Glutenkänslighet som inte är celiaki

Visste du att glutenkänslighet som inte är celiaki påverkar sju personer för varje person med celiaki? Lär dig allt du behöver veta om detta tillstånd.
Glutenkänslighet som inte är celiaki
Silvia Zaragoza

Skriven och verifierad av nutritionisten Silvia Zaragoza.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Personer med glutenkänslighet som inte är celiaki (non-celiac gluten sensitivity på engelska) får en immunreaktion när de får i sig gluten. Detta skiljer sig från celiaki genom att man kan se liten eller ingen skada på tarmens villi. Men båda ger symtom på matsmältningsorganen och även utanför dem och de drabbar främst kvinnor.

Dessutom är det en patologi som diagnostiseras genom uteslutningsmetoden, eftersom markörerna i blodet är negativa och de inblandade generna är okända. Vad du vanligtvis behöver göra först är att sluta äta allt spannmål med gluten under en period av 4 till 6 veckor.

Efter den här tiden kommer din läkare att återinföra livsmedel med gluten för att bedöma om symptomen har påverkats, detta efter omfattande tester för att utesluta celiaki och veteallergi.

Och om gluten inte var den enda orsaken…

Forskning tyder på att amylashämmare och fruktaner också troligtvis är involverade i att ge symtom på glutenkänslighet. Dessa finns i vete och i vissa grönsaker.

glutenkänslighet som inte är celiaki: flicka med bröd
De försvårar matsmältningen genom att få tarmbarriären att försvagas och fermenteras av mikrober, vilket ger upphov till olika symptom som vi kommer att titta närmare på nedan.

Vilka symtom visar glutenkänslighet som inte är celiaki?

Generellt påverkar det matsmältningssystemet, ger upphov till illamående, kräkningar, gaser, buksmärta och svullnad samt reflux, diarré eller förstoppning. Följande kan också uppstå:

  • Viktminskning
  • Den dåliga absorptionen av näringsämnen leder till att man kan få anemi och steatorré (närvaro av fett i avföring)
  • Trötthet
  • Huvudvärk
  • Eksem och klåda
  • Ledvärk
  • Menstruations– och humörsvängningar
  • Tillväxtproblem

Även om det bara inträffar när en person äter gluten är inflammationen utbredd. Det beror på att flera olika ämnen släpps fria och de stimulerar frisättningen av histamin från vävnaderna.

Kostbehandling för glutenkänslighet som inte är celiaki

Vid både celiaki och glutenkänslighet som inte beror på celiaki är den enda effektiva behandlingen en livslång glutenfri kost. Det innebär att man undviker allt spannmål som vete, råg, korn, kamut, bulgur och rågvete.

Man bör till och med undvika havre. Detta trots att havre inte innehåller gluten, men det innehåller aveniner. Dessa har en liknande struktur, men bara 3% av alla glutenkänsliga personer reagerar negativt på dem.

Om fälten där havren växer ligger nära vetefält, eller om man använder fabriken till andra sädesslag som innehåller gluten, kan kontaminering uppstå.

glutenkänslighet som inte är celiaki: kvinnomage med bröd

Observera att gluten är ett protein som tillverkarna i stor utsträckning använder som ett tillsatsmedel vars funktion är att ge substans och elasticitet och en fin konsistens. Därför kan såser, choklad, korv, hamburgare och sylt alla innehålla gluten. Även om vissa tror att de fortfarande kan tolerera en viss mängd är det fortfarande för tidigt att säga på grund av brist på forskning om ämnet.

Experter rekommenderar också att man undviker att äta:

  • Vitlök, lök och purjolök – du kan dock använda dem som smaksättning och ta bort dem senare
  • Sparris och kronärtskockor
  • Svamp
  • Kål, blomkål och alla andra korsblommiga grönsaker (broccoli, rosenkål, etc.)
  • Cikoria
  • Ärtor och avokado

Sammanfattningsvis har glutenkänslighet som inte är celiaki ökat på senare år. Du måste ta dig till en gastroenterolog om du lider av långvariga obehag (minst 2-3 månader) för att utesluta celiaki och allergier. Efter det kan du sluta äta de livsmedel som orsakar dessa symptom och du kommer att må mycket bättre som ett resultat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ministerio de sanidad, servicios sociales e igualdad. (2018) Protocolo para el diagnóstico precoz de la enfermedad celiaca.
  • Catassi, C; Bai, J; Bonaz B; Bouma, G; Calabrò, A; Carroccio, A et al. (2013). Non-Celiac Gluten Sensitivity: The New Frontier of Gluten Related Disorders. Nutrients, 5:3839-53
  • Catassi, C; Elli, L; Bonaz B; Bouma, G; Carroccio, A; Castillejo, G et al. (2015). Diagnosis of Non-Celiac Gluten Sensitivity (NCGS): The Salerno Experts’ Criteria. Nutrients, 7: 4966-77.
  • Reig-Otero, Y; Mañes, J; Manyes, L (2017) Amylase–Trypsin Inhibitors in Wheat and Other Cereals as Potential Activators of the Effects of Nonceliac Gluten Sensitivity. J Med Food, 1-8.
  • Skodje,G;  Sarna, V; Minelle, I;  Rolfsen, K; Muir, J; Gibson, P et al (2018). Fructan, Rather Than Gluten, Induces Symptoms in Patients With Self-Reported Non-Celiac Gluten Sensitivity. Gastroenterology, 154:529-39.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.