakan. Av denna anledning förekommer det större retention av vätske- och fettavlagringar, vilket leder till viktökning och en ökning av moderns blodsockernivåer. Men när denna parameter ligger utanför de förväntade gränserna kan övergående diabetes, såsom graviditetsdiabetes, diagnostiseras.
  3. Prenatal blödning: Detta är i allmänhet förknippat med havandeskapsförgiftning och ökar risken för placentabortfall och fosterförlust eller för tidig förlossning.
  4. Anemi: Många enstaka graviditeter åtföljs av en viss grad av anemi, men studier har visat att denna komplikation är mer frekvent vid flerbarnsbörder.
  5. Behovet av kejsarsnitt: Mer än 50 % av flerbördsgraviditeterna slutar med kejsarsnitt, vilket ökar mödrasjukligheten och dödligheten. Det finns också komplikationer i samband med kirurgi, såsom venös trombos och emboli.
  6. Blödning efter förlossningen: Förekomsten av en ovanligt stor moderkaka, en överutvidgad livmoder och en större tendens till atoni av dess muskler ökar risken för blödning efter födseln.

Komplikationer för barnen vid flerbarnsbörd

Sjuksköterskor som tar hand om nyfödda tvillingar.
En av komplikationerna för spädbarn vid flerbarnsbörd är för tidiga födslar. Dessa barn kan ha låg födelsevikt och andra störningar relaterade till omognaden i deras kroppar.

Ovan såg vi de komplikationer som mamman kan drabbas av vid en flerbarnsbörd. Logiskt sett är spädbarn inte undantagna från risker, och nedan kommer vi att nämna några av de vanligaste svårigheterna som de upplever:

  1. Prematuritet: Bebisar födda vid 37 veckor eller tidigare anses vara för tidigt födda. Dessa barn uppvisar vanligtvis låg födelsevikt och vissa komplikationer förknippade med omognad, såsom gastrointestinala problem, motoriska problem och lungsjukdomar, bland annat.
  2. Genetiska defekter: Som en del av uppföljningen vid tvillinggraviditeter rekommenderar NICE-riktlinjerna en screening för Downs syndrom, Edwards syndrom och Pataus syndrom.
  3. Försvinnande tvillingsyndrom: Detta är ett fenomen där en eller flera tvillingar försvinner under graviditeten. Det uppstår vanligtvis under graviditetens första trimester och diagnostiseras med ultraljud. Fostret som förblir vid liv har i allmänhet en god prognos, men kan i vissa fall drabbas av begränsad tillväxt, för tidig förlossning, cerebral pares eller andra genetiska avvikelser.
  4. Feto-fetalt transfusionssyndrom: Tvillingar som delar moderkaka kan också dela blodkärl, vilket skapar en situation där en av tvillingarna får mer och bättre näringsämnen än den andra. Därför växer den ena mindre och den andra får en överbelastning av blod.
  5. En överdriven ökning av fostervatten (polyhydramnios): För mycket fostervatten kan utlösa förtidiga sammandragningar eller främja en förtidig bristning av hinnor och tidig födsel. Det har också associerats med fosterfelställning, navelsträngsframfall och postnatal uterusatoni.
  6. Omlindning av navelsträngen: Eftersom det finns begränsat utrymme för bebisarnas utveckling är det mer troligt att navelsträngen lindas runt halsen på en av de små. Problemet med detta är att det kan dra åt, antingen under graviditeten eller vid förlossningen, och leda till perinatal hypoxi.

Komplikationer vid en flerbarnsbörd är hanterbara

Vi måste komma ihåg att även om det finns en ökad risk att drabbas av komplikationer under en flerbarnsbörd så finns det behandlingar för att förbättra hälsotillståndet för modern och hennes barn. Därför är det viktigt och rekommenderat att kontinuerligt övervaka graviditeten med förlossningsläkaren eller barnmorskan.

Vi måste komma ihåg att bebisarna är i ett symbiotiskt förhållande med mamman. Därför är det viktigt att anamma en hälsosam kost, god fysisk och mental hälsa och att få lämplig prenatal rådgivning för att nå födseln på bästa möjliga sätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • American Society for Reproductive Medicine. Patient´s Fact Sheet: Complicaciones de la Gestación Múltiple. Alabama. 2002.
  • Moldenhauer J. Embarazo Multifetal. MSD Manuals. [Última actualización: jul 2021; última revisión: 21 de Julio de 2022]. Disponible en: www.msdmanuals.com/es/profesional/ginecología-y-obstetricia/anomal%C3%ADas-y-complicaciones-del-trabajo-de-parto-y-el-parto/embarazo-multifetal
  • Acuna A et al. Depresiòn postparto. Revista Médica Sinergia. 2021; 6(9). ISSN: 2215-4523 / e-ISSN: 2215-5279
  • John Hopkins Medicine. Complications of Multiple Pregnancy. [última actualización: 2022; última revisión: 20 de Julio de 2022]. Disponible en: Hopkinsmedicine.com/health/conditions-and-diseases/staying-healthy-during-pregnancy/complications-of-multiple-pregnancy
  • Stanford Childre’s Health. Overview of Múltiple Pregnancy. [última actualización: 2022 ; última revisión: 20 de Julio de 2022]. Disponible en: www. Stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=overview-of-multiple-pregnancy-85-P08019
  • Campbell D. A review of Maternal Complications of Multiple Pregnancy. Twin Research. 2001; 4(3): 146-9. DOI: 10.1375/twin.4.3.146
  • Mayoclinic.org. Preclampsia. Mayo Clinic. [Última actualización: Jun 2022; última revisión: 21 de Julio de 2022]. Disponible en: www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/preeclampsia/diagnosis-tretament/drc-20355751#:¬:text=Se%20diagnostica%20preclampsia%20si%20tienes,Bajo%20recuento%20de%20plaquetas
  • Zamani Z, Parekh U. Vanishing Twin Syndrome. Treasure Island (FL): StatPearls [Internet]. 2021. PMID: 33085367
  • NICE guideline. Twin and triplet pregnancy. National Institute for Health and Care Excellence. 2019. Disponible en: www.nice.org.uk/guidance/ng137
  • Dulay A.T. Polihidramios. Manual MSD. [Última actualización: oct 2020; última revisión: 21 de Julio de 2022]. Disponible en: www.msdmanuals.com/es/profesional/ginecología-y-obstetricia/anomal%C3%ADas-del-embarazo/polihidramios

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.