Röntgen för barn: vad du behöver veta

Röntgendiagnostiken är ett av alla fantastiska framsteg som skedde under 1800-talet. Här kommer vi att prata specifikt om röntgen för barn.
Röntgen för barn: vad du behöver veta
Marcela Alejandra Caffulli

Skriven och verifierad av barnläkaren Marcela Alejandra Caffulli.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

I följande artikel kommer vi att berätta mer om röntgenstrålar, och då särskilt om röntgen för barn. Det kan med fog påstås att upptäckten av radiografin var en av de viktigaste milstolparna i historien. Från och med 1895 antog läkarvetenskapen denna nya teknik för att komplettera klinisk information och komma fram till ofta oväntade diagnoser. Även om det var endast var en man som fick den slutliga uppenbarelsen under natten till den 8 november 1985, så baserades den på många samtida vetenskapsmän som bidrog med sina alster.

Faktum är att idag, nästan 126 år senare, har vi oftast denna resurs lättillgänglig varje gång vi behöver den. Och som med alla vetenskapliga framsteg är den aldrig dålig i sig. Det är upp till oss människor att förvandla den till något stort, eller till en fullständig mardröm.

“Jag hade inte avslöjat något för någon om mitt arbete. Jag sa till min fru att jag gjorde något som skulle få folk, när de fick reda på det, att säga: “Röntgen har tappat förståndet.”

-Wilhelm Conrad Röntgen, januari 1896-

Vilka är fördelarna med röntgen för barn?

Liksom alla andra bildstudier tillåter röntgenstrålar oss att lära oss om aspekter av barns kroppar som vi inte kan se med blotta ögat.

På akuten hjälper en enkel röntgenbild oss att bekräfta frakturer, upptäcka närvaron av ett främmande objekt i luftvägarna eller definiera om buksmärtor kräver kirurgisk behandling.

Inom andra medicinska områden och discipliner har röntgenstrålning medfört oändliga fördelar och det kan vi vara säkra på. Dessutom är de snabba, billiga studier, tillgängliga på de allra flesta vårdinrättningar och som i allmänhet inte kräver nedsövning eller smärtstillande för att kunna utföras.

Det är dock viktigt att använda röntgenbilder på ett rationellt och ansvarsfullt sätt för att få ut det mesta av dem till lägsta möjliga kostnad.

En liten flicka som får en lungröntgen.

Vilka är riskerna med röntgen hos barn?

Barn är inga miniatyrvuxna, utan skiljer sig från dem på flera sätt.

Först och främst växer alla deras organ och vävnader ständigt. Detta gör dem mer benägna att utveckla vissa sjukdomar när de utsätts för skadliga stimuli, särskilt på ett ihållande sätt över tid. I denna mening kan varje toxin eller strålning från miljön orsaka allvarligare skador på ett växande barn än vad som sker normalt hos en vuxen.

För det andra, ju mindre storlek, desto lägre dos krävs för att ett potentiellt skadligt ämne ska orsaka toxicitet. Om vi fokuserar på strålning kan en röntgendos beräknad för en vuxen vara mycket skadlig för ett barns kropp.

Slutligen, hos barn är det nödvändigt att överväga två grundläggande begrepp:

  • Latensen för skadan som orsakas av strålningen: Det vill säga möjligheten att manifestera sjukdomar efter 20 eller 30 år efter att ha blivit utsatt.
  • Kumulativ skada under hela livet: Små barn har många år framför sig och kommer sannolikt att få mycket mer strålning på vägen.

Därför anser radiologer att barn är särskilt strålkänsliga. Av denna anledning kräver en röntgenundersökning eller liknande studie extrem försiktighet och bör endast utföras när nyttan överväger riskerna.

Långsiktig cancerrisk

Än i dag finns det en del kontroverser om denna fråga. En något ökad risk för cancer i framtiden har dock visat sig efter endast en enda exponering för joniserande strålning under barndomen.

Denna uppskattning erhålls dock från storskaliga matematiska modellberäkningar. Det betyder inte att om vi röntgar ett barn i dess tidiga liv så kommer det nödvändigtvis att utveckla cancer.

Strategier för att minska riskerna med röntgen för barn

Först och främst måste vi barnläkare komma ihåg att det är vårt ansvar att minska risken för röntgen för barn.

Med andra ord måste vi begränsa beställningarna av röntgenbilder till de fall där de tillåter oss att få ett snabbt, användbart och enkelt svar för att lösa en specifik klinisk fråga.

American College of Radiology Appropriateness Criteria föreslår att man följer akronymen ALARA som en praktisk vägledning för användning av strålning för medicinska ändamål. Denna akronym står för As Low As Reasonably Achievable, med andra ord, så lågt som rimligen är möjligt.

Samtidigt fastställde United States Food and Drug Administration år 2017 en förordning för tillverkning och användning av apparater eller adaptrar för röntgenutrustning vad gäller exklusivt bruk för pediatriska patienter.

Dessa föreskrifter anger bland annat att utrustningen ska vara särskilt konstruerad och provad för detta ändamål. På samma sätt måste de ange på sina etiketter om de är lämpliga för användning av spädbarn, barn eller ungdomar, enligt parametrarna vikt, längd och ålder.

En röntgenapparat.

Röntgen för barn är säkra undersökningar

Efter mer än ett sekel av utveckling och finjustering av denna teknik kan vi säga att röntgen under normala förhållanden är en säker undersökning för barn. Så länge du har rätt utrustning och specialister kan fördelarna i många fall överväga riskerna.

Dessutom, eftersom det är en snabb, smärtfri och icke-invasiv studie, är det ett bra alternativ för användning hos barn. Men som vi redan har klargjort bör det reserveras för de fall som motiverar det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.