Olika typer av vaginala flytningar

Vaginala flytningar har hygieniska funktioner i kvinnans reproduktionsorgan. Att känna till deras möjliga variationer kan vara bra för att upptäcka avvikelser i god tid.
Olika typer av vaginala flytningar

Senaste uppdateringen: 10 november, 2019

Vaginala flytningar är vätskor som frigörs av körtlarna i slidan och livmoderhalsen. Det finns olika typer av vaginala flytningar, och de avlägsnar döda celler, orenheter och bakterier från kroppen. Förutom att förhindra infektioner hjälper de också till att hålla vaginan ren.

Mängden flytningar kan variera, liksom lukten och färgen, vilka kan bero på flera olika faktorer. Kom ihåg att om färgen, lukten eller konsistensen verkar annorlunda än vanligt kan det vara en infektion eller annan komplikation, särskilt om det också innefattar klåda eller en brännande känsla i slidan.

Ofta är flytningar kroppens första varningstecken att något kan vara fel. Därför förtjänar de särskild uppmärksamhet och det är bra att veta vad de olika typerna av vaginala flytningar betyder.

Typer av vaginala flytningar

Vaginala flytningar uppfyller en rengörande funktion i kvinnans reproduktionssystem eftersom de håller vaginan fuktig och ren, samt hjälper till att förhindra infektioner.

Det här är de typer av vaginala flytningar som kvinnor kan ha:

1. Vit och tjock

Den tjocka, vita flytningen är vanlig i början och slutet av menstruationscykeln. Den vanliga vita sekretionen åtföljs inte av klåda, men om den gör det är det en indikation på en svampinfektion.

2. Rikligare än vanligt

Det är normalt att se lite mer flytningar i slutet av menstruationscykeln. Att ta hormonella preventivmedel kan också göra flödet rikligare.

Det finns emellertid några andra möjliga orsaker till för mycket flytningar, såsom en infektion, en kvarglömd tampong eller en reaktion mot en ny tvål. Om du känner obehag är det viktigt att gå till gynekologen.

kvinna i röd klänning håller sig för skötet, toalett i bakgrunden


3. Röd- eller brunfärgad

För det mesta beror röda eller bruna flytningar bara på menstruationen. De kan ha en mörk färg när äldre blod kommer ut under den senare delen av menstruationsperioden.

“Mängden flytningar kan variera, liksom lukten och färgen, vilka kan bero på flera olika faktorer.”

4. Grönaktig färg

Gula vaginala flytningar behöver inte vara ett hot mot din hälsa om de kommer precis före och efter en menstruation eller under graviditeten. En luktfri gul flytning är helt normal.

Men om du märker att flytningarna verkar förändras till en mer gröngul färg är det dags att boka tid hos läkaren, eftersom mörkgult eller grönt slem kan indikera en infektion.

En grönaktig flytning är ett tecken på en infektion i slidan, precis som grönt slem är ett tecken på en infektion i bihålorna. Din kropp ackumulerar vita blodkroppar för att bekämpa en inkräktare, vilket ger slemmet en grön ton.

5. Genomskinlig färg

Det är så flytningar ser ut i vanliga fall och de blir ofta lite mer påtagliga nära början av menstruationscykeln. Sekretionen är troligen klar och vattnig eller mjölkvit. Så länge flytningarna inte medför några konstiga symptom, som klåda eller dålig lukt, behöver du inte oroa dig.

6. Dålig lukt

En missfärgad flytning kan vara relaterad till en jästinfektion eller bakteriell vaginos – en infektion som orsakas av bakterier som uppstår när vaginans sura pH är i obalans.

kalender med lite röd väckarklocka


7. Rosa färg

Slutligen innebär rosa flytningar vanligen att mängden blod i koppling till din mens inte är särskilt stor. Om du blir gravid kan du uppleva den här typen av flytning på grund av implantationen.

De kan också dyka upp efter sex på grund av friktionen från den sexuella aktiviteten, vilket ibland kan orsaka mindre skavsår mot de vaginala väggarna.

Kom ihåg att det, med undantag för atypiska flytningar, är normalt att du har olika typer av vaginala flytningar under hela menstruationscykeln, liksom under och efter sexuell aktivitet.

Som du har sett varierar vaginala flytningar i mängd, konsistens, färg och lukt beroende på menstruationscykelns faser, infektionstillstånd eller vissa mediciner.

Slutligen, kom ihåg att det finns mycket som kan påverka dina vaginala flytningar. Det är viktigt att diagnostisera varje enskilt fall för att identifiera vilken typ av anomali som har gjort sig påmind.

Glöm inte att det är mycket viktigt att träffa en gynekolog regelbundet för att säkerställa att din vagina är helt frisk.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.